Problem ze śrubą przy listwie mocującej akumulator

04 Sty 2011, 22:08

Jak w temacie - zabierałem się dziś do wymiany akumulatora na nowy ponieważ stary po 6 latach użytkowania ledwo dyszał, i natrafiłem na problem z którym jak na razie nie chcę rozprawić się "na siłę". Mianowicie śruba przy listwie mocującej akumulator była dość mocno skorodowana i zapiekła się. Potraktowałem ją WD-40, trochę oczyściłem i rozruszałem, jednak nijak nie idzie jej wykręcić. Kręcę, kręcę i nic - myślę że po minucie wykręcania powinna choć parę mm podejść już do góry i poluzować listwę mocującą, a ona dalej kręci się jakby w miejscu. Nie chcę na siłę jej wyciągać aby nie zerwać gwintu. Może ktoś miał kiedyś podobny problem, albo chociaż dał by mi wskazówkę jak ta śruba jest osadzona (czy na końcu jest jakaś nakrętka, czy zwyczajnie trzyma się tylko na gwincie itp.). Bez poluzowania listwy nie wyjmę aku :) Z góry wielkie dzięki za pomoc.
Ojczulek
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

05 Sty 2011, 13:58

Jeśli chodzi o odkręcanie zardzewiałych śrub, to od WD40 lepszym odrdzewiaczem jest CocaCola :shock:
Proponuję obficie pokropić Colą śrubę, gwint i okolice i zostawić na parę godzin. Po tym czasie, jeśli nie zamarznie, to powinno dać się wykręcić.
Andrzej_FL
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: W-wa
Auto: FL td4

05 Sty 2011, 16:27

Witaj miałem ten sam problem tylko o tyle byłem w lepszej sytuacji, że listwę trzymającą akumulator miałem niedokręconą i swobodnie mogłem wymienić akumulator. Przy dokręceniu okazało się ,że mam śrubę zardzewiałą i nic to nie dało . Od spodu jest nakrętka która jest osadzona w plastikowej obudowie jeśli masz zapieczoną śrubę razem z nakrętką to raczej jej nie odkręcisz. Ponoć można to rozebrać ale trzeba rozkręcić wszystkie plastiki przy obudowie filtra i akumulatora.
rafał70
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: zawiercie

05 Sty 2011, 23:34

JAK NIE DASZ RADY to wez przecinak i rozwal ten plastikowy uchwyt u mnie to było jedyne wyjscie a akumulator i tak sie trzyma swietnie nawet na ostrych zakretach.
land rover freelander 2000r. 1.8 petrol 120KM
rafciuch
Aktywny

Miejscowość: grudziadz

06 Sty 2011, 10:37

Prościej od rozkręcania plastików byłoby zastosować wiertło 6 :lol: , rozwiercić łeb śruby na małych obrotach wiertarki/tam jest chyba śruba 6/, łeb się ukręci po rozwierceniu i spokojnie zdejmiesz ten zacisk akumulatora. Pzdr
island
Nowicjusz

Miejscowość: Dąbrowa B
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...