Prośba o pomoc w wyborze samochodu

09 Sty 2025, 23:04

szybki napisał(a):Jak sprzedawałem Yarisa to kupiłem go za 47k.pln.po dwóch latach jeszcze na gwarancji sprzedałem go za 30k.pln.ale nowy w salonie kosztował dalej kosztował około 48k.pln.

Yariska przecież świetnie trzyma cenę. Chyba, że oddałeś do salonu w rozliczeniu, wtedy mogę w to uwierzyć, bo salony płacą marnie, jeszcze gorzej niż handlarze.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

09 Sty 2025, 23:12

yeti65 napisał(a):Yariska przecież świetnie trzyma cenę. Chyba, że oddałeś do salonu w rozliczeniu, wtedy mogę w to uwierzyć, bo salony płacą marnie, jeszcze gorzej niż handlarze

Zrozum, że to się całkowicie inaczej liczy niż Ty sam sobie to układasz. Pocieszasz kwotą za używkę ale auta nowe niemiłosiernie zdrożały. Gdyby było tak jak powinno być normalnie to tracił byś te wartości o których pisze.

Dlatego jeżeli ktoś kupuje Joggera za 80k.pln.i sprzeda go 20% taniej po 3latach tzn.że nowy Jogger zdrożał albo już go nie i jest coś droższego w zamian.

I módlmy się żeby wreszcie tracić normalnie na aucie jak zawsze było bo niedługo w cenie mercedesa s class będzie problem kupić corolle a wartość pieniądza będzie żadna.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

09 Sty 2025, 23:20

Panowie, powrócicie do tematu, a jak chcecie pogadać i finansowaniu, utracie wartości itd to otwórzcie sobie oddzielny temat.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

09 Sty 2025, 23:30

Kao napisał(a):Panowie, powrócicie do tematu, a jak chcecie pogadać i finansowaniu, utracie wartości itd to otwórzcie sobie oddzielny temat.

Okej. Ale powiedz szczerze Ciebie nie denerwują ceny nowych aut ? :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

10 Sty 2025, 10:59

Cześć

dzięki serdeczne wszystkim za rady :) Chyba rzeczywiście zwrócimy się teraz w stronę Tipo/Kia Ceed.

Myślę o obejrzeniu jednej konkretnej Kia - czy dla silnika o którym mówisz (1.4/140 KM) przebieg ok. 135k to bardzo dużo?
teppo99
Nowicjusz

10 Sty 2025, 12:48

Nie pisałem o 1.4/140 tylko 1.4/100.
1.4/140 to już turbo i bezpośredni wtrysk, o wiele bardziej skomplikowana jednostka
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

10 Sty 2025, 13:57

Racja - przepraszam.

A czy masz jakąś opinię na temat tej 140-konnej wersji silnika? Z nim mogą być dużo większe problemy?

Czy takie „wyżyłowane” silniki, tj. mała pojemność a sporo koni generalnie mają tendencję do bycia awaryjnymi/problematycznymi?
teppo99
Nowicjusz

10 Sty 2025, 15:14

teppo99 napisał(a):Czy takie „wyżyłowane” silniki, tj. mała pojemność a sporo koni generalnie mają tendencję do bycia awaryjnymi/problematycznymi?

Ciężko taką moc nazwać wyżyłowaniem no ale te silniki mają po prostu więcej potencjalnie drogich w naprawie elementów. Jest dwumasa, jest turbo, jest bezpośredni wtrysk.
Generalnie jeśli uznasz, że ten silnik jest "ok" to możesz uznać, że 80% aut na rynku jest "ok" tylko wtedy rozmowa o aucie możliwie bezawaryjnym i tanim w eksploatacji nie ma większego sensu. Prawdę mówiąc gdybym sam miał kupić takie t-gdi to już bym wolał diesla, potencjalnych awarii tyle samo a chociaż na paliwie zaoszczędzę

Btw popatrz jeszcze na aurisa np https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/toyota-auris-ID6GVsKk.html
i civica choć mało ich na rynku
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/honda-civic-bezwypadkowy-serwisowany-sliczny-kolor-ID6GWshk.html
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

11 Sty 2025, 09:34

A Toyota Auris w hybrydzie?
IceNuke
Nowicjusz