Prośba o opinię o GOODRIDE 205/55R16

15 Cze 2012, 14:52

Witajcie - przeglądam porównywarki cen w sieci i na jednym ze sklepów internetowych znalazłem takie kapcie - ale nie mam pojęcia co to zerknijcie:
http://opomarket.pl/produkt/14818/205-55r16-sp06-91h.html
Nie znam marki, modelu - podpowiecie? Nie wiem czy warto kupić tak tanie opony jak te Goodride.
Jeździł ktoś na tym?
Cena jest bardzo niska.
feehc
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2000
Auto: Renault Scenic, 1,9dci

15 Cze 2012, 22:26

Nowych opon w niskiej jest więcej podobnych producentów co możesz zobaczyć tu: [link do oferty wygasł]

Opony marki Goodride są jednymi z najstarszych (produkowane od 1958 roku) i najbardziej znanych opon produkcji chińskiej. Dostępne są w prawie 200 krajach, oferta zaś obejmuje różnych rozmiarów opony do różnego rodzaju pojazdów.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

18 Cze 2012, 13:39

Dzięki za odpowiedź. Jak napisałem - sam na ten adres trafiłem z porównywarek cen. Czytałem też o samej marce - na stronie Goodride.pl

Ale nadal nie wiem jak się zachowują te opony. I czy warto. Na to nie odpowiedziałeś drogi Adminie.
feehc
Nowicjusz

18 Cze 2012, 23:49

feehc napisał(a):Ale nadal nie wiem jak się zachowują te opony. I czy warto. Na to nie odpowiedziałeś drogi Adminie.

Nigdy nie miałem takich opon więc ciężko jest mi coś powiedzieć na ten temat, ale może ktoś z forumowiczów się wypowie w tej kwestii.
Mogę ci tylko powiedzieć że miałem styczność z oponami Nankang (produkowane na Tajwanie i w Chinach) i miałem przyjemność jeździć samochodem na takich oponach. Stosunek jakości do ceny moim zdaniem super. Auto prowadziło się dobrze zarówno w deszczu jak i na suchym asfalcie. Podczas ostrego hamowania opona nie traciła przyczepności i nie ślizgała się.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

03 Sie 2012, 08:38

@ ArteK
Kupiłem opony budżetowe marki o której wspomniałeś - nankang.
Dokładnie takie: http://www.opomarket.pl/produkt/8286/205-55r16-ns-2-91v.html
Nie myliłeś się wcale.
Jeździłem na wielu różnych oponach. Jeśli chodzi o ten model - jestem pod wrażeniem.
Opony bardzo tanie - a parametry jak dla mnie całkowicie wystarczające.
Nie jeżdżę ekstremalnie - samochód ma silnik diesla i 120KM - do takiego moim zdaniem wystarczą.

Po ~2000km mogę powiedzieć:
Bardzo dobre zachowanie na suchym.
Co najmniej dobre zachowanie na mokrym.
Atrakcyjny wygląd.
Brak problemów z wyważeniem.
Zużycie - póki co wyglądają jak nowe :)

Choć zastanawiam się czy byłaby duża różnica pomiędzy średnią półką a nimi...

Nadal jestem ciekawy też kwestii goodride.
Mam drugi samochód - na którym aktualnie robię slicki z opon zimowych które mam teraz założone (kończą się - więc po sezonie letnim ich nie będzie) :mrgreen:
Więc na przyszły sezon najdalej trzeba będzie coś kupić.
Znalazłem jeden model goodride o baaardzo fajnej rzeźbie bieżnika:
http://allegro.pl/listing/user.php?string=goodride+sa+05&us_id=25804587

Miał ktoś?
Jeszcze mam nutkę nadziei, że ktoś odpowie. :o
feehc
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochód wyścigowy niejedno ma imię
    Samochody wyścigowe to bardzo pojemna kategoria. Mamy w końcu otwarte auta Formuły 1, zaawansowane prototypy startujące w wyścigu Le Mans 24h czy konstrukcje bazujące na modelach, które znajdziemy w zwykłych salonach ...
    Latem też można wpaść w poślizg
    Choć z ryzykiem poślizgu kojarzy się raczej zima i oblodzona nawierzchnia dróg, równie niebezpieczna sytuacja na drodze może przydarzyć się kierowcy także latem. To właśnie na okres od czerwca do sierpnia przypada ...