Darowizna ponowna rejestracja samochodu i ubezpieczenie

02 Lis 2011, 12:48

Witam! mam 21 lat podczas kupna auta sporządziłem z ojcem umowę darownizny i samochod został podzielony 50 na 50%. W dowodzie widnieje jako główny właściciel a ojciec jako współ. Jak się nie trudno domyślić mam nadwyżki i płacę dwa razy więcej. I teraz chciałbym sporządzić znowu darowiznę na ojca, żeby mu oddać moje 50%, on wtedy staję się głównym posiadaczem. W urzędzie samochód muszę wyrejestrować, dać im blachy, karte pojazdu, i umowe darowizny? po czym ojciec zarejstruje samochod na siebie. Czy tok mojego planowania jest prawidłowy? "przeraża" mnie latanie po tych urzedach i zalatwianie tego ponownie, zwłaszcza patrząc na polską biurokrację. Jeszcze jedno darowizna ta była by już moją trzecia a pierwsza jako darczynca. Jeśli się nie mylę w skarbówce jestem zwolniony z podatku w takiej sytuacji. Bardzo proszę o wszelakie sugestie które mi pomogą bądź osób które miały podobną sytuację. Pozdrawiam
Popeye
Obserwowany

Auto: VW

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie pokonywać zakręty?
    Pokonywanie zakrętów nie jest takie łatwe, jakby mogło się wydawać. Redukcja prędkości i skręcenie kierownicy to nie jedyne zadania, jakie musi uwzględnić kierowca. Kluczowa jest płynność wykonania manewru, a do tego ...