Propozycje hatchbacków do 15 tysięcy

16 Mar 2021, 17:10

Cześć wszystkim, poszukuję autka do 15/16 tysięcy. Musi to być hatchback i dobrze by było, aby były w miarę ekonomiczne. Autem będę poruszał się głównie po mieście na krótkich dystansach i kilka dłuższych tras w roku, dlatego pomimo tego, że w przedstawionych autach również znajdą się dobre diesle to chyba lepsza w moim przypadku będzie benzyna, bo zależy mi jednak na niskich kosztach eksploatacji. Co do wyglądu to kwestia gustu, dlatego prosiłbym o doradzenie co do silników w modelach, w których nie potrafiłem sam tego określić, a następnie, która z tych opcji wydaje się być najlepszym kandydatem. Co do silników to fajnie jakby nie paliły tyle co smok, ale jednocześnie nadawały się na jakieś sporadyczne trasy :D

- Golf V (1.6 MPI, 102 KM)
- Focus Mk2 (1.6, 100 KM)
- Mazda 3 I
- Kia Ceed I
- Hyundai i30 I
- Astra H

Jeżeli w golfie i fordzie istnieją jakieś lepsze propozycje benzynowych to również chętnie przyjmę jakąś poradę do zmiany :)
matqqq
Nowicjusz

16 Mar 2021, 18:08

W golfie ten 1.6 mpi to jedyny bezpieczny silnik - tzn. jest jeszcze 1.4/80 ale bez jaj, to już wcale nie jedzie.
Focus spoko, każdy benzyniak jest ok.
Mazda technicznie spoko ale rdzewieje, 1.6, 2.0
Ceed ok, 1.4/1.6
i30 to technicznie to samo co ceed
Astra też spoko, osobiście celowałbym w 1.8/125

Myślałeś o corolli albo civicu (7)? W obydwu masz spoko silniki 1.6/110
Dobrą alternatywą dla focusa (technicznie zbliżone) a w sumie ciekawsze może być volvo c30 o ile nie przeszkadza ci mniejsza ilość drzwi. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Zastanów się też czy do jazdy po mieście nie wystarczy Ci segment B. Takie auto będzie tańsze w naprawach i bardziej ekonomiczne. Przy okazji młodsze. Na minus słabsze wyposażenie i mniejszy komfort ale tego w mieście aż tak nie potrzebujesz, np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

16 Mar 2021, 18:50

Co do volvo to jednak autko 5 drzwiowe by mi pasowało, a o corolli faktycznie zapomniałem wspomnieć, bo oglądałem kilka ofert i przypasowała :D

Z tym segmentem B racja, ale chciałem jednak trochę bardziej komfortowe jeżeli chodzi o jakieś wypady. Jak nie znajdę jakiegoś fajnego, zadbanego egzemplarza z tych, o których była tutaj mowa to może faktycznie zacznę się rozglądać w tym segmencie.
matqqq
Nowicjusz

17 Mar 2021, 22:28

Jak już o silnikach się wyjaśniło na czym się skupić to mam jeszcze pytanie o to to przy, którym z aut można się spodziewać najmniejszych/największych kosztów eksploatacji przy jakichś naprawach, bo wiadomo to auta używane, więc zależy jak się trafi.

Nie będę się tym sugerował w pierwszej kolejności jeżeli trafi się jakaś fajna oferta, ale jeżeli bym miał z 2/3 konkrety to wtedy można tym pomyśleć w co lepiej pójść. :D
matqqq
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW M3 i BMW M4 Coupe z nowym, mocnym silnikiem
    Debiut nowego BMW M3 Limuzyna oraz nowego BMW M4 Coupe zwiastuje wejście na rynek nowej generacji samochodów sportowych o wysokich osiągach, stworzonych przez BMW M GmgH, a także oznacza zaszczepienie filozofii BMW ...
    Światowy Zlot Citroenów 2CV
    Światowy Zlot fanów modelu Citroena 2CV zgromadził miłośników już po raz dwudziesty drugi. Odbył się on pod koniec lipca od 26 do 30 w portugalskim kurorcie Ericeira nad Oceanem Atlantyckim. Światowy Zlot 2CV ...