Problem ze zmianą świateł dzienne i mijania w trybie AUTO

18 Wrz 2020, 09:34

Citroen c4 Cactus,Crossover,rocznik 2015,1.6HDI 100KM. Dzien dobry,jestem posiadaczem cytrynki chyba szczęsliwym,któraś tam z kolei,ale mam problem ze światłami mianowicie,na przełączniku swiateł mam ustawione auto czyli rano kiedy jest zmrok zapalaja się światła mijania i ledowe myslę że to jest ok,ale kiedy jest jasno czujnik wyłacza światła ok. ale nie przłącza na swiatła do jazdy dziennej,jestem u mechanika który podłączył auto pod kompa(nadmieniam że mechanik jest byłym serwisantem citroena ,program jest dedykowany do cactusa)i zaczyna się jazda wszystko jest załączone w programie wjeżdzam w ciemną strefę swiatła się zapalaja czyli czujnik działa,po wyjechaniu na dwór światła gasną ok ale nie przełanczają na światła do jazdy dziennej trzeba to zrobić ręcznie.I tutaj moje pytanie co jest grane?komputer nie wykazuje jakiegokolwiek błędu, a ze światłami lipa.Może spotkaliscie się z czymś takim?proszę o poradę
Powrót do góry
darex17
Nowicjusz

18 Wrz 2020, 09:45

A jak ustawiasz od razu na auto jak jest widno to świeca dzienne?

Spróbuj włączyć je manualnie i jak będą się świeciły to przestaw na auto i zobacz czy zgasną czy będą dalej świeciły? Oczywiście zrób to jak będzie widno.

Skoro przy manualnym ustawieniu działają to problem leży w sterowaniu tu innej możliwości nie ma.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

18 Wrz 2020, 10:12

spróbuję,zobaczymy co z tego wyniknie,odezwę się
darex17
Nowicjusz

18 Wrz 2020, 10:51

światła ustawione na auto teraz rano,zasłaniam kartką zapalają się światła mijania oraz ledy zdejmuję kartkę z czujnika swiatła gasna wszystkie.Wyłanczam samochód powtórnie zapalam samochód nic się nie pali dopiero ręczne włączenie swiateł do jazdy dziennej
darex17
Nowicjusz

18 Wrz 2020, 14:06

Zrobiłem jeszcze jeden myk,mianowicie zalączyłem światła manualnie,palą ledy i mijania,przeżucam na ledy , gasną mijania ,
ledy zostają,na auto tego niema.
darex17
Nowicjusz

19 Wrz 2020, 07:31

Troszkę tu coś mieszasz - piszesz o światłach mijania, ledy i światła dzienne. Mijania ok, ale te ledy i dzienne to masz na myśli te same światła, czy ledy to są wg ciebie postojowe, a dzienne to dzienne?
darex17 napisał(a):rano kiedy jest zmrok zapalaja się światła mijania i ledowe myslę że to jest ok,ale kiedy jest jasno czujnik wyłacza światła ok. ale nie przłącza na swiatła do jazdy dziennej,

darex17 napisał(a):zalączyłem światła manualnie,palą ledy i mijania,przeżucam na ledy , gasną mijania ,
ledy zostają

Bo jeżeli pisząc ledy masz na myśli światła dzienne, to nie powinny one świecić ze światłami mijania jak to napisałeś w pierwszym poście.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uważaj na Pieszych na wielopasmowych jezdniach
    Do najbardziej niebezpiecznych miejsc dla pieszych należą przejścia przez wielopasmowe jezdnie bez sygnalizacji świetlnej. Do potrąceń najczęściej dochodzi, gdy pieszy wchodzi na oznaczone przejście, widząc zatrzymujący się ...

22 Wrz 2020, 08:20

MotoAlbercik napisał(a):Bo jeżeli pisząc ledy masz na myśli światła dzienne, to nie powinny one świecić ze światłami mijania jak to napisałeś w pierwszym poście.
Tu jest chyba tak że one świecą na jakieś 50% ze światłami mijania a jak je wyłączysz to wtedy dają jako dzienne na 100%. To oryginalnie montowane światła więc myślę, że to tak działa w tym modelu.
darex17 napisał(a):dopiero ręczne włączenie swiateł do jazdy dziennej
Rozumiem że masz tu na myśli wyłączenie przełącznika od świateł do pozycji OFF.

darex17 napisał(a):Zrobiłem jeszcze jeden myk,mianowicie zalączyłem światła manualnie,palą ledy i mijania,przeżucam na ledy , gasną mijania ,
ledy zostają,na auto tego niema.
Czyli światła masz sprawne z tego co piszesz problem będzie w sterowaniu ale tylko przy pozycji AUTO. Będzie ciężko znaleźć problem skoro tak to działa. Awaria musi być gdzieś w obwodzie między przełącznikiem AUTO, czujnikiem światła a modułem LED. Ja bym zaczął od sprawdzenia samego przełącznika AUTO.
Rokiko
Forumowicz VIP

22 Wrz 2020, 09:03

Rokiko napisał(a):Tu jest chyba tak że one świecą na jakieś 50% ze światłami mijania

Z tego co wiem, to światła dzienne nie mogą świecić się ze światłami mijania. Nie spotkałem się z tym w żadnym aucie, ale z tym autem akurat nie miałem do czynienia. Wiem, że ludziska kombinują i dokładają moduły, które działają tak, że światła drogowe świecą ileś tam procent ciemniej i są jako dzienne. Oczywiście jest to niezgodne z prawem i policja wlepia mandaty i zabiera DR za coś takiego. Ale tutaj tego nie ma, bo światła są oryginalne. Pozostaje cały czas pytanie, co autor ma na myśli pisząc " mijania" i " ledy ".
Z tego co kojarzę, to ledowe są tam światła pozycyjne ( takie obwódki ) i światła dzienne. Światła mijania mają normalne żarówki. Nie wiem jak przeciwmgłowe, ale chyba też żarówki. I z tego co mi się wydaje, jak świecą ledowe dzienne, to nie świecą mijania. I są to chyba osobne reflektory. Ale nie wiem, czy nie pomyliłem modeli.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

22 Wrz 2020, 14:18

MotoAlbercik napisał(a):Z tego co wiem, to światła dzienne nie mogą świecić się ze światłami mijania. Nie spotkałem się z tym w żadnym aucie, ale z tym autem akurat nie miałem do czynienia.
Tu akurat tak jest :) Bardzo często w nowych samochodach światła do jazdy dziennej mają homologację świateł pozycyjnych. Wtedy takie światła świecą po włączeniu świateł mijania ale mają odpowiednio zmniejszoną moc.

Patrzyłem z ciekawości na filmikach i przed światła do jazdy dziennej świecą również przy światłach mijania ale wygląda to tak jak by świeciły słabiej. Nie znalazłem niestety filmu na którym widać taką zmianę przy przełączaniu.
Rokiko
Forumowicz VIP

23 Wrz 2020, 09:11

Rokiko napisał(a):Bardzo często w nowych samochodach światła do jazdy dziennej mają homologację świateł pozycyjnych. Wtedy takie światła świecą po włączeniu świateł mijania ale mają odpowiednio zmniejszoną moc.

To ja wiele razy spotkałem się już z takimi opcjami, że światła pozycyjne ledowe pełnią rolę świateł dziennych, z tym, że jak są dzienne włączone, to te ledy świecą mocniej, a jak się światła przełączą na mijania, to ledy słabną i świecą z mniejszą mocą. Z tym, że dzienne nie świecą z mijania.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

23 Wrz 2020, 13:49

24.09 jadę do elektryka podłączyć do kompa zobaczymy co z tego wyniknie,dam znać. POZDRAWIAM I DZIĘKUJĘ ZA SUGESTIE PRZEKAŻĘ ELEKTRYKOWI.
darex17
Nowicjusz

24 Wrz 2020, 13:29

Dziękuję za SUGESTIE, faktycznie jest tak jak pisałeś, dzisiaj podłączył elektryk pod kompa trochę zmian w oprogramowaniu i wszystko działa jak należy, na marginesie po podłączeniu do kompa nie widział w ogóle świateł do jazdy dziennej trochę pogrzebał w oprogramowaniu i jest ok.dziekuje za poświęconą uwagę dla mojego problemu z samochodem.
darex17
Nowicjusz

24 Wrz 2020, 13:35

Wszystko co napisałeś zgadzało się dzisiaj elektryk podłączył kompa coś tam pogrzebał i zrobiły się światła do jazdy dziennej,a na marginesie komputer nie widział tych świateł a widział tylko światła mijania.teraz jest ok.dziekuje że znalazłeś czas na mój problem.pozdrawiam
darex17
Nowicjusz

24 Wrz 2020, 14:48

Czyli to kolejna sugestia żeby dokładnie sprawdzać w oprogramowaniu czy faktycznie jest tam dany moduł który sprawdzamy widoczny i zaprogramowany :)

Pozostaje życzyć Ci szerokości :ok:
Rokiko
Forumowicz VIP

24 Wrz 2020, 15:12

:piwo: :ok:
darex17
Nowicjusz