Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Zgadza się, ponieważ jest to linia krawędziowa ciągła która wyznacza krawędź jezdni i dodatkowo mamy zakaz wjazdu na pobocze.Marcel2727 napisał(a):W przypadku znaku P7b sytuacja jest dość prosta - nie można tej linii przekraczać
To jest linia krawędziowa przerywana czyli wyznacza ona krawędź jezdni i poza nią mamy pas pobocza na którym możesz się zatrzymać ponieważ nie ma zakazu jej przekraczania. Tu też trzeba zwrócić uwagę na drogę jaką się poruszamy i inne znaki które mogą nam zabraniać takiego zatrzymania.Marcel2727 napisał(a):ale co ze znakiem P7a? Można w takim przypadku zmienić pas, gdy między pasami jest ten znak?
Hm… myślę, że w tym przypadku możesz przekroczyć tą linię ponieważ jest to linia krawędziowa danej jezdni a jak widać tu jedna idzie do tunelu, a druga d skrzyżowania. Przekraczanie tej linii nie jest zabronione.Marcel2727 napisał(a):Czy można zmienić pas, by zamiast tunelem pojechać skrzyżowaniem?
To już jest inna sytuacja i tu zależy od tego ile jest pasów oraz od innych czynników wpływających bezpośrednio na manewr który chcesz wykonać.Marcel2727 napisał(a):A gdyby drogi prowadziły w dwóch różnych kierunkach? To można jechać prawą stroną lub zawrócić?
Tego już nie wiem trzeba by było sprawdzić odpowiednie wymogi co do wysepek i takich oznaczeń. Myślę że w tym przypadku linia nie ma większego znaczenia jeżeli widzisz pieszych na pasach które ona przecina powinieneś ustąpić im pierwszeństwa i zatrzymać się..Marcel2727 napisał(a):No dobrze, a po co używa się takiej linii i co z pasami, która przez nie przechodzi? W sensie dla pieszych?
[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]