Samochód do około 40 tysięcy - nie śmieszne 3 cylindrowe silniki

16 Mar 2021, 21:46

Witam. Aktualnie posiadam Seata Leona z 2014 roku z silnikiem 1.6 tdi 90km w podstawowej wersji, przebieg zbliża się do 200-stu, co za tym idzie być może wkrótce trzeba będzie trochę dołożyć do niego, więc myślę nad wymiana na coś troszkę nowszego i z trochę mniejszym przebiegiem i niekoniecznie z dieslem, tzn lubię te silniki, ale robię ok 10-15 tys km rocznie, więc może(?) lepiej zmienić na benzyne.

Silnik: diesel/benzyna min 110 km (byle nie śmieszne 3 cylindrowe silniki 1.0 czy 1.2.
Wyposazenie: nie mam wymagań wielkich, ale fajnie jakby miał radio z dużym wyświetlaczem (jak np w astrze 5), czujniki podstawowe etc.
Budżet ok 40 tys plus dodatkowe $ na pierwszy serwis etc

W kręgu moich zainteresowań jest Mazda 3 hatchback 2.0 benzyna (tylko w tym budżecie to chyba na styk)
Astra 5 1.4 chyba też na styk
Giulietta 1.4 120km - ciężko dostać coś powyżej 2014 roku ale to chyba w tej cenie dobra opcja
Peugeot 308 1.6 hdi - chyba nie najgorszy silnik ale trzeba dolewać adblue

Na ten moment to mi przychodzi do głowy, wiem że jeszcze jest civic np ale niekoniecznie pasuje mi stylistycznie.
Konrados1906
Nowicjusz

Auto: Ibiza 6l
Silnik: 1.9 130 km
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

16 Mar 2021, 22:03

Szczerze mówiąc to z takim budżetem nie ma większego sensu zmieniać auta. Dozbieraj więcej kasy i poszukaj czegoś co będzie jakimś awansem względem leona. Bo jak na razie no zamienisz auto, które znasz i jesteś go w miarę pewien na coś z innym znaczkiem co będzie wielką niewiadomą
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

17 Mar 2021, 00:24

Konrados1906 napisał(a):przebieg zbliża się do 200-stu, co za tym idzie być może wkrótce trzeba będzie trochę dołożyć do niego
pamiętaj, że kupujesz używane auto, a ono też nie będzie "bez wkładu".

Konrados1906 napisał(a):Astra 5 1.4
sztuki z początku produkcji miały wadliwe silniki
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

17 Mar 2021, 16:58

Dzięki za odpowiedzi. Wiem że nie byłby to duży przeskok i wiem że nawet do nowego zakupu trzeba coś dołożyć, ale dlatego warunkiem zmiany miałby być dużo niższy przebieg a co za tym idzie mniejsze prawdopodobieństwo kosztownych napraw (wtryski, turbina etc). No i druga sprawa że auto powyżej 200tys km przebiegu w Polsce traci wartość
Konrados1906
Nowicjusz

18 Mar 2021, 00:00

Konrados1906 napisał(a):No i druga sprawa że auto powyżej 200tys km przebiegu w Polsce traci wartość
to akurat trochę mit i zdanie, które mógłby wypowiedzieć wąsaty wujek na imieninach :wink: idąc tym tokiem myślenia można stwierdzić, że sprzedaż auta tuż poniżej magicznej granicy 200k wzbudzi podejrzliwe pytania i kręcenie nosem, że "pewnie zaraz coś grubszego do zrobienia, dlatego sprzedaje"
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

18 Mar 2021, 03:25

Myślę że to zależy, mój jest w podstawowej wersji, więc jeśli będę chciał go sprzedać chociaż za te 30 tys to jedynie z przebiegiem poniżej 200 tys, bo jednak sporo ludzi patrzy też na to (jeśli nie ma super wyposażenia czy mocnego silnika), a z każdym rokiem pewnie te 2 tys będzie tracił na wartości, dlatego zastanawiam się czy to nie ostatni moment na to by bez większych wydatków zamienić go może na coś z silnikiem benzynowym, a za te 40 tys już coś jest, chociaż wiem że nie będzie to wielka zmiana względem tego Leona, nie mam musu, ale ceny Leonów też lecą na łeb a potem szkoda by mi było się go pozbywać za bezcen
Konrados1906
Nowicjusz