Rejestracja auta w holandii( i nie tylko..)

14 Paź 2010, 23:59

Panowie! potrzebuję porady, bo jak sam mój nick wskazuje, zrobiłam coś delikatnie mówiąc-głupiego. Sprawa jest taka:
Kupiłam auto w Holandii,( sama mieszkam w Niemczech) ale umowa kupna jest na mojego chłopaka, właściwie ex i tu zaczyna się problem. Było po prostu łatwiej zarejestrować auto na niego, bo on jest zameldowany w Holandii wiec rejestracja trwała cale 5 minut i odbyła się na poczcie-łatwiej być nie mogło. Auto
jest rozbite i stoi u mechanika- mojego znajomego. W sumie to on mi uświadomił, że auto nie jest zarejestrowane, bo przecież auto jest rozbite i nie jest zarejestrowane, nawet po to, żeby nie płacić podatku drogowego, który w Holandii jest bardzo wysoki. Tak więc umowa kupna jest na mojego ex, zarejestrowane auto nie jest na nikogo jeśli to dobrze "łapię". Ex robi mi oczywiście problemy i nie bardzo uważa, że należy mi się cokolwiek, ale jednocześnie nie ma kasy, żeby zapłacić za naprawę auta i części, za które oczywiście płaciłam ja. Auto jest cały czas u mechanika i chciałam się tym wszystkim zająć i doprowadzić naprawę do końca, ale ex się nie zgadza.
Jest jeszcze jedno auto, za które zapłaciłam i taka sama sytuacja-wszystko na niego, tylko, ze również jest wyrejestrowane,żeby nie płacić podatków. Umowa była taka, że auta sprzedamy i tak trochę zarobimy, ale ex pogubił się delikatnie. Poza tym nie bardzo mam z nim kontakt, bo jest w PL od 2 miesięcy i nie lubi oczywiście poruszać tego jakże drażliwego dla niego tematu przez telefon, zresztą i tak ciężko się do niego dodzwonić.
Pytanie zatem:czy ktoś wie, jak to w Holandii wygląda i w ogóle może ktoś by mógł mi coś mądrego w tej sytuacji poradzić , a raczej bardziej pożytecznego niż mądrego, bo na mądrości, to już i tak za późno .
Z góry dziękuję!
totally blond
Nowicjusz

Miejscowość: polska

16 Paź 2010, 14:05

Witam,
jeżeli jak piszesz rejestracja na poczcie trwała pięć minut to znaczy, że samochód jest zarejestrowany.
Jakie masz urzędowe dokumenty tego samochodu? Dowód rejestracyjny?

Tu możesz zobaczyć jakie są dokumenty w Holandii i jakie ich kombinacje są tam stosowane
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

17 Paź 2010, 16:00

Dziękuję za pomoc i szybki odzew!
totally blond
Nowicjusz

Miejscowość: polska

02 Wrz 2013, 16:04

witam,mam problem z zarejestrowaniem auta z Holandii.Posiadam DEL 1,OVERSCHRIJVINGSBEWIJS a pan z WK powiedzial ze brakuje mi czesci 1b i ze bez tego nie mozna zarejestrowac.Moje pytanie z kad mam wziasc ta czesc 1b,gosc od ktorego kupilem auto powiedzial ze on tego nie ma,nie dostal.
mocnydab
Obserwowany

Prawo jazdy: 13 05 2002
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: vectra c
Silnik: 1.8 122km
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Apple CarPlay w samochodach marki Lexus
    Samochody Lexus wyposażone w pakiet aplikacji Enform 2.0 oraz auta Toyoty z pakietem Entune 3.0 zyskają możliwość integracji ze smartfonami iPhone za pomocą interfejsu Apple CarPlay – poinformował japoński koncern, ...