Samochód do około 40 tysięcy - nie śmieszne 3 cylindrowe silniki

16 Mar 2021, 20:46

Witam. Aktualnie posiadam Seata Leona z 2014 roku z silnikiem 1.6 tdi 90km w podstawowej wersji, przebieg zbliża się do 200-stu, co za tym idzie być może wkrótce trzeba będzie trochę dołożyć do niego, więc myślę nad wymiana na coś troszkę nowszego i z trochę mniejszym przebiegiem i niekoniecznie z dieslem, tzn lubię te silniki, ale robię ok 10-15 tys km rocznie, więc może(?) lepiej zmienić na benzyne.

Silnik: diesel/benzyna min 110 km (byle nie śmieszne 3 cylindrowe silniki 1.0 czy 1.2.
Wyposazenie: nie mam wymagań wielkich, ale fajnie jakby miał radio z dużym wyświetlaczem (jak np w astrze 5), czujniki podstawowe etc.
Budżet ok 40 tys plus dodatkowe $ na pierwszy serwis etc

W kręgu moich zainteresowań jest Mazda 3 hatchback 2.0 benzyna (tylko w tym budżecie to chyba na styk)
Astra 5 1.4 chyba też na styk
Giulietta 1.4 120km - ciężko dostać coś powyżej 2014 roku ale to chyba w tej cenie dobra opcja
Peugeot 308 1.6 hdi - chyba nie najgorszy silnik ale trzeba dolewać adblue

Na ten moment to mi przychodzi do głowy, wiem że jeszcze jest civic np ale niekoniecznie pasuje mi stylistycznie.
Gość89312

16 Mar 2021, 21:03

Szczerze mówiąc to z takim budżetem nie ma większego sensu zmieniać auta. Dozbieraj więcej kasy i poszukaj czegoś co będzie jakimś awansem względem leona. Bo jak na razie no zamienisz auto, które znasz i jesteś go w miarę pewien na coś z innym znaczkiem co będzie wielką niewiadomą
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

16 Mar 2021, 23:24

Konrados1906 napisał(a):przebieg zbliża się do 200-stu, co za tym idzie być może wkrótce trzeba będzie trochę dołożyć do niego
pamiętaj, że kupujesz używane auto, a ono też nie będzie "bez wkładu".

Konrados1906 napisał(a):Astra 5 1.4
sztuki z początku produkcji miały wadliwe silniki
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

17 Mar 2021, 15:58

Dzięki za odpowiedzi. Wiem że nie byłby to duży przeskok i wiem że nawet do nowego zakupu trzeba coś dołożyć, ale dlatego warunkiem zmiany miałby być dużo niższy przebieg a co za tym idzie mniejsze prawdopodobieństwo kosztownych napraw (wtryski, turbina etc). No i druga sprawa że auto powyżej 200tys km przebiegu w Polsce traci wartość
Gość89312

17 Mar 2021, 23:00

Konrados1906 napisał(a):No i druga sprawa że auto powyżej 200tys km przebiegu w Polsce traci wartość
to akurat trochę mit i zdanie, które mógłby wypowiedzieć wąsaty wujek na imieninach :wink: idąc tym tokiem myślenia można stwierdzić, że sprzedaż auta tuż poniżej magicznej granicy 200k wzbudzi podejrzliwe pytania i kręcenie nosem, że "pewnie zaraz coś grubszego do zrobienia, dlatego sprzedaje"
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

18 Mar 2021, 02:25

Myślę że to zależy, mój jest w podstawowej wersji, więc jeśli będę chciał go sprzedać chociaż za te 30 tys to jedynie z przebiegiem poniżej 200 tys, bo jednak sporo ludzi patrzy też na to (jeśli nie ma super wyposażenia czy mocnego silnika), a z każdym rokiem pewnie te 2 tys będzie tracił na wartości, dlatego zastanawiam się czy to nie ostatni moment na to by bez większych wydatków zamienić go może na coś z silnikiem benzynowym, a za te 40 tys już coś jest, chociaż wiem że nie będzie to wielka zmiana względem tego Leona, nie mam musu, ale ceny Leonów też lecą na łeb a potem szkoda by mi było się go pozbywać za bezcen
Gość89312

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi Pajero Sport - trzy ekstremalne wcielenia
    Już od dziś wielbiciele mocnych wrażeń w terenie mają do dyspozycji trzy, "uzbrojone po zęby" wersje Mitsubishi Pajero Sport. Dzięki trzem pakietom markowych, terenowych akcesoriów o wymownie brzmiących nazwach Heavy ...
    Sprzedaż opon w 2019 roku
    Według Polskiego Związku Przemysłu Oponiarskiego, na podstawie danych Europejskiego Stowarzyszenia Producentów Opon i Gumy, w 2019 roku producenci i importerzy opon w Polsce odnotowali wzrost sprzedaży w segmencie ...