Próg zwalniający wyspowy na drodze powiatowej zbiorczej

31 Sty 2022, 09:10

Hej

Podobno ostatnio rząd wprowadził nowelizację ustawy i można montować progi zwalniające na drogach zbiorczych czy ktoś może słyszał lub czytał o tej sprawie?
mateuszdom
Nowicjusz

31 Sty 2022, 10:25

Od dawna jest zapis, że progi zwalniające wolno montować w wyjątkowych sytuacjach na drogach zbiorczych klasy Z w obszarze zabudowanym.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

31 Sty 2022, 10:33

Ale była nowelizacja

"Progi zwalniające można stosować na obszarze zabudowanym na drogach następujących klas technicznych: lokalna (L), dojazdowa (D), zbiorcza (Z), a także w wyjątkowych przypadkach - główna (G)."

Czyli mam rozumieć że teraz na zbiorczej jest dozwolone?

https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dzie ... h-19165944
mateuszdom
Nowicjusz

31 Sty 2022, 10:51

No tak tak jak masz napisane. Wcześniej przed nowelizacją było że w wyjątkowych przypadkach na drogach zbiorczych (Z) i dokładnie widać w tym co zacytowałeś co się zmieniło. Wcześniej nie było informacji o drogach głównych (G).

Nie oznacza to jednak że teraz progi spowalniające będą wyrastały jak grzyby po deszczu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

31 Sty 2022, 10:53

Rozumiem, bo chce to potwierdzić bo zarządca drogi nie odpowiedział mi na tą nowelizację i dalej mi cytuje że progi zwalniające przeszkadzają w odśnieżaniu.
mateuszdom
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Caddy 4MOTION
    Volkswagen Caddy z napędem na cztery koła oferowany jest od 2009 roku. W 2010 roku marka zaprezentowała nową wersję tego najbardziej popularnego samochodu dostawczego Volkswagena w Polsce. Samochód został udoskonalony ...