Problem ze wspomaganiem

07 Lut 2010, 01:00

Witam.Przez wiele dni,zaczął mi intensywnie ubywać olej od wspomagania.Auto to Rover 200.
Kilka dni temu postanowiłem odkręcić te węże odchodzące od zbiorniczka,wcisnąłem je bardziej i mocniej dokręciłem te metalowe opaski.Jak narazie nie widzę ubytku oleju,jednakże w samochodzie słychać dziwne brzęczenie,szczególnie podczas przyśpieszania.Zawsze taki dźwięk słyszałem gdy miałem za niski poziom oleju do wspomagania w zbiorniczku czyli poniżej minimum.Ale teraz poziom był między max a min,a dźwięk słyszalny jak wtedy gdy oleju nie było.CZy to wina może zapowietrzenia układu,wtedy gdy np na chwilkę odkręciłem te wężę?
Albo może to pompa zaczyna szwankować?

I jeszcze jedno pytanko.Wiem,że olej się dolewa,ja poprzednio używałem ze stacji takiego STP się nazywał,barwa czerwona.Teraz w motoryzacyjnym wyhaczyłem olej do automatycznej skrzyni biegów Shella,również barwy czerwonej i sprzedawca mi powiedział,że mogę go zalać również do wspomagania.Czy to prawda?Już i tak za późno ale chcialem się dowiedzieć czy nic mi sie nie popsuje przez to?Moze wlasnie to jest powodem tego dziwnego brzeczenia przy przyspieszaniu?

Prosze was o pomoc i porady ;/
misza198818
Początkujący

Miejscowość: Wielkopolska
  • 07 Lut 2010, 04:25

tak to prawda mogłeś zalać jeśli był to ATF dextron II/III i jest to olej mieszalny, na 90% to samo masz w ukłądzie wspomagania ;)
    co do rzężenia wspomagania, możliwe że praca bez smarowania (za niski poziom płynu) spowodowała zużycie elementów, pompa jest smarowana czynnikiem hydraulicznym, aczkolwiek jeśli dolałeś za rzadkiego oleju to też może być objaw podobny, sprawdź jaki mas mieć płyn w układzie wymień odpowietrz a jeśli nie ustąpi trzeba by o regeneracji pompy pomyśleć
    Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
    pocieszny
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Miejscowość: z błota ;)
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota AYGO 2018 po modernizacji
      Nowe AYGO zachowuje rozpoznawalny znak X z przodu, który teraz stanowi mocną, trójwymiarową strukturę. Nowy projekt przodu auta otrzymał przeprojektowane przednie reflektory w stylu Keen Look ze zintegrowanymi ...