Problemy z odpalaniem KIA Ceed

13 Wrz 2018, 10:47

Witam, miesiąc temu kupiłem samochód- kia ceed 1.6 crdi 90km z 2007r. Z rana gdy samochód postoi przez noc są problemy z odpalaniem, gdy odpalam po 2-3 godzinach problem nie występuje, a nawet gdy samochód stoi przez 8 godzin w pracy odpala normalnie. Gdy z rana zagrzeje świece 2 razy samochód pali lepiej ale co dziwne sprawdzalem miernikiem świece okej, akumulator i alternator też dobre. Co to może być za przyczyna i jak najłatwiej ja zdiagnozować?
alloes
Nowicjusz

• 13 Wrz 2018, 11:31

alloes napisał(a):Gdy z rana zagrzeje świece 2 razy samochód pali lepiej ale co dziwne sprawdzalem miernikiem świece okej
    Jak sprawdzałeś te świece? Sprawdzałeś ich opór i wszystkim wyszło tak samo? Warto wpiąć się w obwód i sprawdzić jaki prąd pobiera świeca powinien maleć wraz z rozgrzewaniem świecy (w zimie od około 20-25A).

Sprawdź czy paliwo nie cofa się przy dłuższym postoju i układ częściowo nie zapowietrza się.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

12 Paź 2018, 09:40

Wymieniłbym świece żarowe i sprawdził w jakim stanie faktycznym jest akumlator, przyjdą duże mrozy i auto zwyczajnie Ci nie odpali,a druga kwestia: jakie paliwo jest wlane, powiedzmy "premium" czy zwykłe?
    Salko
    Aktywny

Auto: Seat Leon
    Silnik: 1.8
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Hatchback
    Rok produkcji: 2001

12 Paź 2018, 13:57

Akumulator sprawdzałem naładowany ma 2/3 mocy może to być to czy zmienić świece? Świece sprawdzalem mierząc opór na nich minimalna wartość 0.8 oma. Komputer nie wykrywa błędu. Dodam że przy takiej temp jak dziś dużo lepiej pali
    alloes
    Nowicjusz

15 Paź 2018, 13:21

alloes napisał(a):Akumulator sprawdzałem naładowany ma 2/3 mocy może to być to
    Jak sprawdziłeś że ma 2/3 mocy? Czasem w pełni naładowany akumulator może nie mieć siły przy odpalaniu to się nazywa moc rozruchowa którą można sprawdzić tylko specjalistycznym urządzeniem.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

15 Paź 2018, 13:23

Mechanik sprawdził, włożyłem akumulator z innego samochodu na noc z rana zapalił od strzała także mam winowajcę. :)
    alloes
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
      Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
      Toyota Corolla Verso (2001–2007)
      Bazująca w znaczniej mierze na Toyocie Corolli 9. generacji, Toyota Corolla Verso została zaprezentowana w 2001 roku. Oprócz walorów w postaci do maksimum praktycznego wnętrza oraz bagażnika o pojemności 417/1760 ...

15 Paź 2018, 13:38

No i fajnie czasem jak mamy możliwość takiej podmiany to warto to sprawdzić jak nie jesteśmy pewni stanu własnego akumulatora, można też podjechać do sklepu z akumulatorami i często tam mają testery za pomocą których sprawdzą w jakim dokładnie jest stanie akumulator.
    ArteK
    Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
    Miejscowość: Warszawa
    Prawo jazdy: 12 12 1996
    Przebieg/rok: 15tys. km
    Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
    Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
    Paliwo: Hybryda
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2016