Prośba o ocenę kilku ogłoszeń: Alfa Romeo Giulietta

14 Cze 2017, 22:25

Witam ponownie. Z racji, że nie mogę już edytować mojego starego tematu, zakładam nowy:
Korzystając z długiego weekendu, chcę wybrać się w poszukiwaniu auta. Zresztą, po raz kolejny... dotychczas kilka prób, oględziny aut krajowych od pierwszych właścicieli kończyły się sukcesem, czyt. uniknąłem zakupu aut, których stan faktyczny odbiegał od tego przedstawionego w opisie. Ostatnio była to astra z przebiegiem w okolicach ~60 tysięcy kilometrów, która wg. właściciela nie wymagała wkładu finansowego - stan faktyczny? 3 elementy kwalifikujące się do wymiany, źle złożony zderzak przedni, w celu wyregulowania ułożenia pionowego listw na drzwiach przestawiono drzwi w poziomie... etc etc. Było tego zbyt wiele, aby za 6 letnią astrę dać ponad 40 tysięcy + sprzedający, świadomie lub nie, wprowadził w błąd odnośnie dokonanych napraw.

Przeglądałem otomoto i wpadło mi w oko kilka Alf Romeo. Proszę was o pomoc w ocenie tych ogłoszeń. Nie ukrywam, że preferuję 1.4 TBI 170 KM, ale jestem w stanie zaryzykować z dieslem, jeżeli auto będzie rzeczywiście godne uwagi (czyt. bezwypadkowe i niekombinowane).

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - ta sztuka jest całkiem blisko mnie (w promieniu 50 km) - wady: słaby diesel, zalety: I właściciel, salon Polska (co tak naprawdę nie daje gwarancji, ale zawsze jest to jakiś plus).

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do oferty na Olx wygasł]

Proszę o pomoc, może zauważycie coś, co pozwoli mi zachować w baku kilkadziesiąt litrów paliwa ;)

Z góry dziękuję.

Ps. A może macie jakieś inne propozycje? Przedział cenowy do ok 45.000 PLN, preferowana benzyna, hatchback/coupe. Roczne przebiegi w okolicach 15.000 km (z czego 10% po terenie zabudowanym)
kasek91
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 10 2009
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Golf IV
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback

14 Cze 2017, 23:31

Jeśli chcesz konkretnej weryfikacji to wbijaj na to forum:
[link do bez-wypadkowe.net wygasł]
myślę, że moderacja się nie obrazi ... bo tam użytkownicy mają dostęp do baz danych ASO i ubezpieczycieli.
Tutaj możemy sobie pogadać o autach, ale jeśli chodzi o twardą weryfikację, to tam już bardziej specjalistycznie.
tomekdk

15 Cze 2017, 12:10

Witam,
Wczoraj przegapiłem jeszcze dwa ogłoszenia:

Dzięki za radę.
kasek91
Nowicjusz

15 Cze 2017, 12:17

Połowa z tych aut nie ma zaznaczonej opcji "bezwypadkowy" a z własnego doświadczenia (w ciągu ostatniego roku przeanalizowałem ok. 300-400 samochodów) powiem Tobie, że w takim przypadku nikt nie pomija tej opcji bez powodu.
Niestety nawet jak jest zaznaczona opcja "bezwypadkowy" - to auto czasami może być po wypadku ... taki rynek.
Dlatego polecam tymi, które nie mają zaznaczonej opcji "bezwypadkowy" nie zawracać sobie głowy (statystyczna oszczędność czasu).

Sprawdziłem też jak to jest z autami "Pierwszy właściciel: Tak" ... wyrywkowo zweryfikowałem 10 aut ... 8 z nich miało więcej niż jednego właściciela, a rekordzistka - Mazda 6 z 2005 roku ... miała 9 właścicieli i przebieg skręcony z 303000 na 195000km ... także polecam również szukać twardych dowodów typu informacja z bazy ASO nt. historii serwisowej, itp.

No, ale oglądałeś już trochę aut, także wiesz co i jak.
tomekdk

15 Cze 2017, 12:40

Z tą opcją "bezwypadkowy" masz rację, jej brak jest zwłaszcza podejrzany przy ogłoszeniach autoryzowanych dealerów (chociaż osoba prywatna też stara się jak najdokładniej wypełnić formularz ogłoszenia, zwłaszcza jeżeli chodzi o pozytywne aspekty pojazdu).
kasek91
Nowicjusz

15 Cze 2017, 12:53

Szukając AR sprawdź autka.pl
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak zapinać pasy dziecku w foteliku samochodowym?
    Wszystkie foteliki mają chronić nasze pociechy, jednak żeby tak się stało trzeba zadbać w pierwszej kolejności o prawidłowe zamontowanie fotelika w samochodzie. Jak to zrobić prawidłowo dowiemy się z porady: Jak zamontować ...

15 Cze 2017, 14:43

Z tą bezwypadkowością to ogl prawda, ale jest też druga strona medalu - sprzedający zabezpiecza się w ten sposób przed "znaffcami", którzy przyjeżdżają na oględziny i rzucają tekstami "panie te drzwi/błotnik/dowolna część nadwozia to była malowana, a pan piszesz w ogłoszeniu, że bezwypadkowy". Znane mi z doświadczenia sytuacje :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004