REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
nofake napisał(a): Wstawiano mi nowe opony letnie zakupione od razu w tym serwisie
nofake napisał(a):Po przemierzeniu kilkuset kilometrów zajechałem do wulkanizatora, by sprawdzić wyważenie. Okazało się, że koła nie są wyważone... więc je wyważono (ponownie).
nofake napisał(a):Czy zbieżność wykaże również krzywe felgi?
piotrpz87 napisał(a):Jak sam piszesz opony są nowe.
piotrpz87 napisał(a):Zapewniam cię ,że warsztat który zakładał nowe opony na pewno je wyważył.
piotrpz87 napisał(a):dlatego, że koło wyrabia sobie nowy bieżnik
piotrpz87 napisał(a):Sprawdź sobie zbieżność - taka mała rzecz a może dużo zmienić w prowadzeniu auta.
nofake napisał(a):Opony wymieniane były na tych samych felgach (aluminiowe)
piotrpz87 napisał(a):Kiedyś dałem felgi alu do prostowania w hondzie - to znajomy wulkanizator mnie wyśmiał, że dałem się naciągnąć - ale szkoda o tym pisać.
MotoAlbercik napisał(a):na felgach aluminiowych ciężarki, a właściwie paski z aluminium, które ucina się wg potrzebnego ciężaru, klei się do felgi. Dodatkowo klei się je od wewnętrznej strony felgi ( na stalówkach ciężarki nabija się od zewnętrznej strony ).
I kolejna sprawa - z tego względu, że te ciężarki są naklejane, to jak wulkanizator odwali robotę byle jak, ciężarki te bardzo łatwo zgubić - przed naklejeniem paska miejsce na feldze należy wyczyścić, odtłuścić i wysuszyć.
Kolejna sprawa to, grubość paska ziężarka - zależy to od odległości felgi od zacisku hamulcowego - jak pasek ciężarka jest za gruby, to w momenice jak ciężarek zahaczy o zacisk, poprostu odpada.
A większość domorosłych wulkanizatoró olewa sprawę i na felgi aluminiowe nabija zwykłe ciężarki.
Są nawet tacy, którzy nabijają te ciężarki od zewnętrznej strony ( tak jak na stalówki ).
No i dobry wulkanizator podczas wyważania od razu widzi, czy felga jest krzywa, czy opona jest uszkodzona ( nawet nowa opona może być fabrycznie wadliwa ).
Kilka dni po wymianie ruszyłem w dłuższą trasę i zauważyłem problem: ściągało mi auto na lewą stronę. Nie odczuwałem większych drgań na kierownicy.