Problemy z autoalarmem i zamkiem w Peugeot 206

05 Paź 2009, 15:59

Witam,
piszę pierwszy raz na tym forum, nie wiem czy dobrze, że w tym dziale, ale proszę o wyrozumiałość :)
Niedawno zakupiłem samochodzik Peugeot 206 1.1 rocznik 2002

LINK: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

W dodatkowym wyposażeniu jest wypisany autoalarm.
Dodatkowe wyposażenie:

ABS, el. szyby, el. lusterka, klimatyzacja, centralny zamek, autoalarm, poduszka powietrzna, radio / CD,
wspomaganie kierownicy, immobiliser, komputer, welurowa tapicerka, światła przeciwmgielne.

Wszystko z tych żeczy wporządku tylko mam dwa pytanka..

1. Jak można sprawdzić czy jest autoalarm, bo ja nigdy nie miałem samochodów z takimi rzeczami i nie wiem, a
w googlach same ogłoszenia itp.

2. Mam kluczyk od samochodu i otwieram samochód normalnie z pilota, a jak chce zamknąć to mogę tylko
włożyć kluczyk, np. od strony kierowcy i przekręcić to dopiero wtedy się zamkną wszystkie drzwi+bagażnik.
Co może być problemem, jak zamykam z kluczyka, to się wszystko zamyka, a po chwili otwiera, tak jakby odbijało.

Proszę o pomoc w tych dwóch kwestiach.

Z góry dziękuję i pozdrawiam :))

Sebastian
RooRo77
Nowicjusz

Miejscowość: Słubice
  • 05 Paź 2009, 17:07

Jak sprawdzić,czy jest alarm?Jeżeli jest i jest podłączony,to musi być jakaś kontrolka (zazwyczaj jest to czerwona lub niebieska dioda LED),która miga po uzbrojeniu alarmu.Poznać można też po sygnale podczas zamykania i otwierania drzwi z pilota lub po mrugnięciu kierunkowskazów albo świateł.
    Alarm może też być odłączony.Wówczas sprawa nie będzie łatwa,bo trzeba by odszukać moduł alarmu.Najłatwiej odszukać syrenę - zazwyczaj jest pod maską.Następnie po jej przewodzie trzeba iść do modułu.
    A najłatwiej zapytać sprzedawcę.Należy też zapytać,gdzie jest wyłącznik serwisowy alarmu.To bardzo ważne.
    Co do centralnego - jeżeli z pilota drzwi się zamykają bez problemu i pozostają zamknięte,a z kluczyka po zamknięciu się otwieają,to problem może leżeć po stronie cięgien zamka.Trzeba zdemontować tapicerkę i zobaczyć co jest grane.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Land Cruiser 3.0 D-4D Powerboost
      Land Cruiser 3.0 D-4D Powerboost rozwija moc 225 KM (o 35 KM więcej niż w przypadku wersji seryjnej) oraz moment obrotowy 500 Nm (w zakresie 1700-2800 obr./min., o 80 Nm wiecej niż w przypadku wersji seryjnej). Charakterystykę ...