Potrzebuje Informacji / Porady

29 Sty 2022, 13:25

Witam. Kupiłem w 2019 Roku Renault clio 2 i nie zgłaszałem ze je kupiłem ani nie rejestrowałem na siebie ( wtedy jeszcze nie trzeba było na siebie rejestrować) I wyjechałem jakoś za tydzień za granice i auto tak stało aż do dziś na parkingu nie zarejestrowane na mnie i również bez oc przez te mozna powiedzieć 3 lata . Jakie teraz poniosę konsekwencje i jak mogę ponieść jak najmniejsze proszę o poradę jak ktoś się na tym zna.
ArcyKysiu
Obserwowany

29 Sty 2022, 13:41

Czyli nie zgłaszałeś też faktu nabycia auta do WK?

W przypadku rejestracji auta osoba która kupiła (nabyła) samochód, musi o tym powiadomić starostę (wydział komunikacji) w ciągu 30 dni. Jeżeli nie spełni tego obowiązku, może na nią zostać nałożona kara w wysokości od 200 do 1000 zł. Jednak wtedy jak kupowałeś auto nie było jeszcze tego obowiązku więc jest szansa że nie otrzymasz żadnej kary bo prawo nie działa wstecz.

W przypadku OC ponad 14-dniowy brak ważnej polisy to koszt dla właściciela samochodu osobowego aż 6020 złotych. Moim zdaniem powinieneś go ubezpieczyć i w przypadku jak nalicza Ci karę z UFG to wtedy odwołać się od niej, masz na to 30 dni.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

29 Sty 2022, 14:13

Rokiko również nie zgłaszałem nabycia auta. I jak wchodzę w profil zaufany na GOV widnieje to auto i nie jest napisane Właściciel tylko Nabywca i póki co nie jest zadłużone bo też tam można sprawdzić taką informacje.
ArcyKysiu
Obserwowany

29 Sty 2022, 20:05

Rokiko napisał(a): Jeżeli nie spełni tego obowiązku, może na nią zostać nałożona kara w wysokości od 200 do 1000 zł. Jednak wtedy jak kupowałeś auto nie było jeszcze tego obowiązku więc jest szansa że nie otrzymasz żadnej kary bo prawo nie działa wstecz.

Nie że jest szansa, tylko nie mogą tej kary nałożyć, bo było by to niezgodne z prawem. Przepis o nałożeniu kary zaczął obowiązywać od 1 stycznia 2020 roku.
Co do OC
Rokiko napisał(a):Moim zdaniem powinieneś go ubezpieczyć i w przypadku jak nalicza Ci karę z UFG to wtedy odwołać się od niej, masz na to 30 dni.

Dlaczego ma sie odwoływać? Co to da? Na jakiej podstawie? Zgodnie z ustawą, kara za brak OC jest jasna. Wprawdzie można wnioskować do UFG o umorzenie kary lub jej zmniejszenie, ale tylko i wyłącznie w trudnej sytuacji materialnej. Jednakże jak ktoś jest w trudnej sytuacji materialnej, to nie kupuje auta...Co innego, jakby auto już było jakiś czas w czyimś posiadaniu. Wówczas sytuacja materialne może się zmienić. Ale zaraz po nabyciu, że kogoś nie stać na OC, to cienka czerwona linia...
Moja rada, to opłacić OC i czekać na ewentualny ruch UFG. Jak przyjdzie kara do zapłacenia za brak OC, to nie ma co kombinować, tylko trzeba zapłacić. Karę można chyba na raty rozłożyć. Wszelkie informacje na ten temat można zresztą znaleść bez problemu na stronie UFG.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota RAV4 czy Honda C-RV?
    W popularnym segmencie SUV-ów Honda C-RV i Toyota RAV4 są od lat liderami sprzedaży na amerykańskim rynku. Renomowana organizacja konsumencka Consumer Reports przeprowadziła badanie porównawcze obu modeli i ...
    Poznań Motor Show - nowa data targów!
    Wczoraj późnym wieczorem pojawiła się informacja o przełożeniu największych targów motoryzacyjnych Poznań Motor Show które miały odbyć się między 26, a 29 marca 2020 roku. Nowy termin w którym ...