Witam wszystkich. Mam problem z obrotami silnika i jego temperatura w Opel Vectra B Kombi 1.8 16V 1998r. (171000 km przebiegu) a wiec co do obrotów silnika to zaczeło sie od tego ze obroty potrafiły podskoczyc (na biegu jałowym) czasami do 1500 rpm i tak sie trzyma przez chwile a po chwili zaczynaja spadac ponizej 500 rpm i silnik gasnie.PO jakims czasie pojechałem do mechanika zeby go podpiac pod komputer.Okazało sie ze jedyny problem to ze przepływomierz powietrza jest do wymiany wiec tak zrobiłem i kupiłem uzywany ale w 100% sprawny i znowy podpiałem go pod komp. Była poprawa ponieważ spalanie spadło z 10 l/100km na normalne wiec 8.5 l/100km wiec takie jakie jest przy jezdzie miejskiej. Ale zauwazyłe inny problem poniewaz temp silnika była zbyt niska, po odpaleniu rano jade jakies 30km do pracy w takim czasie silnik powinien miec po paru minutach norn. temp. ok 90 stopni a ma czasami niecałe 80 stopni wiec wydaje mi sie ze ta temp. ma skutek na obroty ale nie jestem pewien. Czy moze to termostat czy moze czujniki temp. silnika, cieczy , powietrza. Prosze o pomoc w tej sprawie. Bede bardzo wdzieczny i z gory dziekuje.
Jeśli zanikły całkowicie problemy z obrotami i gaśnięciem,to może faktycznie jest problem z termostatem. Jednak przed jego wymianą ,sprawdziłbym u mechanika czy nie ma aby problemu z zapowietrzonym układem chłodzenia.
Problemy z obrotami nadal mam ale tylko wtedy gdy temperatura na zegarze nie pokazuje mi wiecej niz 80 stopni natomiast gdy pokazuje mi 90 stopni to problemów z obrotami nie mam.
a jak to jest z podłaczeniem do komputera? czy nie powinien wykryc takiej usterki- jesli rzeczywiście byłby to termostat. A moze to czujnik temperatury ktory daje sygnał do komputera z tym ze podaje błedne informacje i probuje korygowac obroty co do temperatury silnika bo przeciez jak jest silnik zimny to pracuje no troszeczke wyzszych obrotach
Zarządzanie flotą samochodową - zwiększ efektywność dzięki Shell API Dobre zarządzanie jest jednym z kluczowych aspektów, aby zoptymalizować procesy i zwiększyć wydajność przedsiębiorstwa – niezależnie od branży, w jakiej działa. Metody i narzędzia dobiera się w zależności od ...
MINI Clubman Bond Street - jakość klasy premium MINI prezentuje specjalną edycję modelu Clubman z bogatym wyposażeniem i ekskluzywną kolorystyką. Światowa premiera odbędzie się w marcu 2013 roku na Międzynarodowym Salonie Samochodowym w Genewie. Kolejne nowości to MINI ...
crashgwe napisał(a):wiec wydaje mi sie ze ta temp. ma skutek na obroty ale nie jestem pewien
Nie ma wpływu na obroty - jedynie na spalanie.
Sprawdź zawór EGR i silniczek krokowy jak i czujnik predkości wału korbowego - powinno coś wykazać na kompie i dziwie się ,że nie miałeś żadnych błędów oprócz przepływki.
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.