Procedura przerejestrowania samochodu

28 Lut 2019, 23:29

Witam wszystkich,

mam dość proste pytanie na które niestety nie potrafię znaleźć dokładnych informacji. Proszę o małą wyrozumiałość, ponieważ pierwszy raz dokonuję przerejestrowania samochodu po zakupie na siebie :)

Do sedna:
Kupiłem samochód od właściciela, który mieszka w tym samym mieście co ja. Z tego co wiem, nie muszę w takim wypadku zmieniać tablic rejestracyjnych (choć już różne informacje widziałem w internecie...). Jak wygląda w takim wypadku sprawa opłat i samej procedury przerejestrowania ? Chodzi mi o szczegóły. Chciałem podjechać jutro z wnioskiem do wydziału komunikacji. Zakładam, że nawet jeśli jest to pierwsza wizyta z prośbą o przerejestrowanie, to tablice i tak muszę wymontować i zanieść urzędnikowi. Rozumiem, że stary dowód rejestracyjny zostanie mi jutro odebrany (to jest akurat jasne) i wydany zastępnik na 30 dni za który muszę zapłacić, tak ? Czy w trakcie pierwszej wizyty w wydziale otrzymam również naklejki ? Czy dostane je dopiero wraz z nowym dowodem rejestracyjnym (druga wizyta) ?

Zdaję sobie sprawę, że są to może głupie pytania dla kogoś z doświadczeniem, ale zastanawiałem się jakie opłaty muszę dokonać (naklejki+nowy dowód+ tymczasowy dowód rejestracyjny) i czy już jutro muszę mieć przygotowane tablice (a nie przy odbiorze nowego dowodu).

Pozdrawiam,
typu123485
Nowicjusz

28 Lut 2019, 23:37

Wszystkie sprawy rejestracyjne załatwiasz przy pierwszej wizycie a także wszystko opłacasz, później tylko odbierasz twardy dowód, miekki tymczasowy dowód nie jest dodatkowo opłacany.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

01 Mar 2019, 00:05

Dzięki Kao za odpowiedź i wyjaśnienie :) No właśnie z tym miękkim dowodem rejestracyjnym zgłupiałem po zobaczeniu w tabeli opłat pozycji pt. "pozwolenie tymczasowe + opłata ewidencyjna". Pierwsze o czym pomyślałem, to 30-dniowy zastępnik/dowód miękki, który zwróciłbym w momencie otrzymania twardego dokumentu.
typu123485
Nowicjusz