Problemy z automatyczna skrzynią biegów - Toyota Avalon Touring 2007

03 Paź 2017, 09:53

Witam
Od 3 miesięcy jestem posiadaczem Toyoty Avalon Touring 2007.
Była radość lecz nie trwała zbyt długo. Zaczęły się problemiki.

Pierwsza sytuacja.
Jadąc na tempomacie prostą drogą lub pod górkę jest obciążenie i nic nie słychać.
Natomiast kiedy auto zaczyna zjeżdżać nawet z minimalnego pochylenia i automat dostosowuje sobie obroty do niższych z racji jazdy po spadku drogi wtedy spod maski słychać takie "typytypytypytypy" przez 1-2 sekundy. Próbowałem to robić bez tempomatu na stałej prędkości, ale wtedy jest to nie wykonalne ponieważ zjeżdżając z lekkiego nawet wzniesienia auto nabiera prędkości i obroty rosną. Cóż ludzka noga tak tego nie wyczuje. Ogólnie chodzi o ten dźwięk przy spadku obrotów (nie przy wzroście). Podobnie jest gdy na przykład dynamiczniej przyspieszę np. do 4000 obr./min, automat ma zmieniać bieg, wtedy obroty spadają do wyższego biegu i w tym momencie jest też charczenie tylko inne, takie "trrrrrrr" przez sekundę. Podkreślam ma to tylko miejsce przy spadku obrotów.
Nie wiem, to wina poduszek silnika i skrzyni ????

Druga sytuacja.
Najgorzej jest, gdy po wyhamowaniu poniżej 10 km/h automat zrzuca na jedynkę i mam zamiar przyspieszyć do dwójki. Wtedy jest masakryczne charczenie (trrrrrrryryryrryryryryr) jak w dieslu, a przecież to benzyna. Na dwójce już cisza. W tym przypadku charczy przy przyspieszaniu, ale tylko z jedynki do dwójki.
Dziwne jest to o tyle, bo gdy ruszam z miejsca od 0 km/h żadnego charczenia na pierwszym biegu nie ma.
Skrzynia biegi zmienia płynnie bez szarpania więc skrzynia wg mnie raczej odpada.
Właściwie nie wiem czy w dobrym dziale to wpisuje, bo skąd mam wiedzieć czy to silnik czy skrzynia. Nie mam pojęcia.

I na koniec jak zwykle głupie pytanie.
Jest jakiś fachman, który może podsunąć mi jakąś konkretną usterkę ????

Jeżeli nie to zmykam na serwis Toyoty wydać jak zwykle majątek i pewnie zanim dojdą wymienię pół auta zanim dojdą.

Radość z auta była ale się skończyła. Fajna to dynamiczna i komfortowa limuzyna, ale przy takich dźwiękach po prostu już wstydzę się nią jeździć.

HELP !!!!
pluto1983
Nowicjusz

Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Toyota Avalon Touring
Silnik: 3.5 V6 268 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2007
0

03 Paź 2017, 10:16

Teraz znalazłem.

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Prawie identyczny dźwięk jak przyspieszam po redukcji do jedynki i przyspieszaniu do dwójki.
Na postoju cisza. Do wymiany oleju jeszcze 2000 mil.
pluto1983
Nowicjusz

0

03 Paź 2017, 10:35

Miałeś kiedyś taki dźwięk na wolnych obrotach bez zapiętego biegu w automacie? Zdarzyło ci się coś takiego?
Poziom oleju w automacie sprawdzony?

Hamowanie podczas zjazdów ze spadku może objawiać się głośniejszą pracą skrzyni i silnika ale nie może tam nic wtedy stukać.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
0

03 Paź 2017, 17:31

Bez biegu na postoju słyszę podobny dźwięk jak odpalam i obroty skoczą wtedy tak do 2000. Ale to akurat dlatego pewnie, że zimny i to silnik 2 GR-FE (specyficzny).
A olej w skrzyni? Nie wiem czemu jak stał parę dni, czyli był zimny to na bagnecie było go powyżej oznaczenia HOT? A przecież tyle powinno go być na rozgrzanej skrzyni prawda? To co, jest go za dużo nalane czy jak?
pluto1983
Nowicjusz

0

04 Paź 2017, 16:43

I dlaczego ktoś tytuł mojego posta zmienił na "problem z automatem"? Ja nie wiem czy to wina skrzyni czy w silnika? Tylko problem w pytypytypytypyty trrrrrrrrrrr.
pluto1983
Nowicjusz

0

05 Paź 2017, 16:34

pluto1983 napisał(a):Nie wiem czemu jak stał parę dni, czyli był zimny to na bagnecie było go powyżej oznaczenia HOT? A przecież tyle powinno go być na rozgrzanej skrzyni prawda? To co, jest go za dużo nalane czy jak?
HOT oznacza poziom oleju przy rozgrzanej skrzyni przy oleju którym możesz poparzyć się w palce temperatura powyżej 70 stopni. Jak sprawdzasz olej na wyłączonym silniku to faktycznie może być wyżej niż HOT :) olej wtedy nie krąży w skrzyni i dlatego na zimnym go się nie sprawdza. Na podziałce może być też COLD co oznacza zimny olej w skrzyni ale na odpalonym silniku. Najlepiej jednak olej sprawdzać na skrzyni rozgrzanej po przejechaniu około 20 km i przełączeniu dźwigni z "P" do skrajnego położenia np. "1" lub "L" i z powrotem.

Próbowałeś się wsłuchać skąd ten dźwięk może dochodzić?

pluto1983 napisał(a):I dlaczego ktoś tytuł mojego posta zmienił na "problem z automatem"?
Administracja dba o to żeby tematy były jasne i czytelne. Dlaczego akurat tak zmienione to nie wiem możesz napisać do admina @ArteK i zapytać.
Kacper
Forumowicz VIP

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Paliwa i ich rodzaje - jakie parametry mają znaczenie?
    Według danych European Automobile Manufacturers Association z 2015 roku po drogach krajów Unii Europejskiej jeździ 54,1% samochodów osobowych napędzanych benzyną, 41% dieslem i tylko 5% napędzanych paliwami ...
    (nie)Wiadome zmiany w branży motoryzacyjnej
    Cenowa karuzela w branży motoryzacyjnej dopiero się rozkręca. Zmiany w mandatach czy cenach samochodów to nie wszystko. Modyfikacje czekają kierowców również w zakresie cen OC. Przeciętny koszt ubezpieczenia ...

08 Paź 2017, 09:26

Skąd dochodzi dźwięk ? Spod maski a skąd ? A ja wiem czy to silnik czy skrzynia ? Bardziej stawiam na dźwięk z górnych okolic....
pluto1983
Nowicjusz

0

08 Paź 2017, 12:15

pluto1983 napisał(a):Próbowałem to robić bez tempomatu na stałej prędkości, ale wtedy jest to nie wykonalne ponieważ zjeżdżając z lekkiego nawet wzniesienia auto nabiera prędkości i obroty rosną. Cóż ludzka noga tak tego nie wyczuje.
Przy zapiętym "D" auto nie będzie ci hamował zjeżdzając z wzniesienia. Jak jedziesz około 70-80 km/h to musisz zapiąć "3", a jak jedziesz do 40km/h to "L" wszystko zależy od tego jakie masz tam dostępne opcje przy lewarku od zmiany biegów. Na tempomacie auto próbuje utrzymać prędkość nawet jadąc z góry i wtedy automatycznie redukuje sobie biegi.

Na jakim oleju jeździsz i czy ubywa go dużo?

Na filmiku który podałeś dźwięk jest taki jak by stukała panewka, przynajmniej moim zdaniem.

Musisz sprawdzić czy są jakieś zapisane błędy w sterowniku. Patrzyłem jeszcze przed chwilą że u Ciebie może być coś takiego jak Knock Sensor (błąd P0325) i jeżeli są z nim problemy lub kablami idącymi do niego to mogą się pojawiać dziwne rzeczy z pracą silnika np. spalanie stukowe itp.
Kacper
Forumowicz VIP

0

08 Paź 2017, 16:35

Teraz sytuacja występuje nawet na parkingu w pozycji P. Jak dodałem gazu to od 2000 obr. zaczyna terkotać! Wrzucę jutro filmik jak da radę to sobie każdy odsłucha i może wtedy ktoś na coś wpadnie. Łączyłem się wtyczką z autem i żadnych błędów nie ma.
pluto1983
Nowicjusz

0

08 Paź 2017, 16:47

Ok, zobaczymy jak to wygląda.
Terkocze tylko przy wyższych obrotach? Przy rozgrzanym, zimnym czy nie ma różnicy?
Kacper
Forumowicz VIP

0

09 Paź 2017, 13:25

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Wrzucam w końcu filmik, który lepiej wszystko przedstawi.
Zakładam też od nowa temat, bo to żadna skrzynia tylko silnik.
pluto1983
Nowicjusz

0

09 Paź 2017, 13:54

Powiem Ci że dla mnie to wygląda na odgłos stukającej panewki. Nawet ten dźwięk dobrze słuchając na filmiku jak by idzie z dołu silnika więc to by się mogło zgadzać.

Nie ma ma on raczej związku ze skrzynią biegów, więc proponuję zmianę tematu. Zgłosiłem to do admina.

---
Dalsza dyskusja na temat problemów i stukania w silniku w tym samochodzie znajduje się na stronie big-problem-z-silnikiem-w-toyota-avalon-2007-vt103834.htm
Ostatnio edytowany przez ArteK, 09 Paź 2017, 17:53, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Temat zamykam i wstawiam link do postu do nowego tematu autora i dalszej dyskusji.
Kacper
Forumowicz VIP

0