Problemy z rejestracją i biurokracją.

27 Paź 2011, 21:49

Kupiłem samochód w Niemczech.Wszystko było ok,aż do wizyty w WK.Okazało się ,że w perworze walki ze stosem papierów zgubiłem niemiecki dowód rejestracyjny.Akcyza jest juz zapłacona,Urząd Skarbowy załatwiony,mimo to nie mogę zarejestrować auta.Kopia dowodu rej.potwierdzona pieczęcią skarbówki,na podstawie przedłożonego oryginału z tłumaczeniem równiez z oryginału nie wystarczą.Musi być dowód,ale go nie ma.Urzędniczka powiedziała mi,że muszę jechać do Niemiec po duplikat dowodu rej.
Poradżcie co robić?
daro13167
daro13167
Nowicjusz

Miejscowość: małopolska

27 Paź 2011, 22:49

daro13167 napisał(a):Urzędniczka powiedziała mi,że muszę jechać do Niemiec po duplikat dowodu rej.

Niestety ale tez nie widzę innej mozliwosci zeby dokńczyć rej.tego pojazdu....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

29 Paź 2011, 18:26

Trzecie ogniwo czyli WK to powinna być formalność.O ile pamiętam to parę lat temu dowód rej.nie
był potrzebny.Jak widać biurokracja idzie w siłę.Wszyscy wiedzą że bez oryginału nie załatwiłbyś akcyzy ani skarbówki. Kopia z pieczęcią US,która potwierdza zgodność z oryginałem powinna wystarczyć.Sam miałem podobny problem,załatwiałem to przez polski konsulat,bo Niemcy wyśmiali nasze idiotyczne przepisy.Kiedyś były składaki,a teraz kolejny absurd.Pozdrowienia dla p.Tuska .
oraw1
Obserwowany

Auto: mazda rx8

29 Paź 2011, 18:31

mam identyczny problem... tłumaczenia, skarbówka i celny załatwione z oryginałem, później okazało się, że w tej całej walce z urzędami zapodziałem ten mały dowód :?

więc odświeżam i proszę o pomoc
kamilson92
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Piotrków Trybunalski
Auto: Toyota Paseo

31 Paź 2011, 16:20

Może trzeba wrócić się po urzędach i poszukać - może gdzieś leży i czeka ..
Ciężka sprawa inaczej, bo jak piszą inni - duplikat trzeba załatwiać .. chyba dobrze zrozumiałem ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

01 Lis 2011, 18:49

Śmigałem po urzędach i nic...

Babka w skarbowym mi powiedziała, że są przypadki, że skarbówka/celny wystawiają zaświadczenie, że miały do czynienia z oryginałem...Niestety kobita w komunikacji nie jest taka miła i nie przyjmuje do wiadomości, że albo mi pomoże, albo będę musiał śmigać kilkaset KM do szwabków...

Ehhh ci urzędnicy... zasłaniają się ustawami i koniec... ;s 0 współczucia... przecież każdemu może się zdarzyć taki wypadek... przy takiej ilości papierów to niemal pewne...

Trzeba próbować dalej, bo to nie ma sensu... Może się uda i zaoszczędzę kupę kasy...
kamilson92
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Piotrków Trybunalski
Auto: Toyota Paseo