Problem ze znalezieniem dobrego auta

27 Maj 2011, 23:44

Sorry że tak tworzę nowę tematy na forum.
Chciałbym po krotce przedstawic moja sytuacje. Jezdzilem parę lat dosc słabymi samochodami max 60KM. Nadażyła się okazja i stać mnie na auto w granicach 40 tys. zł. Jestem w kropce.. bo jak patrzylem za te pieniądze nowe auta sa dosc kiepskie w porownaniu z 5-6 letnimi za te pieniądze.. inny komfort jazdy itd. Potrzebuje auta na najblizsze 10 lat. Chciałbym żeby to i ładnie wyglądało i dobrze jezdziło..
Szukałem:
Skody Superb (ale ciezko znalesc czarna z 1.9 tdi nie zjezdzona..)
Volkswagen Passat C6 ( piekne auto i super komfort, ale tyle sie naczytalem negatywnych opini o nim i silniku 2.0TDI ze odchodze od tego pomyslu)
Toyota Avensis (tez fajna ale problem z dwumasem itd..)

Chcę dobrze wydać pieniądze na auto do ktorego nie bede dokladac zaraz pieniedzy.. jezdze 10 tys rocznie i chcialbym tylko wymieniac plyny i filtry..a w dodatku jezdzic ekonomicznie, dlatego wole dolozyc do diesle(moge miec zwrot za ON, dlatego przy dieslu jezdzilbym za jakies 2,5zł za litr, juz po zwrocie) Pomożcie co mam wybrac? Gdzie szukac?
Bo im wiecej czytam.. tym trudniejszy wybór :(
;]
karniak76e76e
Nowicjusz

Miejscowość: Somewhere

28 Maj 2011, 12:32

Jak szukasz Passata B6 to tylko BGW/BHW 136km jest to rozwiercony 1.9 z nim nie ma większych problemów. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Albo A4 B7 również z BGW/BHW 136km [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
adammtv
Aktywny

Miejscowość: Złoty Stok

28 Maj 2011, 12:41

karniak76e76e napisał(a):Potrzebuje auta na najblizsze 10 lat.

Na ile... :shock: Po co tak długo chcesz mieć 1 samochód?
Poleciłbym BMW 525i PB+LPG
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Bo 10 000km rocznie to bardzo mały przebieg i nie opłaca się kupować diesla.
Musisz pamiętać, że nowy diesel jest bardziej wrażliwy na paliwo i sprawia więcej problemów.
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

28 Maj 2011, 12:45

Sa stacje paliw, gdzie jak sie dogadasz, beda ci pisali na FVAT ON, a zatankujesz faktycznie 95.

Toyota Avensis jest generalnie fajna, awaryjna jakos mega nie jest, motory benzynowe i diesla daja rade. Dwumas to wiesz, w kazdym mocnym dieslu jest problem z nim.

Volvo S40 moze? Za 40k zl powinienes rowniez dorwac w dobrym stanie Alfe 159 1.9 JTD, Lexusa IS w dieslu? Wybierz sobie z 5 marek i szukaj cos w lepszym stanie, bo szukajac tylko 1 marki, to czasami trzeba szukac i szukac. Chociaz one jakos stoja w okolicach 40k zl z malym hakiem za 2008 rocznik.

[link do oferty na Allegro wygasł]
Jezeli ona by byla faktycznie bezwypadkowa... przebieg raczej faktyczny, jak cofnal to max 50k km, bo watpie zeby ktos wiecej dal rade zrobic w 3 lata. Tylko ze troche tania.

Super autko, tylko ze cos za tanie akurat, jak na ten rocznik, wyposazenie i przebieg, ciekawe co w nim chce przekrecic...
Ostatnio edytowany przez Czimi 28 Maj 2011, 12:57, edytowano w sumie 3 razy
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

28 Maj 2011, 12:54

Ja bym poszukał Laguny III. Za tą kwotę coś z początku produkcji powinno się wyrwać.
Dobrym wyborem jest też Mazda 6. Passat tylko w benzynie albo 1.9 TDI
barney
Początkujący

Miejscowość: polska

28 Maj 2011, 15:03

Wiem że za diesla przepłacam troche i przy tym przebiegu 10 tys rocznie jaki jezdze, moze sie to nie kalkuluje, ale wole teraz dołożyc te 5tys i potem tankować tylko ON, a z tymi fakturami na ON przy tankowaniu benzyny, to nie tak prosto. Co do Lexusa, to chyba nie ten przedział cenowy. Strasznie podoba mi się Passat C6 tylko zeby byl z 1.9TDI albo skoda Superb z takim samym silnikiem. Ogolnie wole troche dopłacić, ale mieć w miare pewne auto. BMW jakos mi się nie podoba (to tylko moje zdanie). O Alfie nie myslałem, jak z awaryjnoscia tych samochodow w nowszych rocznikach i z tym silnikiem 1.9JTD?
;]
karniak76e76e
Nowicjusz

28 Maj 2011, 17:38

1.9 JTD generalnie najlepszy silnik diesla.
Trzeba uważać co się tankuje, a tak to nie sprawiają problemów.
Konstrukcja jest trwała i generalnie nie droga w naprawach.
159 na pewno jest warte polecenia bo to dobre samochody.
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

28 Maj 2011, 18:45

Nie powinno byc wiekszych problemow z 159, a juz na bank nie z motorem. A te opinie o starszych Alfach sa przesadzone i tak, tam co najwyzej byly problemy z motorami Twin Spark(benzynowe).
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

29 Maj 2011, 14:26

Do tej pory nie brałem pod uwagę Alfy. Poczytałem trochę i już z awaryjnoscia nie jest tak jak z 156.. A jak to wyglada ze strony praktycznej? Jak z zawieszeniem? Bierzcie pod uwagę że bedę nia jezdził po drogach w skali (1-10) gdzie 1-the best, jaki 3-4, 10tys rocznie. Bo wygląd cudowny:)
;]
karniak76e76e
Nowicjusz

29 Maj 2011, 14:49

Ja na Twoim miejscu brałbym 159:) auto świeże, piękne JTD najlepszy silnik diesla. Brat ma 156 T. Spark i jakoś nic mu się nie dzieje przy przebiegu 200tyś więc wszystko zależy.

Koncern VAG'a też dobra propozycja lecz ja bym bał się kupować Passata patrząc na to, że wiele aut to auta już z wielkim przebiegiem używane jako auta firmowe.

Alfa to auto do którego wsiądziesz i już nie będziesz chciał wysiadać, perfekcyjne prowadzenie, piękny wygląd. Gdy będziesz wychodził z auta, będziesz musiał obejrzeć się przez ramie i popatrzeć na nią bo jest taka piękna.
MlodyBarney
Początkujący

Miejscowość: Chorzów

30 Maj 2011, 14:40

Może ktoś mi coś jeszcze powie o Alfie 159? Jakosc materiałów? Jakie zawieszenie? Typowo sportowe? Jak limuzyna? Czy cos po srodku? Jak z trwałościa zawieszenia? Cena cześci? Czy są tańsze zamieniki? itd.:)
;]
karniak76e76e
Nowicjusz