Propozycje hatchbacków do 15 tysięcy

16 Mar 2021, 17:10

Cześć wszystkim, poszukuję autka do 15/16 tysięcy. Musi to być hatchback i dobrze by było, aby były w miarę ekonomiczne. Autem będę poruszał się głównie po mieście na krótkich dystansach i kilka dłuższych tras w roku, dlatego pomimo tego, że w przedstawionych autach również znajdą się dobre diesle to chyba lepsza w moim przypadku będzie benzyna, bo zależy mi jednak na niskich kosztach eksploatacji. Co do wyglądu to kwestia gustu, dlatego prosiłbym o doradzenie co do silników w modelach, w których nie potrafiłem sam tego określić, a następnie, która z tych opcji wydaje się być najlepszym kandydatem. Co do silników to fajnie jakby nie paliły tyle co smok, ale jednocześnie nadawały się na jakieś sporadyczne trasy :D

- Golf V (1.6 MPI, 102 KM)
- Focus Mk2 (1.6, 100 KM)
- Mazda 3 I
- Kia Ceed I
- Hyundai i30 I
- Astra H

Jeżeli w golfie i fordzie istnieją jakieś lepsze propozycje benzynowych to również chętnie przyjmę jakąś poradę do zmiany :)
matqqq
Nowicjusz

16 Mar 2021, 18:08

W golfie ten 1.6 mpi to jedyny bezpieczny silnik - tzn. jest jeszcze 1.4/80 ale bez jaj, to już wcale nie jedzie.
Focus spoko, każdy benzyniak jest ok.
Mazda technicznie spoko ale rdzewieje, 1.6, 2.0
Ceed ok, 1.4/1.6
i30 to technicznie to samo co ceed
Astra też spoko, osobiście celowałbym w 1.8/125

Myślałeś o corolli albo civicu (7)? W obydwu masz spoko silniki 1.6/110
Dobrą alternatywą dla focusa (technicznie zbliżone) a w sumie ciekawsze może być volvo c30 o ile nie przeszkadza ci mniejsza ilość drzwi. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Zastanów się też czy do jazdy po mieście nie wystarczy Ci segment B. Takie auto będzie tańsze w naprawach i bardziej ekonomiczne. Przy okazji młodsze. Na minus słabsze wyposażenie i mniejszy komfort ale tego w mieście aż tak nie potrzebujesz, np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

16 Mar 2021, 18:50

Co do volvo to jednak autko 5 drzwiowe by mi pasowało, a o corolli faktycznie zapomniałem wspomnieć, bo oglądałem kilka ofert i przypasowała :D

Z tym segmentem B racja, ale chciałem jednak trochę bardziej komfortowe jeżeli chodzi o jakieś wypady. Jak nie znajdę jakiegoś fajnego, zadbanego egzemplarza z tych, o których była tutaj mowa to może faktycznie zacznę się rozglądać w tym segmencie.
matqqq
Nowicjusz

17 Mar 2021, 22:28

Jak już o silnikach się wyjaśniło na czym się skupić to mam jeszcze pytanie o to to przy, którym z aut można się spodziewać najmniejszych/największych kosztów eksploatacji przy jakichś naprawach, bo wiadomo to auta używane, więc zależy jak się trafi.

Nie będę się tym sugerował w pierwszej kolejności jeżeli trafi się jakaś fajna oferta, ale jeżeli bym miał z 2/3 konkrety to wtedy można tym pomyśleć w co lepiej pójść. :D
matqqq
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Gruntownie zmodernizowana Skoda Octavia
    Udoskonalona Škoda Octavia opuszcza już centralne zakłady marki w Mlada Boleslav. Dzięki przeprojektowanej przedniej i tylnej części nadwozia oraz najnowocześniejszym rozwiązaniom z zakresu asystentów prowadzenia, ...
    ŠKODA Š978 (Typ 978), 1956 rok
    Decyzją Ministerstwa Przemysłu Czechosłowacji z roku 1955 czechosłowaccy konstruktorzy otrzymali zadanie stworzenia całkowicie nowego samochodu dla "szerokich mas pracujących". W tym czasie wdrażano produkcję modelu 440 (Spartak), ...