RENAULT SCENIC-"masełko" w układzie chłodzenia

07 Sty 2009, 22:07

witam. mam pytanko , nie dawno wynienialem uszczelke pod głowicą w scenicu 1.6 8v i wszystko jest ok tylko w układzie chłodzenia zostalo tzw masełko czyli jakas tłusta substancja . nie mam pojecia jak to usunąć,może ktoś miał podobną sytuacje i moze mi podpowiedziec co zrobić żeby to zlikwidować.pozdrawiam.
marko6
Nowicjusz

• 07 Sty 2009, 23:01

Ostrożność nie jest tchórzostwem.
    Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
    Martoro
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

09 Sty 2009, 16:13

DO Martoro.DZIĘKI wielkie, ale tam nie ma nic o układzie chłodzenia.a ja mam ten szlam w zbiorniczku wyrównawczym i we wszystkich węzach. pozdrawiam.
    marko6
    Nowicjusz

10 Sty 2009, 11:34

W takim razie spróbuj zrobić to samo w układzie chłodzenia: zalej wodą, uruchom silnik do nagrzania i potem spuść. Możesz to kilka razy powtórzyć żeby całkiem usunąć szlam.
    Pozdrawiam ;)
    Ostrożność nie jest tchórzostwem.
    Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
    Martoro
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

11 Sty 2009, 10:05

OK.Wielkie dzięki. pozdrawiam.
    marko6
    Nowicjusz

03 Lut 2009, 12:36

Bardzo skutecznym preparatem na takie przypadłości jest Prestone do czyszczenia układu chłodzenia ,sprawdziłem!!!Po zastosowaniu tego preparatu w zbiorniczku wyrównawczym pojawiły się pływające gluty o konsystencji smaru towot,które na bierzaco usuwałem jeszcze przez jakis czas po zastosowaniu się do instrukcji na etykiecie.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

04 Lut 2009, 18:04

wielkie dzięki, spróbuje.pozdrawiam
    marko6
    Nowicjusz

10 Lut 2009, 14:46

Kolego to masełko to jest reakcja płynu chłodniczego z olejem, odkręć korek od oleju i zajrzyj pod dekiel czy tam też nie mam masełka, jesli tak to na 99% wydmuchało Ci uszczelke pod głowica. Przerabiałem to już, niestety dość kosztowna inwestycja musiał byś głowice zdejmować. aa i proponuje sprawdzić przy cieczy chłodzącej nagrzanej do ok 60C(silnik bedzie miał oczywiście wiecej) jak dodasz gazu tak do 4000rpm nie masz chmury dymu za sobą, to by były opary płynu chłodzącego dostającego sie na tłoki. Pozdrawiam.
    wojdud5
    Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin

10 Lut 2009, 15:29

Dobrze radzisz tylko Marko chce się pozbyć masełka po poprzedniej awarii uszczelki pod głowicą!!!
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

11 Lut 2009, 00:29

Wylac stary plyn nalac wody z detergentem moze byc plyn do naczyn zagrzac silnik i zlac wszystko powinno byc dobrze.
    zibi58
    Początkujący

11 Lut 2009, 11:19

Zibi tylko nie plyn do naczyń bo pieni sie jak ch...a i nie jestem pewien czy usuwa tluszcze ropopochodne!!! :twisted: !!!!Ja bym nie ryzykował!!!Sa dobre srodki usuwajace takie smary z ukladu chlodzenia,posiadaja atest!!!Plyn do naczyn dobry jest do garow ale nie takich!!! :wink:
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

11 Lut 2009, 21:57

LIQUI MOLY KHLER REINIGER OCZYSZCZACZ CHŁODNICY
    shrek19791016
    Początkujący