Problemy po kupnie auta - GOLF 3

12 Cze 2017, 22:39

Witam,
Zacznę może od tego, że mam 18 lat i jest to moje pierwsze auto, stąd pytania, może się wydawać głupie, ale wynikają po prostu z mojej nie wiedzy.

Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem swojego pierwszego auta - GOLFA 3, benzyna+gaz, rocznik 1996. Otóż pierwsze problemy zaczęły wychodzić dopiero miesiąc po kupnie, i chciałbym też zapytać o kilka rad, a jako że temat nie dotyczy jednej rzeczy, nie wiem gdzie założyć wątek.

Rzecz pierwsza i chyba najważniejsza - jak dbać o samochód?
W pierwszym miesiącu użytkowania wymieniłem klocki hamulcowe, rozdząd cały z pompą wody, nowe opony, wycieraczki, paluch, szkopułka i wtryski gazu, bo palił mi na początku około 18l/100 w gazie. I tutaj pojawia się moje pytanie - jak dbać o samochód? Z uwagi na rocznik auta na co zwrócić szczególną uwagę?

Rzecz druga - Płyny. Poprzedni właściciel mówił o tym, że wymieniał olej kilka tysięcy km temu. Można temu wierzyć?
Jak to jest z płynem w chłodnicy, bo w tym momencie jest pod kreską "minimium", i jest koloru niebieskiego, i tego koloru mam się trzymać, tak? Bez problemu mogę kupić taki płyn, i samemu go wlać?

Rzecz trzecia - przewody. Gazownicy zalecili mi wymiane przewodów wysokiego napięcia - do czego one służą i czy wymiana ich jest bardzo konieczna?

Następna rzecz - Nawiew. I tutaj niestety jest pies pogrzebany. Niestety mój rocznik nie posiada tzw " klimatyzacji" więc zostaje tylko nawiew. Mój problem wygląda następująco - przy maksymalnej mocy nawiewu, z środka wylatują tak jakby elementy jakiegoś drewna i styropianu, zwykle kuleczki styropianu. Nie mam pojęcia w jakim serwisie mogą mi wyczyścić nawiew, ile to kosztuje, bo szukałem już jakiegoś serwisu ale nie wiem czy spece od klimatyzacji się tym zajmą.

Ostatnia rzecz i chyba najbardziej denerwująca - benzyna. Samochód jak i silnik na gazie działa bardzo cicho i równo - ale problem zaczyna się wtedy, gdy przełącze na benzyne. Wtedy zaczyna się brak mocy - ale taki nie zwykły - otóż na pierwszym biegu samochód dosłownie NIE JEDZIE mimo wciśniętego maksymalnie pedału gazu - reaguje na niego dopiero po 3-5 sekundach, gdy już wszyszczy skończyli trąbić, w dodatku mam wrażenie że działa nie równo. Dziś zakupiłem płyn STP - "formuła do czyszczenia wtrysków paliwa", i nie wiem czy zadziała.

I to byłbyby wszystkie problemy moje. Jeżeli macie jakieś rady, to prosiłbym bardzo o pomoc.

Dzięki i pozdrawiam.
CrazyDami
Obserwowany

Auto: VW GOLF 3
Rok produkcji: 1996

13 Cze 2017, 21:02

CrazyDami napisał(a):Rzecz pierwsza i chyba najważniejsza - jak dbać o samochód?
W pierwszym miesiącu użytkowania wymieniłem klocki hamulcowe, rozdząd cały z pompą wody, nowe opony, wycieraczki, paluch, szkopułka i wtryski gazu, bo palił mi na początku około 18l/100 w gazie. I tutaj pojawia się moje pytanie - jak dbać o samochód? Z uwagi na rocznik auta na co zwrócić szczególną uwagę?
To jeszcze musisz wymienić olej z filtrem i filtr powietrza oraz warto wymienić świece. Zerknij czy samochód nie ma ognisk rdzy jeżeli jakieś są to powinieneś je usunąć.

Reszta to kosmetyka :)

CrazyDami napisał(a):Rzecz druga - Płyny. Poprzedni właściciel mówił o tym, że wymieniał olej kilka tysięcy km temu. Można temu wierzyć?
Jak to jest z płynem w chłodnicy, bo w tym momencie jest pod kreską "minimium", i jest koloru niebieskiego, i tego koloru mam się trzymać, tak? Bez problemu mogę kupić taki płyn, i samemu go wlać?
Olej tak jak napisałem możesz wymienić teraz a jak nie teraz to przed zimą żebyś był spokojny. Płyn chłodniczy najlepiej kupić tego samego koloru lub taki mieszalny z innymi, ale lepiej tego samego koloru i trzeba też sprawdzić jak trzyma temperatury wrzenia i przemarzania.
Płynu dolewasz do zbiorniczka wyrównawczego na zimnym silniku najlepiej w połowie między min., a max.

CrazyDami napisał(a):Następna rzecz - Nawiew. I tutaj niestety jest pies pogrzebany. Niestety mój rocznik nie posiada tzw " klimatyzacji" więc zostaje tylko nawiew. Mój problem wygląda następująco - przy maksymalnej mocy nawiewu, z środka wylatują tak jakby elementy jakiegoś drewna i styropianu, zwykle kuleczki styropianu. Nie mam pojęcia w jakim serwisie mogą mi wyczyścić nawiew, ile to kosztuje, bo szukałem już jakiegoś serwisu ale nie wiem czy spece od klimatyzacji się tym zajmą.
Najlepiej jak byś sam dostał się do wentylatora i go wyczyścił, możesz też użyć sprężonego powietrza do przedmuchania nawiewów. U ciebie nie ma filtra kabinowego z tego co wiem. Sprawdź też czy w podszybiu nie masz brudu tam gdzie do wnętrza dostaje się powietrze do dmuchawy.

CrazyDami napisał(a):Ostatnia rzecz i chyba najbardziej denerwująca - benzyna. Samochód jak i silnik na gazie działa bardzo cicho i równo - ale problem zaczyna się wtedy, gdy przełącze na benzyne. Wtedy zaczyna się brak mocy - ale taki nie zwykły - otóż na pierwszym biegu samochód dosłownie NIE JEDZIE mimo wciśniętego maksymalnie pedału gazu - reaguje na niego dopiero po 3-5 sekundach, gdy już wszyszczy skończyli trąbić, w dodatku mam wrażenie że działa nie równo. Dziś zakupiłem płyn STP - "formuła do czyszczenia wtrysków paliwa", i nie wiem czy zadziała.
Tu może być przypchany filterek paliwa o ile jest dodatkowy lub filtr w baku. Dalej pompka paliwa może nie dawać odpowiedniego ciśnienia, dalej to nie wiemy jaki masz silnik :) więc jak możesz napisz to będziemy myśleć :mrgreen:
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, przygotuj się na zmianę czasu!
    Ostatnia niedziela marca to moment, gdy następuje zmiana czasu z zimowego na letni. Oznacza to utratę godziny snu i choć może się wydawać, że to niewiele, to jednak niewyspanie kierowcy może mieć negatywny wpływ na bezpieczeństwo ...