Jakie letnie opony 205/55/R16

15 Lut 2012, 21:23

Witam jakie opony kupić do c-maxa w tym rozmiarze ? jakie sa dobre... i ktore godne polecenia...?
Zyguś
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ośw :)
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Punto I
Silnik: 1.1 73KM !
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

21 Lut 2012, 17:12

W rozmiarze jaki podajesz R16 205/55 na sezon letni w dobrej cenie polecić możemy opony marki Barum, Diplomat, Goodyear albo Dunlop. Z trochę wyższej półki Bridgestone. Pytanie teraz brzmi, jaki bieżnik Cię interesuje kierunkowy, asymetryczny czy symetryczny?
Kierunkowy bieżnik świetnie odprowadza wodę spod kół, zapobiegając tym samym aquplaningowi czyli ślizganiu się pojazdu po warstwie wody, dlatego polecamy je szczególnie na okres jesienno-zimowy.
Bieżnik asymetryczny daje lepszą przyczepność opony, szczególnie przy wchodzeniu w zakręty.
I pamiętaj, że nie wygląd opony czyli przy okazji bieżnika się liczy, tylko jej zastosowanie.
na wszelkie pytania dotyczące opon i felg chętnie odpowiem również na pw :)
Opona
Nowicjusz

01 Mar 2012, 15:57

Witam!
Pytanie do Ciebie brzmi, ile jeździsz swoim autem w ciągu roku? Myślę, że jeśli mniej niż powiedzmy 10tyś km rocznie, to spokojnie możesz się rozejrzeć za NIECO tańszymi oponami (Barum, Diplomat, Hancook- też dość dobre), jeśli jeżdzisz więcej, to proponuję jednak trochę wyższą półkę cenową. Przy niewielkich przebiegach takie opony nie zdążą Ci się zedrzeć, co niestety przytrafiło się mnie (po 3 latach Hancooki były do wymiany, wydaje mi się, że były za miękkie). Przy większych przebiegach proponuę jednak lepsze (cenowo i jakościowo) oponki, bo w dużej mierze to od nich zależy Twoje i bliskich bezpieczeństwo.
Pamiętaj też, że nie zawsze będziesz jeździł nasuchej nawierzchni, a na takiej prawie nie widać różnicy między oponami tanimi i tymi droższymi. Różnica pojawia się dopiero na mokrej nawierzchni, przy hamowaniu może to być nawet do 10 metrów różnicy. Dlatego proponuję Ci przejrzeć testy różnych opon szczególnie w warunkach mokrej nawierzchni i kontroli w zakręcie i na tej podstawie wybrać coś dla siebie.

Osobiście sam kupiłem w zeszłym roku Bridgestone'y ER300, ponieważ oprócz dobrych testów są zrobione z dosyć twardej mieszanki - liczę, że wytrzymają te 5 sezonów, a nie zedrą się po 3-ch :wink:

PS. Opony kupowałem przez internet na bardzo popularnej stronie dotyczącej szczególnie opon :mrgreen: i nie zawiodłem się, przysłali "Made in Germany", a nie - jak niektórzy twierdzili - wykonane w Dębicy 8) a wyszło ok 50zł taniej na oponie, niż w sklepie.
Poza tym rozejrzyj się może za Dunlopami, też dobra marka (sam miałem w poprzednim aucie i chwalę), może Fastresponse?
smarekxy
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie
Prawo jazdy: 29 09 2000
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 VCDI 175KM

03 Kwi 2012, 12:21

To jest Twoje zdanie... ja uważam, że lepiej pojechać do serwisu opon i porozmawiać z gościem co i jak... kiedyś kupowałem przez neta i się zawiodłem przyszły opony dwa lata starsze.

Teraz żona ma Falkena i jest zadowolona. Ja szmigam na Hankookach jak widziałeś zapewne testy to opinie są bardzo zadowalające.

Popatrz sobie na [link do oferty wygasł] i na [link do oferty wygasł] ... :) co sądzisz?
12majster
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 05 1986
Auto: Focus

03 Kwi 2012, 20:48

12majster napisał(a):Ja szmigam na Hankookach jak widziałeś zapewne testy to opinie są bardzo zadowalające.

Nie tylko widziałem testy, nawet miałem Hankooki założone u siebie - rzeczywiście, dobrze się trzymają, ale chyba są raczej miękkimi oponami, bo u mnie się CAŁKIEM zużyły po ok 40tyś km (zostało ok 2mm bieżnika), czyli w moim przypadku po 2-ch sezonach... Na 3-ci sezon już musiałem mieć nowe. Wszystko zależy, kto ile jeździ i czego wymaga od opon. Z całym szacunkiem, jeśli ktoś robi 10tyś km rocznie, czyli raczej mało i do tego jeździ spokojnie 70km/h do pracy, to sobie może założyć byle Nokian/Sailun/Nankang/Maxxis albo inny wynalazek, bo mu będzie wystarczający. Niestety, ja kupowałem osobiście u sprzedawcy NOWE opony Made in China (nie pamiętam marki niestety), bo myślałem, że może ludzie przesadzają, że budżetówki też mogą być dobre - ale się srodze zawiodłem, bo po ok miesiącu (!!!) wybuliło najpierw jedną oponę (przypominam, że były nowe), a po kilkunastu dniach - drugą. I nie mówcie, że miałem pecha, albo że opony były zleżane/stare - nic z tych rzeczy (sprawdzałem datę produkcji), po prostu szajs...

Sprawdzałem opony Falken, uważam że są przyzwoite. Ale ja założyłem Bridgestone ER300 Ecopia, bo chciałem opon nieco twardszych i znanej firmy z dobrymi osiągami.

A co do linku - to, że istnieje zespół Falken nie znaczy, że Twoje opony są super-dobre. Oni tam używają specjalnych opon sportowych, zapewne wzmacnianych, a robią reklamę WSZYSTKICH modeli opon tej firmy. Analogicznie patrząc, mój samochód jest super-wypasiony (Chevrolet Cruze), bo przez ostatnie 2-3 lata Cruzy wygrywały rajdy WTCC - w tym roku na miejscach 1,2 i 4-tym. Czy to znaczy, że mój Chevrolet jest taki sam, jak tamte rajdowe? I czy jest lepszy, niż np. Audi S5/BMW M5??? :mrgreen: Myślę, że innym mógłby nie wystarczyć...
smarekxy
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie
Prawo jazdy: 29 09 2000
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 VCDI 175KM

24 Kwi 2012, 14:39

Zgodzę się z Tobą aczkolwiek fakt, że robią opony sportowe jest też dla mnie istotny.
Nie uprawiam spokojnej jazdy a lubie nacisnąć na pedał podobnie jak Ty mając taką fure która zawsze mnie fascynowała.
Osobiście jestem zadowolony z ZE 914 i ją polecam bo cena idzie z jakością w parze i jeżeli chodzi o segment opon Fulda, Kleber, Uniroyal to wybieram poraz kolejny Falkena 914 albo FK453.

Z tego co się orientuje to Bridgestone to już premium więc rozmawiamy o innych cenach :):) A wiadomo, że tu chodzi oto by jeździć na bezpiecznych oponach pozwalających uwolnić trochę fantazji, adrenaliny przy utrzymaniu portfela w kieszeni, osiągów na drodze i wyglądu na aucie... zgodzisz się ze mną...
:wink:
12majster
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 05 1986
Auto: Focus
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Prestiżowa nagroda dla lotniskowej strefy Lexusa
    W ubiegłym roku na brukselskim lotnisku powstało wyjątkowe miejsce - The Loft by Brussels Airlines and Lexus. Ta spokojna przystań dla strudzonych podróżnych otrzymała właśnie tytuł najlepszej lotniskowej strefy lounge ...
    30 lat Toyoty Camry w Polsce
    Historia Toyoty Camry w Polsce rozpoczęła się 1987 roku. Przez wiele lat był to flagowy model osobowy w gamie marki, który u progu nowego stulecia został wyparty przez Lexusa. Niewykluczone jednak, że wkrótce ...

26 Kwi 2012, 10:22

Uniroyal Rainsport 2 naprawdę rewelka te oponki..polecam
rafi195
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: małopolska

26 Kwi 2012, 10:46

rafi195 napisał(a):Uniroyal Rainsport
Również polecam, sam na takich jeżdżę i jestem zadowolony co prawda mam rozmiar 195/60R15, ale tu chodzi o model opony.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

26 Kwi 2012, 14:17

ArteK napisał(a):
rafi195 napisał(a):Uniroyal Rainsport
Również polecam, sam na takich jeżdżę i jestem zadowolony co prawda mam rozmiar 195/60R15, ale tu chodzi o model opony.

Uściślając - Rainsporty nie są produkowane w tym rozmiarze. W tym rozmiarze występuje bieżnik RainExpert. Niemniej jednak, obie opony są godne polecenia. ;)
NetCar
Nowicjusz

Auto: Alfa Romeo 145 1.9 JTD

26 Kwi 2012, 16:15

NetCar napisał(a):tym rozmiarze występuje bieżnik RainExpert

To prawda moje przeoczenie :) ale są godne polecenia
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

01 Maj 2012, 20:17

w tym rozmiarze występuje również bieżnik Rainsport2, zupełnie nie wiem skąd taka informacja, że nie jest produkowany :roll:
na wszelkie pytania dotyczące opon i felg chętnie odpowiem również na pw :)
Opona
Nowicjusz

19 Lip 2012, 11:22

Ponieważ babą jestem, na tym się nie znam... to dam najprostszą radę jaką mogłaby dać, czyli kontakt ze specjalistami.
Zawsze zaopatruje się w opony w http://www.autoopony.eu (albo raczej zaoptrywałam, bo teraz robi to mój mąż) w każdym bądź razie zawsze mi pomogli.
Mój mąż z serii tych "nie będę pytał o drogę" sam zaczął się radzić pracowników tego sklepu... czyl naprawdę ok.
I z tego co wiem, duży wybór, tanio, więc wszystko można załatwić za jednym zamachem nawet i przez internet.
lenka15
Obserwowany

Prawo jazdy: 09 08 2010
Auto: Nissan Micra

20 Lip 2012, 11:02

Też uważam że lepiej jak się człowiek nie zna to powinien poradzić się specjalistów. Ale wracając do opony 205/55R16 to polecałbym opony Uniroyal Rainexpert [link do oferty wygasł]. Super się sprawują na deszczu i dobrze trzymają się drogi a do tego nie są takie drogie polecam :)
matias001
Obserwowany

Prawo jazdy: 07 06 1985