Problemy z pompą octavia

10 Lut 2009, 14:10

Witam,
mam octavie 98r 1.6 benzyna. Ostatnio kiedy go odpaliłem silnik mocno drgał, przejechałem 300 metrów, zacząłem tracić moc i zgasł. Więcej razy nie udało mi się go odpalić. Sprawdzałem na słuch pompę paliwową i nie słychać by pompowała paliwo po kręceniu rozrusznikiem. Druga sprawa to to że podczas kręcenia rozrusznikiem za każdym razem przepala się bezpiecznik sterownika silnika benzynowego - zapłon. Czy jedno z drugim może mieć związek?
Czy pompę powinno być słychać również za 10 jak kręcę rozrusznikiem i samochód nie odpala?
Nie jest tak, że benzyna zostaje w przewodach?
Problemem jest to że obecnie przebywam na studiach we Włoszech i chciałbym przynajmniej samemu spróbować znaleźć przyczynę i ewentualnie poprawić usterkę, bo mechanicy są tu strasznie drodzy.
Z góry dzięki za szybkie odpowiedzi.
Pozdro,
Tomek
jthomas
Nowicjusz

Miejscowość: Pruszków
  • 10 Lut 2009, 18:37

Znam te bóle bo sam tam jeżdziłem,najpierw musisz znależć przyczyne przepalania się bezpiecznika,gdzie robi zwarcie!!! Czy jedno z drugim ma cos wspólnegoa jak sądzisz???!!!
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

11 Lut 2009, 10:28

Gościu z serwisu skody uważa że jedno z drugim jest powiązane. Kiedy nie działa pompa bezpiecznik się przepala, ale dlaczego bezpiecznik sterownika silnika benzynowego- zapłon a nie bezpiecznik pompy paliwowej to mnie zastanawia?
    Może jakieś pomysły?
    jthomas
    Nowicjusz

11 Lut 2009, 11:18

Na moj ułomny rozum bezpiecznik zabezpiecza jakis uklad przed uszkodzeniem a wiec problem bedzie tkwil gdzies wczesniej i podejrzewam nie bedzie to jakas powazna awaria obym miał racje.Wszystko jest razem powiazane,nie działa sterownik to pompa nie bedzie tloczyc paliwa bo po co???Zaworek w pompie bedzie zamkniety.Może siadł ktorys z przekaznikow???Tutaj przydałby sie znawca tego samochodu!!!Wiesz w benzyniaczkach wystarczy bzdurka i nie pojedziesz,jeden urwany kabelek,niewielkie zwarcie w instalacji zaplonowej i koniec z jazdy!!!
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

11 Lut 2009, 15:54

Przed zakupem nowej pompy doszedłem do wniosku, że sprawdzę czy działa ona kiedy wsadzę nowy bezpiecznik sterowania silnikiem samochodu. Okazało się że słychać pompę, ona na 100% działa. Co do tej elektryki może jakieś typy?
    jthomas
    Nowicjusz

11 Lut 2009, 17:19

Skoro wywala ci bezpiecznik sterowania silnikiem to niestety sam tego nie zrobisz może być luźny lub przetarty jakiś kabelek i robi zwarcie a znaleźć go w tych wiązkach i czujnikach niewykonalne bez odpowiedniej wiedzy i sprzętu. Tylko elektyk samochodowy może ci pomóc.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
      Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...

11 Lut 2009, 17:51

Czytałem kiedyś o Skodzie Octavii ale dieslu ,nie paliła za cholere ,fachowiec znający się na Skodach w serwisie szybko znalazl przyczynę,przekaznik!!!Wiedzial po prostu,że to jest dosc slaby punkt tych samochodow,to byla bzdura!!!Mysle,że u ciebie bedzie cos podobnego.Przedmowca dobrze prawi,wystarczy zwarcie niewielkie i Tutto Finito!!!
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

11 Lut 2009, 21:03

odłącz kostke4 od pompy,wloz bezpiecznik wlacz zaplon jak sie nie spali to pompa.
    shrek19791016
    Początkujący