02 Sty 2013, 13:20
Witam,
Chciałbym zasięgnąć opinii doświadczonych forumowiczów, gdyż kilkukrotnie próbowałem naprawić samochód w warsztatach samochodowych w Opolu, ale poza wydaniem pieniędzy i stratą czasu nic nie udał się osiągnąć a problem jest następujący.
Kupiłem używany samochód, Hyundai Getz 1,5 CRDI z 2005 r., wersja przed liftingiem, który jak się okazało po czasie, jest chyba z wadą ukrytą układu elektrycznego, są tego 2 objawy.
Po pierwsze podczas odpalania pompa paliwa nie zawsze dostaje prąd do swojego układu i przez to nie zawsze da się odpalić samochód. Pomaga, czasem kilkukrotne, odłączenie i ponowne podłączanie kabli do akumulatora, lub wyciągnięcie na chwilę bezpiecznika pompy. Jak samochód już odpali, to do momentu zatrzymania pracy silnika działa wszystko bez zarzutu.
Po drugie, gdy auto stoi kilka dni bez uruchamiania, nie jest w stanie odpalić, gdyż jest za słaby prąd w akumulatorze. Akumulator był, za sugestią warsztatu, wymieniany jak również podstawowo sprawdzany u elektryka i ponoć jest dobrze ładowany podczas pracy i powinno wszystko być ok, ale jednak coś jest nie tak skoro pada po jakimś czasie.
Być może wpływ na te sytuacje miła kolizja jaką auto przeszło przed jego zakupieniem. Było uderzone z przodu i ma uszkodzoną puszkę bezpieczników. Być może coś jest niewłaściwie podłączone lub coś zepsute, ale jak zaznaczyłem dotychczasowi naprawiacze sobie nie poradzili a po podłączeniu do komputera ponoć wszystko powinno być ok. Owszem były wykazane jakieś błędy ale uznano je za nieistotne i nie wpływające na takie objawy samochodu.
Proszę o poradę, co do możliwych usterek, lub miejsc gdzie mógłbym coś takiego naprawić? Jest to na dłuższą metę uciążliwe, a chciałbym jeździć w pełni sprawnym samochodem bez konieczności odpinania akumulatora za każdym razem gdy parkuję samochód. Z góry dziękuję za pomoc.
--
Pozdrawiam,
Paweł