Problemy z piątym biegiem

20 Cze 2014, 08:48

Na poczatku chcialabym Was wszystkich powitac:)

Jest to moje pierwsze forum, takze, jesli zly temat w zlym dziale-wybaczcie i przeniescie :yes:
Zaczne od tego, ze przeszukiwalam forum, ale niestety nie znalazlam takiego samego problemu :roll:

Posiadam Bmw Mini One 1.6 benzyna.

Od jakiegos czasu skrzynia biegow tak jakby sie zacinala przy pierwszym i piatym biegu. Pozniej to jakos minelo i zapomnialam ze w ogole cos takiego mialo miejsce. Niestety wczoraj gdy chcialam wrzucic piaty bieg, to tak jakby wszedl ale nie do konca i od razu wyskoczyl... I od tej pory nie mozna wrzucic piatki w ogole:/

Dodam ze jakies 4-5mc temu bylo wymieniane "jakies" lozysko w skrzyni bo strasznie glosna byla:/

I teraz zastanawiam sie co sie mogla stac ze ta piatka nie wchodzi:/ moze ktos z Was mial taki sam lub podobny problem?

Serdeczne dzieki:)
Myszak
Obserwowany

Auto: BMW MINI
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna

16 Kwi 2015, 22:34

Witam,
Debiutuję na forum, więc wybaczcie nieporadność.
Jestem posiadaczem MINI ONE 1,4 z 2008 r i od jakiegoś czasu walczę z usterką identyfikowaną przez komputer jako "zbyt ubogi/bogaty skład mieszanki w I cylindrze". Po wizycie w autoryzowanym serwisie (czytaj bankructwo) odwiedziłem dwóch mechaników. Obaj przysięgali się, że sprawdzili wszystko co związane z obsługą auta (świece, cewki, wtryskiwacze, czujniki itd.) - Po kilku minutach pracy na biegu jałowym problem powraca. Ostateczna diagnoza głosi, że pozostało tylko mechaniczne uszkodzenie tej części silnika. Nie bardzo podoba mi się ten pomysł przede wszystkim z powodów finansowych bo do mechanika, u którego teraz stoi auto mam zaufanie. Może ktoś z was miał taki problem i odkrył jakąś niedorzeczną jego przyczynę.
Będę wdzięczy za wszystkie porady włącznie z potwierdzeniem konieczności ingerencji we wnętrze motoru.
Dziękuje z góry
marekmini1
Obserwowany

Prawo jazdy: 18 06 1998
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: MINI ONE
Silnik: 1,4 100KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

16 Maj 2015, 14:26

Moja rada - zabierz samochód od tego "mechanika" i jeździj ciesząc się życiem. Bieg jałowy, to po prostu brak załączonego biegu, a komputer pokazujący głupoty należy w tym przypadku zignorować.
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot

09 Cze 2015, 12:44

Można i tak,albo jeszcze inaczej: udaj się do innego mechanika czy generalnie serwisu i zapytaj o diagnozę,podłącz pod komputer i wtedy zobaczysz co wskaże.
Eperfekt
Początkujący

Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Seat
Silnik: Ibiza 1.9
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003