Problemy z odpaleniem silnika VW Golf 1,9 TDI

10 Gru 2023, 20:02

Witam. Szukam podpowiedzi co może być przyczyną gaśnięcia silnika podczas nagłego hamowania.
Mam VW Golfa 1,9 TDI z 2007 r. Dwa tygodnie temu zgasł mi na trasie i nie dał się uruchomić. Kręci ale nie zapala. Bak prawie pełny. Po zholowaniu do warsztatu wymieniono pompkę paliwa. Po 2 dniach to samo. Wymieniono pompkę paliwa na bardziej firmową. Przez tydzień jeździł normalnie. Raz tylko pompka wydawała dźwięki jak mała wirówka. Ale następnego dnia odpalił i 200 km bez przygód. Dwa dni temu na bocznej drodze wcisnąłem sprzęgło i hamulec do deski. Zgasł i nie dał się uruchomić. Serwis po niego pojechał i ponieważ też nie mogli uruchomić zholowali do warsztatu, gdzie podobno odpalił za drugim razem. Syn właściciela warsztatu jeździł nim po mieście i było ok. Szef warsztatu wypróbował ostre hamowanie i jak u mnie zgasł i nie dał się uruchomić. Stoi w warsztacie i wszyscy głowią się co może być przyczyną?
Nawet jak znów odpali to będę się bał nim jeździć jak nie będzie ustalona przyczyna bo zawsze może być sytuacja, że będę musiał ostro zahamować a wtedy koniec jazdy. Czy ktoś może spotkał się z podobnym problemem lub ma jakiś pomysł co może być przyczyną opisanej awarii?
wlodek1
Nowicjusz

• 10 Gru 2023, 23:50

może przewody z podciśnieniem do sprawdzenia ..jeżeli to ma jakikolwiek zwiazek z hamowaniem :mrgreen:
    toyman40
    Stały forumowicz

11 Gru 2023, 07:45

Według mnie trzeba by było sprawdzić czy nie zanika napięcie na pompie. Trzeba zainstalować żaróweczkę i pojeździć zobaczyć czy nie gasnie przypadkiem.
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

11 Gru 2023, 09:33

Dziękuję za odpowiedź. Przekażę do właściciela warsztatu. Tylko dlaczego nie daje się uruchomić a po jakimś czasie znów wszystko działa niby normalnie?
    wlodek1
    Nowicjusz

11 Gru 2023, 09:38

Dziękuję za sugestię. Ale tak jako laik myślę, że napięcie powinno wrócić jak zgaśnie silnik i uruchamiam go ponownie? Co mogłoby powodować zanik napięcia na jakiś czas na pompie? Przekażę pomysł mechanikowi.
    wlodek1
    Nowicjusz

11 Gru 2023, 20:26

Pompa nie podała paliwa to i układ wtryskowy był pusty, dlatego też nie odpalił, nie wiem, bez logicznego myślenia i weryfikacji drogą eliminacji można sobie tutaj jedynie gdybać
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najważniejsze zmiany w ubezpieczeniach OC
      11 lutego 2012 roku nastąpiła nowelizacja w ustawie o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych. Przepisy te obowiązują już wszystkich posiadaczy ...

12 Gru 2023, 13:05

Na razie odpala, ale już boję się nim jeździć :(
    wlodek1
    Nowicjusz