Problem ze stabilizatorem ??

11 Gru 2015, 23:25

Witam mam astre f hatchback 1993r 1.6 c16nz, po wjechaniu w głęboką dziórę w jezdni urwało mi się coś od stabilizatora z prawej strony tzn jakby jakaś końcówka od stabilizatora która idzie w wahacz i odpadł od niej ten dół czyli tak jakby ta guma z zabezpieczeniem która idzie pod wahaczem , i co teraz zrobić czy można to jakoś zaspawać lub jeździc tak jak jest bez konsekwencji ?:)
passat92
Aktywny

Miejscowość: Dębica
Prawo jazdy: 06 07 1985
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Passat B3
Silnik: 1.9D 68KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

12 Gru 2015, 21:06

PS: Tzn, łącznik stabilizatora jest uszkodzony od spodu pod wahaczem , ponieważ po wjeździe w mega dziure odpadła spod spodu ta nakrętka i tulejka gumowa , ale jest problem bo od spodu na łączniku nie ma żadnego gwintu tylko sam drut na który wchodzi ta gumowa tulejka i nakrętka , co teraz zrobić , czy idzie nagwintować gwintownikiem ten drut tak by dobrać do niego nakrętke i będzie ok ? czy tylko kupno i wymiana na nowy łącznik stabilizatora mnie ratuje w tej sytuacji ?:)
passat92
Aktywny

13 Gru 2015, 18:30

passat92 napisał(a): czy tylko kupno i wymiana na nowy łącznik stabilizatora mnie ratuje w tej sytuacji ?:)
Jezeli dla Ciebie kupno nowego łącznika urasta do problemu to kup lepiej na "szrocie"uzywany i to będzie lepsze rozwiązanie i bardziej pewne...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

17 Gru 2015, 08:43

Tak,kupno nowego łącznika stabilizatora załatwi temat,odradzam używkę bo tutaj nie masz żadnej gwarancji,a często też marną jakość,więc nie warto. Nowy nie jest drogi.
Salko
Aktywny

Auto: Seat Leon
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2001

25 Gru 2015, 12:45

Oki po Świętach będę musiał znaleźć na to chwilke czasu :) Tylko mam pytanko czy wiecie może jaka średnica łącznika stabilizatora bedzie odpowiednia do mojego modelu i rocznika auta ?:) Astra F c16nz rocznik 1993 wersja bez wspomagania kierownicy a łącznik wygląda tak :

Wyczytałem że są prawdopodobnie dwie średnice 18mm i 22mm , ale jeśli rozetne stary łącznik gdy nie bedę mógłgo normalnie ssunąć to później nie bede wiedział jaka średnica bedzie odpowiednia :) autem zamierzam jeszcze ze 2 lata pojezdzićbo butla lpg do 2018roku , plastiku raczej nie polecacie prawda ?:) metalowy ile moze kosztować ze 25zł?:)
passat92
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Ekomobilność - podróżowanie wymyślone na nowo
    Pojęcie ekomobilności obejmuje nie tylko niskoemisyjne pojazdy, lecz także wszystko, co ułatwia korzystanie z nich, np. zróżnicowanie środków transportu i dostosowanie ich do potrzeb użytkowników, nowe ...