PROŚBA O PORADE

05 Kwi 2009, 11:23

Witam,

jestem aktualnie na etapie zakupu swojego 1-ego auta. Biorę pod przede wszystkim uwagę 2 opcję:

1) seat cordoba 2002 r. w sedanie 1,4 benzyna 75KM (4drzwiowy)
2) skoda fabia sedan, 1,2 benzyna 2003 (5drzwiowy)
bierzemy tez opcje,aby wstawic w razie duzego spalania gaz sekwencyjny

Auto bede uzytkować razem z chlopakiem-glownie do dojazdow do pracy , a takze aby od czaso do czasu wyskoczyć gdzieś na małe wakacje.
Jesteśmy obydwoje laikami jesli chodzi o motoryzację, dlatego z góry dziekuje za wszelkie wskazówki i sugestie
zakup 1-ego auta
szabla00
Nowicjusz

Miejscowość: Rzeszów

05 Kwi 2009, 11:44

Samochody wzgledem siebie podobne ale z doswiadczenia to Ci powiem jedna osoba w mojej rodzinie ma fabie i od 3-4 lat po kupnie nie bylo wiekszych problemow. Samochod prosty malo pali silnik wystarczajacy do normalnej jazdy wiec raczej godny polecenia
patrykbmw
Nowicjusz

05 Kwi 2009, 20:56

Hmm nie uzytkowałem ani jednego z wyzej wymienionych samochodów natomiast to co słyszałem o fabi mile mnie zaskoczyło :) praktycznie wszystkie silniki skody robi VW co porpawiło awaryjnosc tych silników przez co skoda zyskała wiekrze grono zwolenników (ile w tym prawdy nie wiem bo nie uzywałem)

Seat hmm na temat hiszpana wiem tylko tyle ze układ hamulcowy lubi siadać wraz z elektroniką.
Zordrak
Początkujący

Miejscowość: Gdańsk

06 Kwi 2009, 14:27

Silnik 1,2 w Fabii ma 3 cylindry, warczy jak dieselek, dużo pali i osiągi ma słabe. Po zagazowaniu to pewnie wogóle nie jedzie. Szukałbym 1,4 16V lub 1,9 SDi.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

06 Kwi 2009, 14:57

autka dosyć dobre, ale ja również polecam diesla - czy w jednym czy w drugim to i tak sprawdzone konstrukcje VAG a więc te same co w golfie/polo
Kto za młodu głupim nie był ten na starość nie zmądrzeje...
bbr86
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych

06 Kwi 2009, 15:57

Auta są podobne do siebie gabarytowo i mechanicznie ale z tych dwóch bez namysłu wybrałbym Cordobę.Głównie dlatego,że ma normalny silnik a Fabia ze swoim motorkiem jest wersją oszczędnościową ale... dla grupy VW (tańszą w produkcji). Z punktu widzenia użytkownika jest odwrotnie. Silnik 1,4 będzie lepszym zródłem napędu a może i ekonomiczniejszym..!
Poza tym może i sedan jest mniej praktyczny ale w porównaniu do kufra Fabii jest pojemniejszy.
:wink:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co powinien zrobić świadek wypadku?
    W ramach cyklu Piątek ze Szkołą Auto, prezentujemy kolejny materiał dotyczący bezpieczeństwa na drodze. W tym tygodniu instruktorzy doradzają, jak zachować się będąc świadkiem wypadku. Radosław Jaskulski, instruktor Szkoły ...

06 Kwi 2009, 17:50

potwierdzam , fabia w 1.2 i w dodatku z gazem chodzi jak kosiarka , dopiero gdzies około 2005 roku wprowadzili ulepszone silniki 1.2

1.4 silnik chodzi już o niebo lepiej , diesel jest oczywiście najlepszy ale fabie w dieslu wyrwać to nie taka prosta sprawa ...
marcinx26
Aktywny
Awatar użytkownika