Problem ze świecą

03 Paź 2008, 22:06

witam
posiadam samochod marki mercedes w124
rok 1991
300 D

mam taki problem:
wsiadam do samochodu chce go odpalić ale nie zaswieca mi sie kontrolka ta ze spirala ze swieca jest nagrzana.. sprobowałem odpalic odpalił ale swieca sie nei nagrzała...wiem ze przez takie cos mozna sobie silnik rozwalic ale co z tym zrobic ? mam odpalony samochod właczam swiatła a ta kontrolka sie zapala i swieca sie nagrzewa i gasnie.. nie mam pojecia co sie mogło stac...
wiecie moze co sie stało ?
pozdro ; ]
patryk797
Nowicjusz

Miejscowość: łuków
  • 03 Paź 2008, 22:11

8) Witam po prostu sprawdź czy grzeją ci wszystkie świece napewno minimum jedna jest spalona.
    MK
    Nowicjusz

Miejscowość: Świnoujście

04 Paź 2008, 18:55

To,czy świece będą grzały zależy od temperatury - jak jest ciepło bądz silnik jest ciepły,to nie zawsze się to grzanie świec włacza.Ale dla pewności sprawdz bezpiecznik i przekaźnik grzania świec.No i sprawdz,czy wogóle grzeją,jak radzi kolega.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

04 Paź 2008, 20:56

8) Witam... Jak pamiętam to w 124 świece żarowe zawsze grzeją dłużej bądź krócej w zależności od temperatury ale zawsze się włączają natomiast jeżeli załącza się kontrolka świec po uruchomieniu silnika to faktycznie może być spalony bezpiecznik blaszkowy 60A lub 80A lecz na 10 przypadków 8 to spalona jest minimum jedna świeca Pozdrawiam.
    MK
    Nowicjusz

Miejscowość: Świnoujście
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Sports 800 - legenda modelu
      Toyota Sports 800 to pierwszy sportowy samochód firmy Toyota i pierwszy na świecie kabriolet z dachem typu Targa. Eksperymentalny prototyp Toyota Sports 800 Gas Turbine Hybrid był także zapowiedzią bijącego dziś rekordy ...