Prośba o baaaardzo pilną opinię Renault Scenic 2006 ,automat

26 Kwi 2009, 10:24

Witam,
proszę o opinie, jesli ktoś miał lub ma do czynienia z takim autem.
Na 99 % zakupię jutro Renault Scenic z 2006 r, 50 tys. km. 1,6 16V , automat.

Nigdy wcześniej nie miałem automata, wszelkie info na temat tego typ skrzyni też mile widziane.

Pozdrawiam
pewniak01
Nowicjusz

26 Kwi 2009, 14:38

Scenic,automat?!Hmmm nie kupiłbym wolałbym Seata Altee zdecydowanie ze zwykłą skrzynią biegow,pamiętaj o tym,że taki silnik 2.0L(200KM) Seata pali tyle samo jak silnik 1.6 Scenica a ile mocniejszy?! notabene ten silnik 1.6 nie należy do polecanych,wylej sobie kubeł zimnej wody na głowę i ja tobie radzę teraz już nie sądż ,że kupisz go na 98%,pośpiech wskazany nie jest ,może gdyby nie był w automacie to jeszcze no ale wiesz automat z takim silniczkiem :evil: No wiesz SEAT 200KM spalanie takie samo a wiesz o tym,że Seat to firma świetnych silników benzynowych ,zastanów się dobrze nawet gdybyś zarwał cała noc a potem spojrzał na Seata to warto!!! :wink:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

26 Kwi 2009, 17:28

PhantomASA1 napisał(a):Scenic,automat?!Hmmm nie kupiłbym wolałbym Seata Altee zdecydowanie ze zwykłą skrzynią biegow,pamiętaj o tym,że taki silnik 2.0L(200KM) Seata pali tyle samo jak silnik 1.6 Scenica a ile mocniejszy?! notabene ten silnik 1.6 nie należy do polecanych,wylej sobie kubeł zimnej wody na głowę i ja tobie radzę teraz już nie sądż ,że kupisz go na 98%,pośpiech wskazany nie jest ,może gdyby nie był w automacie to jeszcze no ale wiesz automat z takim silniczkiem :evil: No wiesz SEAT 200KM spalanie takie samo a wiesz o tym,że Seat to firma świetnych silników benzynowych ,zastanów się dobrze nawet gdybyś zarwał cała noc a potem spojrzał na Seata to warto!!! :wink:

tylko że Altei FR nie kupi się za takie pieniądze jak Scenica 1.6, pozatym na rynku praktycznie niema tej wersji Altei
slawer
Początkujący

Miejscowość: Ruda Śląska

26 Kwi 2009, 17:50

PhantomASA1 napisał(a):Scenic,automat?!Hmmm nie kupiłbym wolałbym Seata Altee zdecydowanie ze zwykłą skrzynią biegow,pamiętaj o tym,że taki silnik 2.0L(200KM) Seata pali tyle samo jak silnik 1.6 Scenica a ile mocniejszy?! notabene ten silnik 1.6 nie należy do polecanych,wylej sobie kubeł zimnej wody na głowę i ja tobie radzę teraz już nie sądż ,że kupisz go na 98%,pośpiech wskazany nie jest ,może gdyby nie był w automacie to jeszcze no ale wiesz automat z takim silniczkiem :evil: No wiesz SEAT 200KM spalanie takie samo a wiesz o tym,że Seat to firma świetnych silników benzynowych ,zastanów się dobrze nawet gdybyś zarwał cała noc a potem spojrzał na Seata to warto!!! :wink:

nie głoś takiej herezji , sam sobie wylej kubeł zimnej wody na głowie , znajdź mi taka altee za te pieniądze .... o la boga 200 KM co to będzie co to będzie ....

w takie spalanie też nie mam zamiaru wierzyc

miałem renault w automacie ale bło to clio , ogólnie nie pchałby msię w automat , jeszcze w renault..

lepiej kup sobie normalnego scenica w dieslu , ile kasy masz na niego wyrzucić ?? za 33 k masz w dieslu , pół skórze, ze szklanym dachem , całym full wypasem i z 7 siedzeniami ,
marcinx26
Aktywny
Awatar użytkownika

26 Kwi 2009, 17:57

Nie jestem pewien jaką kasa dysponuje Pewniak ba tego ja nie wiem, wersja XL Altei dostępna jest od 2006r ,faktem jest że trudno bedzie ją dostać na rynku wtórnym ,pomyśl sobie że silnik benzynowy 1.4 Scenica pali 9.5 l a 2 litrowy 10 l ,mocniejszy od 16 do 37 koni czyli?Gdyby ten SCENIC był w manualu i z silnikiem 2L nie powiedziałbym marnego słowa chociaż gdy pomyślę,że silnik Seata 200 konny pali też 10 litrów to odchodzilaby ode mnie chęć kupna Scenica. Pewniak możesz celować w SCENICA w manualu i z silnikiem 2L jeśli ten samochód tobie się podoba ,ogólnie SCENIC nie jest złym autem ,możesz brać pod uwagę OPLA Zafirę ,polecane silniki to 1.9 diesel 150 KM oraz 1.8l benzyna ,Seat jednak bije silnikiem na głowę konkurentow tym VWagenowskim silnikiem TFSI dostępnym od 2007 r,jest się nad czym zastanowić i lepiej dołożyć trochę kasy,są także swietne silniki diesla.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

26 Kwi 2009, 21:43

PhantomASA1 napisał(a):Nie jestem pewien jaką kasa dysponuje Pewniak ba tego ja nie wiem, wersja XL Altei dostępna jest od 2006r ,faktem jest że trudno bedzie ją dostać na rynku wtórnym ,pomyśl sobie że silnik benzynowy 1.4 Scenica pali 9.5 l a 2 litrowy 10 l ,mocniejszy od 16 do 37 koni czyli?Gdyby ten SCENIC był w manualu i z silnikiem 2L nie powiedziałbym marnego słowa chociaż gdy pomyślę,że silnik Seata 200 konny pali też 10 litrów to odchodzilaby ode mnie chęć kupna Scenica. Pewniak możesz celować w SCENICA w manualu i z silnikiem 2L jeśli ten samochód tobie się podoba ,ogólnie SCENIC nie jest złym autem ,możesz brać pod uwagę OPLA Zafirę ,polecane silniki to 1.9 diesel 150 KM oraz 1.8l benzyna ,Seat jednak bije silnikiem na głowę konkurentow tym VWagenowskim silnikiem TFSI dostępnym od 2007 r,jest się nad czym zastanowić i lepiej dołożyć trochę kasy,są także swietne silniki diesla.

Ale co ty się tak uparłeś na takie mocne silniki, czy on gdzieś napisał że to ma być szybkie auto, niewiele osób potrzebuje Vana z 200 konnym silnikiem, nie wiem o co ci chodzi masz obsesje ma punkcie mocy? Wracając do tematu to wziołbym Scenica z silnikiem 1.9dci z manualem, bo przy mocach w okolicach 100KM to automat mocno spowalnia auto, a że vany nie są stworzone do ścigania to diesel będzie w sam raz, no chyba że Phantom przekona cię do HotVana :wink: to można jeszcze pomyśleć nad Zafirą OPC :grin:
slawer
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus GS - samochód do driftu
    Większy brat Lexusa IS to kolejna warta rozważenia propozycja do driftu. Tylnonapędowe auto jest produkowane od 1993 roku, a pierwsza i druga generacja modelu również występowały z silnikiem 2JZ. W ofercie była dostępna ...
    Japan Taxi - aplikacja taksówkowa na telefony i tablety
    Toyota szuka sposobów na umocnienie swojej pozycji w nowych, przyszłościowych branżach, dlatego angażuje się w nowoczesne usługi transportowe, oparte na technologii łączenia samochodów w chmurze. W tym miesiącu ...

26 Kwi 2009, 22:26

PhantomASA1 napisał(a):Nie jestem pewien jaką kasa dysponuje Pewniak ba tego ja nie wiem, wersja XL Altei dostępna jest od 2006r ,faktem jest że trudno bedzie ją dostać na rynku wtórnym ,pomyśl sobie że silnik benzynowy 1.4 Scenica pali 9.5 l a 2 litrowy 10 l ,mocniejszy od 16 do 37 koni czyli?Gdyby ten SCENIC był w manualu i z silnikiem 2L nie powiedziałbym marnego słowa chociaż gdy pomyślę,że silnik Seata 200 konny pali też 10 litrów to odchodzilaby ode mnie chęć kupna Scenica. Pewniak możesz celować w SCENICA w manualu i z silnikiem 2L jeśli ten samochód tobie się podoba ,ogólnie SCENIC nie jest złym autem ,możesz brać pod uwagę OPLA Zafirę ,polecane silniki to 1.9 diesel 150 KM oraz 1.8l benzyna ,Seat jednak bije silnikiem na głowę konkurentow tym VWagenowskim silnikiem TFSI dostępnym od 2007 r,jest się nad czym zastanowić i lepiej dołożyć trochę kasy,są także swietne silniki diesla.

może odrazu 95 litrów ?? z skąd ty masz takie nowinki ??

łap i poczytaj zanim zaczniesz pisać takie bredni ...

[link do autocentrum.pl wygasł]

nie odpychaj go na siłę od tego samochodu i nie gadaj obsesyjnie o tym seacie bo zachowujesz się jak psycho fani opla calibry ....
marcinx26
Aktywny
Awatar użytkownika

27 Kwi 2009, 01:05

pewniak01 napisał(a):Witam,
proszę o opinie, jesli ktoś miał lub ma do czynienia z takim autem.
Na 99 % zakupię jutro Renault Scenic z 2006 r, 50 tys. km. 1,6 16V , automat.

Nigdy wcześniej nie miałem automata, wszelkie info na temat tego typ skrzyni też mile widziane.

Pozdrawiam
pracowalem w Renault ,i Scenic niebylo za duzo problemow.pasek rozzandu trzeba wymieniac co 50 tys,ostatni tlumik rdzewieje,zdazaja sie lozyska gorne na amortyzatoze,a i cewki.to najczeszcze usterki w tym aucie

[ Dodano: Pon Kwi 27, 2009 02:09 ]
paski staraj sie wymieniac co 50-60tys.tlumik ostatni rdzewieje,lozyska gorne na amotyzatorach sie zdazaja i cewki to minusy tego autka,ogulnie nie tak zle polecam
wyspiarz99
Nowicjusz

Miejscowość: świnoujscie

27 Kwi 2009, 19:01

Zawsze będę odpychał od samochodów w automacie z silniczkiem 1.6,zawsze bo gdy chwilę zachwytu miną człowiek tesknym wzrokiem spoziera na lewarek i myśli czemu nie ma tutaj 1.2.3.4.5 w manualu .Ja kupilbym ALTEĘ lub Zafirę i co ja zrobię,że tak sądze?Silniki TFSI ,TSI Marcin poczytaj sobie gdzieś lepiej to zobaczysz jakie są możliwości tych cudenek VW-agena.Nie mogę obsesyjnie nie trzymać się tego samochodu jeśli akurat Scenic przy Seacie wypada jak paż przy księciu.Ten gosć jeśli kupi sobie ten samochód szybko zrozumie swój błąd ,gdy zobaczy jak druzja w manualach szybują lekko i taniej ,dużo lżej do przodu a on będzie jechał nie tak jak on bedzie chciał tylko tak jak skrzynia biegów,kto chce bywać niewolnikiem skrzyni biegów!? :shock:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

27 Kwi 2009, 22:10

PhantomASA1 napisał(a):Zawsze będę odpychał od samochodów w automacie z silniczkiem 1.6,zawsze bo gdy chwilę zachwytu miną człowiek tesknym wzrokiem spoziera na lewarek i myśli czemu nie ma tutaj 1.2.3.4.5 w manualu .Ja kupilbym ALTEĘ lub Zafirę i co ja zrobię,że tak sądze?Silniki TFSI ,TSI Marcin poczytaj sobie gdzieś lepiej to zobaczysz jakie są możliwości tych cudenek VW-agena.Nie mogę obsesyjnie nie trzymać się tego samochodu jeśli akurat Scenic przy Seacie wypada jak paż przy księciu.Ten gosć jeśli kupi sobie ten samochód szybko zrozumie swój błąd ,gdy zobaczy jak druzja w manualach szybują lekko i taniej ,dużo lżej do przodu a on będzie jechał nie tak jak on bedzie chciał tylko tak jak skrzynia biegów,kto chce bywać niewolnikiem skrzyni biegów!? :shock:

coś mi się wydaje że ty jesteś fanatykiem VW i pokrewnych i zawsze te auta będą dla ciebie najlepsze :lol: piszesz że Scenic niema szans z Alteą, tylko czemu porównujesz Scenica 1.6 i Alte FR która ma dużo więcej mocy, może porównaj zbliżone silniki
slawer
Początkujący

27 Kwi 2009, 23:52

PhantomASA1 napisał(a):Zawsze będę odpychał od samochodów w automacie z silniczkiem 1.6,zawsze bo gdy chwilę zachwytu miną człowiek tesknym wzrokiem spoziera na lewarek i myśli czemu nie ma tutaj 1.2.3.4.5 w manualu .Ja kupilbym ALTEĘ lub Zafirę i co ja zrobię,że tak sądze?Silniki TFSI ,TSI Marcin poczytaj sobie gdzieś lepiej to zobaczysz jakie są możliwości tych cudenek VW-agena.Nie mogę obsesyjnie nie trzymać się tego samochodu jeśli akurat Scenic przy Seacie wypada jak paż przy księciu.Ten gosć jeśli kupi sobie ten samochód szybko zrozumie swój błąd ,gdy zobaczy jak druzja w manualach szybują lekko i taniej ,dużo lżej do przodu a on będzie jechał nie tak jak on bedzie chciał tylko tak jak skrzynia biegów,kto chce bywać niewolnikiem skrzyni biegów!? :shock:

to porównaj renault megane 20, T i golfa 1.2 na 1/4 mili ....

daj sobie powiedzieć że ludzie nie wyłożą drugie tyle pieniędzy żeby mieć 200 KM , znajdź mi taką altee w cenie zbliżonej do scenica ... sory ale mi się ta altea nawet nie podoba ...

ja też nie lubię automatów , szczególnie w takich małych silnikach , i do tego go broń boże nie namawiam
marcinx26
Aktywny
Awatar użytkownika

28 Kwi 2009, 21:09

Ja nie powiem zlego slowa na francuskie samochody,sam rozkoszuję się pomykaniem po mieście dryczną Clióweczką,gdybym jej nie kupił nigdy bym nie uwierzył ile frajdy daje jazda tym samochodzikiem,ba z przyjemnością przesiadam się do niej z Mercedesa ...AUTOMATA!!!!!! :evil: Ta cholerna skrzynia zzera mi chyba z połowę mocy ,dlatego przestrzegam przed kupowaniem takich samochodow zwłaszcza z małymi silnikami!Francuskim samochodom nie podskoczy zadna inna firma jeśli chodzi o zawieszenia,Francuzi w tym względzie są wzorcem.Gdyby ten Scenic był w manualu ,nawet bym nie smiał odradzać bo wiem,że to dobre samochody i b.ładne!Nie należę do Antyfrancuza bo trochę w motoryzacji siedzę,zgodziliśmy się co do jednej rzeczy,tylko nie automat!Samochody z grupy PSA ?!Należy się im szacunek a nie pogarda!O ciężarowkach Renault ja już nawet nie wspomnę.Brat mój miał Peugeota 406 ,nasze zdanie o tym samochodzie jest takie,to jeden z najbardziej udanych samochodów jakie kiedykolwiek powstały!Pozdrawiam! :wink:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

28 Kwi 2009, 21:52

co do tego racja mały silnik z automatem to porażka, szczególnie w większym aucie, do tradycyjnego automatu (nie mówię tu o sekwencjach jak DSG czy SMG) trzeba mieć zdecydowanie mocniejszy silnik, nie dość że taki automat mocno pogarsza osiągi to jeszcze podnosi spalanie, no i morze zmienić bieg w najmniej oczekiwanym momęcie bez powodu, moim zdaniem minivana najlepiej kupić z manualem i dieslem :wink:
slawer
Początkujący

29 Kwi 2009, 18:53

Ja tylko przestrzegam wszystkich przed tym krokiem,ja już popełniłem ten błąd i gdyby nie to,że po prostu ten Mercedes to moj Najlepszy przyjaciel pozbyłbym się go przez ten automat włąśnie ,ktory z ponad 120 konnego samochodu zrobił zwykłe toczydło .W mojej rodzinie jest tylko jeden samochód niemiecki a resztę to Francuzy,dwie Meganki i dwie Cliówki,moi bracia lubią autka z krainy Schiracka i ja się nie dziwię,mają coś w sobie czego nie mają niemieckie ,tę lekkość oraz komfort,są niedoceniane,to bład!!!Tylko nie w automatach,nie kupujcie automatow w slabych samochodach bo przestanie was cieszyć jazda!Pozdrawiam! :wink:
PhantomASA1
Forumowicz VIP