Problemy z różnymi światłami Grande Punto

30 Lis 2022, 13:22

Witam
Co jakiś czas w moim aucie Fiat Punto Grande 1,3 zapala sie kontrolka z wykrzyknikiem i informacja o braku świateł; czasem stopu, czasu kierunku, czasem postojowych itd. i rzeczywiście światlo nie świeci, czesto wystarczy wyciągnąć zarówke lub przewod i wpiąć na nowo i po problemie z danym światlem jednak znowu zapala sie kontrolka i informacja o innym świetle, zdazy sie, ze rzeczywiście jest przepalona zarówka. Taki problem moze trwac kilka tygodni po czym mam z miesiac spokoju i znowu,
co moze być tego przyczyna?
przewo222
Nowicjusz

• 30 Lis 2022, 16:28

W tych światłach w których jest tak, że wyciągasz żarówkę, wkładasz i jest ok, to myślę, że wystarczy wyczyścić styki np. psiknąć jakimś kontaktem lub czymś podobnym. A jak żarówki ci się palą to albo ze starości, albo są kiepskiej jakości, albo masz za duże napięcie. To ostatnie można bardzo łatwo sprawdzić, podłączając miernik pod aku na pracującym silniku.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

30 Lis 2022, 19:18

masz słabą masę , gdzie? trzeba szukać, wyczyścić wszystkie gniazda od żarówek i styki z nimi związane
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Century 1967 rok
      Pierwsza Toyota Century miała za zadanie zdobyć japoński rynek aut luksusowych. Auto powstało w setną rocznicę urodzin Sakichi Toyody, założyciela Toyota Industries, i temu zawdzięcza swoją nazwę. Samochód jest flagowym ...
      Chroń środowisko! Nie wylewaj olejów gdzie bądź!
      Natknąłem się na artykuł który przedstawia kilka negatywnych aspektów wylewania olei gdzie popadnie. Wiadomo każdy z nich korzysta, ale nie każdy wie co z nimi potem robić. "Wiele ludzi, przede wszystkim właściciele ...