Proplem z elektryka w corsie

27 Lut 2011, 19:44

witam . Co odpowiada za dawkowanie paliwa w corsie B 95 r. Komputer , czy sterownik komputera ? Jak możecie to wytlumaczcie mi za co odpowiada komputer a za co ten sterownik? A i mam pytanie , jak otworzylem to miejsce co jest ten komputer to tam były takie fioletowe kostki wpiete ? Od czego one są ?
Redeye7
Początkujący

Miejscowość: Izbica Kujawska

28 Lut 2011, 15:48

Redeye7 napisał(a):Komputer , czy sterownik komputera

Nie ma czegoś takiego jak sterownik komputera. Komputer, to potoczna nazwa układu sterującego pracą silnika. Częściej używa się nazwy "sterownik silnika", ECM itp.
Zbiera on informacje z czujników rozmieszczonych wokół silnika, by odpowiednio dawkować paliwem, czyli w odpowiednim czasie otworzyć i zamknąć wtryskiwacz, podać iskrę na świecę zapłonową, włączyć i wyłączyć pompę paliwa czy wentylatory chłodnicy. Wpięte do niego są właśnie wszystkie przewody z tych czujników. Oprócz tego w samochodzie są jeszcze różne moduły, które sterują pracą poszczególnych systemów - np. moduł EBCM steruje pracą ABS-u.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Mar 2011, 15:46

mam takie pytanie . Zmieniam komputer w mojej corsie 95 rok , komputer ma oznaczenie HK , w 96 tez takie byly . Moje pytanie jest takie ? Czy bede musial jechac do mechanika zeby mi resetowal kompa bo sluszalem , ze nie ktore maja jakas pamiec bledow i moze mi nie moje bledy pokazywac
Redeye7
Początkujący

01 Mar 2011, 18:20

Sterownik silnika musi mieć te same oznaczenia co są na tym co masz. Sterowniki róznią się miedzy sobą chociażby mapą wtrysków czy zapłonu. Więc musisz zwrócić uwagę, czy napewno ten jest do twojej WERSJI silnika.
Co do błędów - może się tak zdarzyć - w pamięci komputera są tzw. ramki zamrożone. Są to błędy, które wystapiły w układzie sterowania silnika i są one zapisane w pamięci komputera. Najlepiej pojechać do mechanika, przełożyć komputery u niego i niech od razu się podłaczy pod komputer i wykasuje wszystkie błędy jakie są.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

01 Mar 2011, 18:51

kupilem komputer, ktory oznaczenia tych liter duzych ma takie same. Moj ma HK wiec taki kupilem . A wiec bede musial jechac na zresetowanie . A czy jak mam wlaczony samochod i nagle odlacze sonde lambda, to ta pomaranczowa lampka CE powinna od razu sie zapalic ?
Redeye7
Początkujący

01 Mar 2011, 22:48

Teoretycznie tak.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Jesienne deszcze - jazda po mokrej nawierzchni
    Kalendarzowa jesień jest już z Nami od jakiegoś czasu. Ta pora roku charakteryzuje się największą liczbą dni deszczowych ze wszystkich okresów w roku. Kierowcy w tym czasie powinni zwracać szczególną uwagę na ...

02 Mar 2011, 19:26

teoretycznie ? Moze być inaczej ?
Redeye7
Początkujący