Problemy z zmianą biegów przy dłuższej trasie

19 Sie 2023, 08:22

Opel Insignia 1.8 benzyna.
Mechanik naprawiał skrzynię biegów, dwumasę i sprzęgło. Po jakimś czasie nowy wysprzeglik uległ uszkodzeniu. Mechanik rozebrał i naprawiał od nowa i wymienił na nowy. Wtedy zaczęły się problemy z zmianą biegów jadąc dłuższą trasę muszę używać więcej siły żeby zmienić bieg.
Oraz zauważyłem że się poci pod skrzynią biegów, mechanik powiedział że umył w środku ale zawsze coś zostanie i będą takie efekty.
Obecnie nie wiem co zrobić z samochodem i co mogę zrobić żeby to naprawić i czy zmienić mechanika. Wydałem na tą naprawdę 6000 zł więc jestem zmęczony tym problemem że biegi nie działają.
Co o tym myślicie i proszę o pomoc?
Marek123a
Nowicjusz

19 Sie 2023, 08:36

Jak umył to już tam nic nie zostaje nich kitu nie wciska, pytanie co cieknie czy znowy wysprzeglik czy uszczelniacz wału.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

19 Sie 2023, 08:52

Dziękuję za odpowiedź.
Na to wygląda muszę zmienić mechanika.
Marek123a
Nowicjusz

19 Sie 2023, 10:04

Bedewredny i powiem,

Nie zawsze warto / oplaca sierobic po taniosci. Czasami lepiej zaplacic troche wiecej ale miec zrobione porzadnie u fachowca a nie u Pana kazia w garazu.

Dobrze, ze zmieniasz mechanika.
AndySL
Początkujący

Zdjęcia: 3
Paliwo: Inne

19 Sie 2023, 10:10

Czasami ten pan Kaziu w garażu zrobi lepszą robotę niż duże serwisy gdzie na wszystko masz wyznaczoną godzinówke :ok:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

19 Sie 2023, 10:13

Owszem, a masz ochote podyskutowac jaki jest tego %% :wink:

Dobry mechanik zawsze byl na wage zlota !

Zreszta sam napisales, ze CZASAMI :wink:

Ja myslelem, ze tez mam dobrego a ten wymontowal mi dwa zaworki sterujace hydrauliczne sprzeglo i naprawa kosztowala mnie " po znajomosci " uinnego mechanika tylko prawie 3000 pln'ow

:wink:
AndySL
Początkujący

Paliwo: Inne
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    V Camp Jeep PL 2019 - "Na szlaku Route 66"
    Camp Jeep PL już po raz piąty zgromadził rzeszę miłośników i użytkowników marki. Miejscem tegorocznych zmagań były Mazury, a baza zlokalizowana była na terenie hotelu Mrągowo Resort&SPA. Swoją obecnością ...

20 Sie 2023, 14:14

Marek123a napisał(a):Oraz zauważyłem że się poci pod skrzynią biegów, mechanik powiedział że umył w środku ale zawsze coś zostanie i będą takie efekty.

może simmering na wale jest do wymiany ? a nie że umył :mrgreen:
Marek123a napisał(a):Wtedy zaczęły się problemy z zmianą biegów jadąc dłuższą trasę muszę używać więcej siły żeby zmienić bieg.

to albo kiepskiej jakość ten wysprzęglik , albo jakiś brud dostał się pod ten wysprzęglik i ciężko pracuje teraz
miałem podobną sytuację gdzie poprzedni mechanik nie doczyścił dobrze zasyfionej skrzyni i założył nowy wysprzęglik który padł po kilku tys km, w rezultacie robota jeszcze raz taka sama ale już u innego :lol:
toyman40
Stały forumowicz

28 Sie 2023, 16:42

Samochód oddałem do innego mechanika okazało się że włożył nie od mojego samochodu części czyli sprzęgło i dwumase. W efekcie tego drugi mechanik mówił że skrzynia poszła. Więc mam do wymiany teraz sprzęgło, dwumase i skrzynię bo się nie opłaca naprawić same części wyjdą ponad 11000 tyś ☹️
Marek123a
Nowicjusz

15 Paź 2023, 10:39

kup jakąś używaną skrzynię na złomie do insignii 1.8 to powinna grosze kosztować. :lol:
toyman40
Stały forumowicz

20 Paź 2023, 15:23

Kao napisał(a):Czasami ten pan Kaziu w garażu zrobi lepszą robotę niż duże serwisy gdzie na wszystko masz wyznaczoną godzinówke :ok:

KAO,masz rację,Mercedes Sprinter,ASO MB wyjmowało skrzynię raz,drugie ASO MB badało auto i nic,a pan Kazio w garazu nawet bez podnośnika,tylko kanał,śmig,pyk,,chwila moment,, i skrzynia zaczęła chodzić jak masełko,były trudności z przełączniem biegów po rozgrzaniu skrzyni,zimna chodziła bez problemu,co ciekawe,na pytanie czy problemu już nie bedzie ,odpowiedział,ja nie mam czasu by testować auto,daję głowe,ze problemu już nie będzie,i tak było.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Miejscowość: Z prawdy :)