Drgania przy przyspieszaniu volvo v50

04 Mar 2020, 22:13

witam, problem jest następujący: od jakiegoś czasu zauważyłem, ze podczas przyspieszania auto drży... na razie lekko ale jest wyczuwalne pod pedałem gazu, na kierownicy i wszędzie gdzie przyłożę rękę... są to lekkie drgania przypominające zwichrowane tarcze przy hamowaniu. Problem występuje (lub po prostu wtedy go czuje) przy prędkości ok 90-100km/J lub przy zwiększaniu prędkości w okolicach 2500 obrotów (głównie na biegu 4 i 5), jako ciekawostkę dodam, ze gdy jadę 120-130 już tego nie czuje, na jałowym nie zauważyłem by te były jakieś drgania.
Ktoś mi podpowiedział,ze może poduszka pod silnikiem ale mechanik ( od tłumików) sprawdził i niby jest OK, podpowiedział, ze wg niego to mogą być przeguby wewnętrzne lub półosie. Czy jest możliwość sprawdzenia tych elementów bez rozbierania podwozia? Tak aby być pewnym Czy to jest to lub nie?
defens
Początkujący

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Renault Megane
Silnik: 1.9 Dti 98km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1999

05 Mar 2020, 11:16

defens napisał(a):mogą być przeguby wewnętrzne lub półosie
Jak najbardziej i w tym przypadku jeżeli problem występuje podczas przyspieszania w określonym przedziale prędkości to raczej będzie to od układu napędowego. Ja bardziej obstawiam przeguby wewnętrzne które już są lekko wyrobione przez co przy określonej prędkości obrotowej generują drgania. Półoś raczej drgałaby w większym przedziale poza tym nie tak łatwo ją skrzywić.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!