Megane II. pare pytanek

06 Maj 2009, 07:37

Przekopiowalem swoj post bo nikt nie odpowiedzial:( do tego mam takie pytanie

Czy mozna sprawdzic w ASO Renault w polsce historie auta z niemiec serwisowanego niby ?:)

I jeszcze to pytanie:
Waham sie miedzy 3ma silnikami:
1.5 dci 105 KM (ale to sa zazwyczaj te nowsze na ktore mnie nie stac raczej...
1.9 DCI 120 KM ( fajne bo duzo koni kiepskie bo duzo ma przejechane zazwyczaj)
1.6 16v 116 KM ten silnik chyba calkiem fajnie se radzi z tym autem :)

Dodam ze do tej pory nie jezdzilem jakos duzo i pewnie nie bede pokonywal jakos strasznie duzo kilometrow, choc wiadomo ze diesel to namawia do tego. Kryteria dla mnie to :
ekonomicznosc - wiadomo diesel wygrywa, ale przy wiekszych dystansach

przyspieszenie i elastycznosc tutaj 1.9 dci a pozniej 1.6 16v. 105 km tez jechalem i poczucie predkosci tez jest spore a mi raczej na poczuciu predkosci zalezy bardziej niz na samej predkosci (ma fajnie przyspieszac ale bez przesady nie bede sie scigal - wczesniej mialem honde 1.5 9,7 do setki ale zero poczucia przyspieszenia, non i zalezy mi tez na elstaycznosci :)

awaryjnosc - tutaj wiadomo diesel to turbina wiec nie wiem ile taka turbinka wytrzymuje w meganie. oprocz tego diesel w ogole w serwisowaniu jest drozszy ...

CO WYBRAC HELP!
warmplace
Nowicjusz

06 Maj 2009, 07:39

Jesli chodzi o pierwsze pytankie to zapewne jest mozliwosc sprawdzenia kazdej marki czy auto bylo serwisowane za granica.Najlepiej zadzwon do jakiegos serwisu i problem sam sie rozwiaze
Pawkaz
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Rover 600 SDi
Silnik: 2.0 SDi 105 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

06 Maj 2009, 10:53

warmplace napisał(a):Przekopiowalem swoj post bo nikt nie odpowiedzial:( do tego mam takie pytanie

Czy mozna sprawdzic w ASO Renault w polsce historie auta z niemiec serwisowanego niby ?:)

I jeszcze to pytanie:
Waham sie miedzy 3ma silnikami:
1.5 dci 105 KM (ale to sa zazwyczaj te nowsze na ktore mnie nie stac raczej...
1.9 DCI 120 KM ( fajne bo duzo koni kiepskie bo duzo ma przejechane zazwyczaj)
1.6 16v 116 KM ten silnik chyba calkiem fajnie se radzi z tym autem :)

Dodam ze do tej pory nie jezdzilem jakos duzo i pewnie nie bede pokonywal jakos strasznie duzo kilometrow, choc wiadomo ze diesel to namawia do tego. Kryteria dla mnie to :
ekonomicznosc - wiadomo diesel wygrywa, ale przy wiekszych dystansach

przyspieszenie i elastycznosc tutaj 1.9 dci a pozniej 1.6 16v. 105 km tez jechalem i poczucie predkosci tez jest spore a mi raczej na poczuciu predkosci zalezy bardziej niz na samej predkosci (ma fajnie przyspieszac ale bez przesady nie bede sie scigal - wczesniej mialem honde 1.5 9,7 do setki ale zero poczucia przyspieszenia, non i zalezy mi tez na elstaycznosci :)

awaryjnosc - tutaj wiadomo diesel to turbina wiec nie wiem ile taka turbinka wytrzymuje w meganie. oprocz tego diesel w ogole w serwisowaniu jest drozszy ...

CO WYBRAC HELP!

ad. 1
JEŚLI był serwisowany to jak najbardziej można to sprawdzić - jedziesz do renault prosisz o sprawdzenie samochodu np. po numerze VIN i masz "jasność"
ad.2
co do silników to ja decydowałbym się TYLKO na Diesla :-) a co do tego czy 1,5 DCI 105 PS czy 1,9 120 PS to wybrałbym (z uwagi na ekonomikę - nie chodzi tylko o spalanie) 1,5 DCI 105 PS dlatego, że różnica między 1,5 DCI 105 Ps a 1,9 120 PS nie jest duża (ale jest) a wybierając 1,5 DCI zapłacisz mniej za OC.
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
adam-and1
Aktywny

Miejscowość: Katowice
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam igły ;-)
Paliwo: Benzyna

07 Maj 2009, 10:07

slyszalem ze diesle sa bardziej awaryjne ze wzgledu na swoje skomplikowanie. ze to pierwszy common rail i malo dopracowany i ze jak wtryski delphi czy costam pojdzie to kaplica. Nie wiem czy to prawda. aa i narazie nie jezdze duzo w sumie
warmplace
Nowicjusz

07 Maj 2009, 10:32

Witam,

Moja mama porusza się megane II 1,5dCi 105KM. Co do sprawdzenia serwisu w kraju to jest tak, że potwierdzają wizyty w warsztatach za granicą ale nie mają podglądu na to, jakie czynności były wykonywane. Nie bardzo wiem, czym to jest spowodowane ale niestety tak jest.

A jeśli chodzi o wrażenia z jazdy - zrobiłem tym autkiem jakieś 7-8 kkm i muszę przyznać, że naprawdę miło mi się jechało. Mocy nie brakuje, płynnie przyspiesza nawet do 180km/h, hamulce rewelacyjne, audio wyśmienite a co do awaryjności to na pewno nie większa, niż wśród aut niemieckich (jest to mniej więcej 60-70 auto w rodzinie więc mamy pewne porównanie).

Ogólnie polecam samochodzik.

PS. tak na marginesie to jest właśnie na sprzedaż :cool:
Szuli
Nowicjusz

Miejscowość: Margonin

07 Maj 2009, 10:42

dasz moze jakies wieksze informacje masz moze linka na allegro czy tam gdzie ?:)
warmplace
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczniej bez śmieci na drodze
    Na drodze można spotkać różne przedmioty i przeszkody - od rozlanego oleju, kawałków opon, kołpaków, przez puszki, plastikowe torby, aż po szkło czy nawet meble. Takie niemiłe niespodzianki mogą spowodować ...
    Toyota Environmental Challenge 2050
    W 2015 roku, na 2 miesiące przed konferencją klimatyczną w Paryżu, Toyota ogłosiła swój plan Toyota Environmental Challenge 2050. Firma, która jako pierwsza wprowadziła na rynek seryjny samochód hybrydowy, ...

07 Maj 2009, 12:17

warmplace napisał(a):dasz moze jakies wieksze informacje masz moze linka na allegro czy tam gdzie ?:)

a proszę Cię bardzo
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Autko naprawdę bezwypadkowe, sprowadzone w zeszłym roku (miał tylko wymieniony ten czarny plastik na przednim zderzaku - mam zdjęcia).
Tylko, że z powodu ciągłej eksploatacji, przebieg już pewnie jest ciut większy, ok 99kkm.
Szuli
Nowicjusz

Miejscowość: Margonin