Problemy z alternatorem w Maździe 323F

18 Sty 2009, 13:38

Witam wszystkich.
Mój problem polega na tym, że grzeje mi się alternator w Maździe 323f i niewiem czy to objaw w tym modelu normalny, czy też trzeba coś z tym zrobić. Chcę jeszcze dodać, że te objawy mam od samego początku, a mam już ją 1.5 roku i zrobiłem nią jakieś 60 tysięcy. Po zapaleniu silnika alternator po 5 min. jest już ciepły, a po godzinie jest gorący. Był rozbierany łożyska wporządku, akumulator też i instalacja elektryczna, ładuje 14.2V. Dodam, że nie raz jeżdzę cały dzień po mieście, lub robię bez odpoczynku 500-600km i nic się nie dzieje, ale jest taki gorący że aż dotknąć się nie da.
Czekam na wszystkie podpowiedzi też na włascicieli mazd 323f 89-94. Dziękuje
kari323f
Nowicjusz
Awatar użytkownika

• 26 Sty 2009, 00:21

Cześć, to normalne że alternator się grzeje podczas jazdy, może też być to spowodowane za słabym alternatorem. Czy masz zainstalowane jakieś urządzenie, które pobiera duże ilości prądu np. dodatkowe nagłośnienie, ogrzewanie. Jeżeli masz to alternator może być przeciążony.

Pozdrawiam
    Jessika.69
    Nowicjusz

Miejscowość: Dębno

26 Sty 2009, 10:00

No właśni problem w tym, że nie mam żadnych odbiorników nad dodatkowych, które mogłyby pożerać prąd. Co do grzania tak to normalne, że się grzeje ale chyba nie tak, że nie można się do niego dotknąć bo jak dotkniesz to się oparzysz. Martwi mnie, zeby mi niepadł jakiegoś pięknęgo dnia jak będę gdzieś daleko od domu. :(
    Może producent zastosował w tym modelu deczko przy słaby alternator, bo ma on tylko 60A, a w owych czasach jeżdzi się nonstop na światłach, plus dolecą standardowe odbiorniki i fakt faktem może jest to zjawisko naturalne w tym modelu.
    kari323f
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak zamontować fotelik w samochodzie dla Twojego dziecka?
      W ramach kolejnego materiału z cyklu Piątek ze Szkołą Auto, instruktorzy doradzają, jak zamontować fotelik dla dziecka. Radosław Jaskulski, instruktor Szkoły Auto SKODA mówi: "Poświęcamy czas i energię, by naszym pociechom ...