Problemy z odpaleniem silnika - Chrysler Grand Voyager 3.3 V6 Limited

09 Mar 2021, 06:24

Witam, z góry proszę o nie hejtowanie mnie skoro gdzieś był ten temat, ale jestem nowym ludkiem na tym forum.. :) teraz przejdźmy do konkretów a mianowicie mam problem z Chrysler Grand Voyager 3.3 V6 Limited AWD z 2002. Mankament polega na tym, że samochód stał ponad pół roku, bo nie było komu nim jeździć, po tym okresie nie mogę go odpalić. W między czasie dostawałem info, że światła same się włączają i trzeba je ręcznie wyłączać (włączyć i wyłączyć na konsoli) sprawdzałem, rozrusznik kręci na krótko, wywala mi Bezpieczniki po wymianie na nowe, świeci się czerwona kropka nad zegarami na tej małej długiej listwie nad zegarami, gdzie tkwi problem :/ i jak go rozwiązać, bo nie ukrywajmy, bez samochodu jak bez ręki, liczę na pomoc i z góry dziękuję :ok:
KamilPL91
Nowicjusz

09 Mar 2021, 08:13

Skoro wywala bezpieczniki to jest Zwarcie, od czego te bezpieczniki?
Popatrz dobrze czy gryzonie nie potargały kabli
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

09 Mar 2021, 08:46

KamilPL91 napisał(a):świeci się czerwona kropka nad zegarami na tej małej długiej listwie nad zegarami, gdzie tkwi problem
To jest na 99% immobilizer. Ona powinna zgasnąć przed odpaleniem.

Wersja limited miała trochę bardziej skomplikowana elektronikę od zwyklej.

KamilPL91 napisał(a):wywala mi Bezpieczniki po wymianie na nowe
Za co odpowiadają te bezpieczniki?

Najbezpieczniej by było podłączyć się pod OBDII i sprawdzić błędy, można też zrobić kluczykowanie i zobaczyć jakie błędy wyświetlą ci się na liczniku.

Kluczykowanie błędów:
1. Wkładasz kluczyk do stacyjki w pozycji OFF
2. Przekręcasz kluczyk do pozycji ON (zapalenia kontrolek)
3. Taką sekwencję wykonujesz trzy razy w czasie nie dłuższym niż 5 sekund (Off-On, Off-On, Off-On)
4. Odczytujesz kody błędów z wyświetlacza. Pojawiają się one w postaci PXXXX (X - oznacza cyfrę)

Tu na forum możesz sprawdzić co oznacza konkretny błąd kody/obdii/

KamilPL91 napisał(a):W między czasie dostawałem info, że światła same się włączają i trzeba je ręcznie wyłączać (włączyć i wyłączyć na konsoli)
Po takim postoju warto posprawdzać masy przy silniku, skrzyni w tych samochodach potrafią one często zawodzić jak nie są odpowiednio zabezpieczone.

Po włączeniu zapłonu na pewno (we wszystkich którymi jeździłem było ją słychać) powinno być też słychać pompę paliwa przez chwilę.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

09 Mar 2021, 11:12

Podłączałem komputer i nie może połączyć się z samochodem, jeśli chodzi o Bezpieczniki to opiszę później jakie
KamilPL91
Nowicjusz

10 Mar 2021, 02:55

Bezpieczniki od pompy paliwa, rozrusznik/stacyjka No i od LPG
KamilPL91
Nowicjusz

10 Mar 2021, 13:41

KamilPL91 napisał(a):Mankament polega na tym, że samochód stał ponad pół roku, bo nie było komu nim jeździć,

I tu są słowa kluczowe. Samochód zapewne stał pod chmurką, albo w jakimś blaszaku? Jeżeli tak, to do elektryki/elektroniki dostała się wilgoć lub jakiś gryzoń zainteresował się elektryką tego samochodu :)
Na sam początek zacznij od sprawdzenia WSZTSTKICH bezpieczników i przekaźników, wyjmując każdy z nich z osobna, zwracając uwagę czy nie jest on przepalony oraz na jego nóżki jak i gniazda czy nie są zaśniedziałe.
KamilPL91 napisał(a):W między czasie dostawałem info, że światła same się włączają i trzeba je ręcznie wyłączać (włączyć i wyłączyć na konsoli)

To jest potwierdzeniem albo wilgoci albo buszującego gryzonia.
KamilPL91 napisał(a):wywala mi Bezpieczniki po wymianie na nowe,

Kolejne potwierdzenie wilgoci albo gryzonia - w obwodzie zabezpieczonym tymi bezpiecznikami powstaje zwarcie. Jak będziesz wiedział od czego te bezpieczniki, to należy sprawdzić obwody pod kątem wilgoci na wtyczkach, modułach jak i izolacji przewodów.
Aku rozumiem, że jest w pełni naładowany?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Mar 2021, 14:29

Aku jest nówka sztuka, przy wymianie bezpieczników widziałem, że są zasniedziale.
KamilPL91
Nowicjusz

10 Mar 2021, 16:02

KamilPL91 napisał(a):przy wymianie bezpieczników widziałem, że są zasniedziale
Wyczyść to co widzisz i możesz.
KamilPL91 napisał(a):Podłączałem komputer i nie może połączyć się z samochodem
Błędy odczytaj prze kluczykowanie jak opisałem tu komp nie jest potrzeby jak są jakieś to ci pokaże na liczniku.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35