Problem ze zniżkami i rejestracją.

27 Sie 2013, 20:04

Witajcie.
Mam taki problem. Mój ojciec jest w delegacji, a ja chcę kupić autko.
Wiem, że jeżeli na umowie będzie tylko mój podpis to nie będę mógł go zarejestrować na ojca.
Chodzi mi o taki myk ze zniżkami i rejestracją.
Jeżeli ja pojadę po samochód (mam 18 lat i prawko) i podpiszę się na umowie muszę go zarejestrować na siebie co wiąże się z wysokimi opłatami OC. A jeżeli ja kupie samochód, a za kilka dni "sprzedam" (wypiszemy umowę kupna-sprzedaży między mną a ojcem) go dla niego to wtedy on będzie mógł go zarejestrować na siebie. Ale problem, czy ja będę wtedy mógł być współwłaścicielem. Bo nie ukrywam zniżki by mi się też przydały.
Liczę, że zrozumieliście o co mi chodzi i będziecie umieli mi pomóc.
Dodam, że jak nie ja to znajomy "kupi" na te kila dni te autko i wtedy tak jak napisałem wyżej.
Pozdrawiam!
dynia18
Obserwowany

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Pasłęk
Prawo jazdy: 26 07 2013
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: VW Passat b3
Silnik: 1.9 TD 75KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

28 Sie 2013, 07:32

Trochę zamieszałeś - kupujesz auto na siebie, w WK mówisz, że chcesz dopisać współwłaściciela.. I tyle..
Zadzwoń sobie do swojego WK i dowiedz się jaka jest procedura dopisania do auta współwłaściciela - jaki papier masz przynieść ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011

28 Sie 2013, 09:13

dynia18 napisał(a):Wiem, że jeżeli na umowie będzie tylko mój podpis to nie będę mógł go zarejestrować na ojca.
A niby dlaczego nie... :?: :?: W momęcie rejestracji robisz darowiznę na"starszego"/np51%/i po problemie....Wartośc rynkowa samochodu nie moze przekraczać 10.000.-...Paniał... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

28 Sie 2013, 15:02

Robisz darowiznę dla taty, przy czym musi być to co najmniej 50% pojazdu, jeśli ma on być głównym właścicielem pojazdu. Jakoś do 9 tysięcy nie musisz nic zgłaszać w US, natomiast przy przekroczeniu tej kwoty trzeba coś wypełnić w US, lecz przy tym stopniu pokrewieństwa i tak nie będzie naliczony żaden podatek.

Z darowizną idziesz do WK i jak taty nie będzie to bierz od razu upoważnienia, bo bez upoważnienie za wiele nie zdziałasz.
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra

29 Sie 2013, 22:17

Wartość autka to tylko 2900 (na umowie 900).
Czyli normalnie darowiznę na tatę zrobić która przekroczy pół wartości autka ale nie więcej, żeby mógł tata być głównym właścicielem, a ja współwłaścicielem?
dynia18
Obserwowany

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Pasłęk
Prawo jazdy: 26 07 2013
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: VW Passat b3
Silnik: 1.9 TD 75KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1992

02 Wrz 2013, 15:41

To już bez różnicy czy tata będzie miał 50, 51 czy 90% udziału w pojeździe. Ważne, żeby było chociaż po równo, żeby on mógł być głównym właścicielem.
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra