Prośba o ocenę sprawności prawie nowego akumulatora

16 Wrz 2024, 10:01

Dzień dobry. Jakieś 3 miesiące temu kupiłem nowy akumulator do Vectry B 2.2 dti . Nie znalazłem na internecie odpowiedzi na moje pytanie , a dokładnie ile może wynosić spadek napięcia na akumulatorze po postoju.

Otóż dwie godziny po skończonej jeździe napięcie wynosi 12.72V a o poranku , czyli 12h po poprzednim pomiarze a 14h po skończonej jeździe napięcie spadło do 12.60V więc wciąż jest dobre ale czy taki spadek nie jest zbyt wielki ?

Prądu nic nie kradnie , sprawdziłem
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

16 Wrz 2024, 11:51

Jest jak najbardziej ok
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

16 Wrz 2024, 15:14

Patrząc na to co napisałeś, napięcie na akumulatorze wygląda dobrze tzn. nie widać tu jakiś problemów.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

23 Lis 2024, 14:12

Cześć odświeżam temat bo nie jestem pewien czy wszystko jest okej z akumulatorem.

Pamiętam jak stary akumulator mi siadł , założyłem nowy i miał napięcie 12.8 , teraz po już prawie pół roku ma identyczne. Ładowanie jest jest dobre , przy włączonych maksymalnie wszystkich rzeczach miał 14.1 ładowania, więc tu też się nie zmieniło, ale zmienił się spadek napięcia przy odpalaniu.

Pół roku temu było to 11.8 V , dziś przy +2° , napięcie spadło do 10.4V , czy nie jest zbyt mało ? Dodam że sprawdzałem to godzinę po zgaszeniu auta ale nie wiem czy ma to znaczenie?

No i przede wszystkim zacząłem to sprawdzać bo ciężej pali niż w podobnym czasie rok temu gdzie jeszcze był stary akumulator.

Akumulator jest na gwarancji, jednak zanim gdziekolwiek z nim pójdę chciałbym zapytać , bo może jestem przewrażliwiony?
ineedl
Stały forumowicz

23 Lis 2024, 15:01

Możesz zanieść do sklepu gdzie kupiłeś i na miejscu sprawdzą jego sprawność.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

23 Lis 2024, 16:45

Tak też zrobię , tym bardziej że gdy teraz wyjeżdżałem napięcie podczas odpalania spadło do 9.75v.

Czy dobrze myślę że może psuć się też rozrusznik? Nie wiem czy dobrze rozumiem to jest może taka opcja że coś z nim jest nie tak i pobiera zbyt dużo prądu podczas rozruchu i stąd taki duży spadek ? Jakoś samemu jestem w stanie sprawdzić czy się nie kończy ?
ineedl
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Jakie silniki wybierają Europejczycy?
    Analitycy sygnalizują, że październik 2017 r. był momentem przełomowym pod względem wybieranego przez kierowców rodzaju paliwa. W ciągu tego miesiąca zarejestrowano ponad 619 tys. pojazdów z silnikami benzynowymi, ...

23 Lis 2024, 18:30

Weź to g...o sprzedaj na złom. Ja też miałem ale oddałem na złom i kupiłem sobie Audi A6 z 1995 za 2,5tyś i jest dużo lepsze od tego czegoś czym teraz jeździsz.

I przynajmniej mam w dobrym stanie auto a ty masz pewnie zgnity ten samochód skoro ci ciężko pali. Weź sobie do serca moja poradę
słoniu
Początkujący

24 Lis 2024, 09:42

słoniu napisał(a):ty masz pewnie zgnity ten samochód skoro ci ciężko pali.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Weź sobie wsadź te porady....
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

24 Lis 2024, 17:04

Kao napisał(a):Możesz zanieść do sklepu gdzie kupiłeś i na miejscu sprawdzą jego sprawność.

Udało mi się znaleźć dziś coś takiego jak "pogotowie akumulatorowe" w moim mieście. Sprawdził mi gość ten akumulator i faktycznie się potwierdziły moje przypuszczenia że nie działa prawidłowo a wina samochodu została wykluczona.

Akumulator dam na gwarancję ale wiem że zastępczego nie dostanę w tamtym serwisie , jeździć muszę więc kupię jutro nowy.

Ten obecny ma parametry 74ah i 700a ,

Znalazłem w swojej okolicy taki:

[link do oferty na Allegro wygasł]

Różni się tym prądem rozruchowym, pewnie auto będzie lepiej odpalało, ale czy nie będzie on za mocny ? Czy ta pierwsza wartość jest ważniejsza?

Jest też tam na tej samej aukcji identyczny tylko jeszcze mocniejszy 77ah i 780a , ale ten chyba już zbyt mocny ?

Chyba że jakiś inny byłby lepszy? Kasa nieistotna byleby nie zawiódł.
ineedl
Stały forumowicz

24 Lis 2024, 17:52

Nie mam znaczenia "za duża moc", rozrusznika nie urwie, trzymac się należy mniej więcej parametru AH.
ineedl napisał(a):Akumulator dam na gwarancję ale wiem że zastępczego nie dostanę w tamtym serwisie , jeździć muszę więc kupię jutro nowy.
tylko nie sądzę żeby Ci zwrócili pieniądze, ewentualnie go wymienią na nowy
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

25 Lis 2024, 15:49

ineedl napisał(a):https://allegro.pl/oferta/akumulator-varta-silver-dynamic-e38-74ah-750a-en-14700445365

Po co ci taki drogi akumulator do starego auta? Poza tym Varta jest przereklamowana i nic nie warta ten akumulator a tyle kasy chcą, i to widzę że jest na jakiejś promocji bo niedawno jeszcze 500 zł kosztował , 500 zł za takie coś?

u tego samego sprzedawcy masz taki : [link do oferty na Allegro wygasł] , kosztuje 240 , dwa razy taniej niż to co chcesz kupić , ja bym brał.
słoniu
Początkujący

25 Lis 2024, 18:30

słoniu napisał(a):Po co ci taki drogi akumulator do starego auta?
po to żeby nie było sytuacji jak z pierwszym że poczuje pierwsze niskie temp i nie ma siły :ok:
słoniu napisał(a):Poza tym Varta jest przereklamowana

Po czym to stwierdzasz?
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

26 Lis 2024, 07:55

Kao napisał(a):Po czym to stwierdzasz?

Ojciec miał w Focusie Mk1 i po 4 latach padł i nic nie dało ładowanie.

Kao napisał(a):po to żeby nie było sytuacji jak z pierwszym że poczuje pierwsze niskie temp i nie ma siły

Moim zdaniem do starego zgnitego auta trzeba oszczędzać na wszystkim co możliwe.
słoniu
Początkujący

26 Lis 2024, 11:29

słoniu napisał(a):Ojciec miał w Focusie Mk1 i po 4 latach padł i nic nie dało ładowanie.
:mrgreen: :lol: faktycznie..... g...o :shock:
Ogarnij się, skończyły się czasy akumulatorów które trzymają 10 lat ten twój proton nie wytrzyma nawet do gwarancji a nawet jak jakimś cudem tak to padnie zaraz po także co się bardziej opłaca? Varte raz na 4 lata czy proton co roku?
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

26 Lis 2024, 14:35

Proton nie jest mój, ja go tylko polecam, bo gdzie akumulator za ponad 400 go gruza? Wgl przeglądnąłem sobie posty autora , pyta się o olej , o jakieś części po co? po co w takim złomie olej co 10tyś robić , nie wystarczy dolewać jak wypije?

Tak z ciekawości dwa pytania :
1. Jaki kupiłeś ten nowy akumulator ? Ciekawe czy mnie posłuchałeś
2. Co to był za akumulator który okazał się wadliwy?
słoniu
Początkujący