Prośba o sprawdzenie: Ford Mondeo V Hatchback 1.5 EcoBoost 160 KM

08 Sie 2018, 13:51

Dzień dobry!

Uprzejmie proszę o sprawdzenie, ewentualne rady i opinie odnośnie tej oferty:
link: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

w skrócie:
Ford Mondeo V Hatchback 1.5 EcoBoost 160 KM 118 kW
Nr fabryczny (VIN): WF0EXXWPCEFC59098
Rok produkcji: 2015
Wskazania licznika [km]: 110969
Pojazd z polskiej sieci dealerskiej.
Cena: 50k PLN

Jechałem wczoraj amerykańskim modelem Fusion 2.5b w automacie. Bardzo klawo śmigał, ale raczej nie potrzebuję takiego smoka. Za to dzięki tej przejażdżce przekonałem się ostatecznie co do Mondeo mk5. Ten z ww. ogłoszenia wizualnie mnie jednak bardziej zachęca od amerykańskiego, do tego za identyczne pieniądze jest troszkę lepiej doposażony i przede wszystkim, co jest dla mnie istotne, jest to wersja hatchback z podnoszonymi drzwiami z tyłu, a nie samą klapą bagażnika, co wydaje mi się mega plusem jeśli chodzi o ładowność. Z drugiej strony usłyszałem opinię, że 1.5 Ecoboost potrafi być bardziej awaryjny i zagazowanie 2,5-litrowca jest lepszą alternatywą.

I druga kwestia - jak najsensowniej sprawdzić historię wypadkową? Sprzedawca mówił, że było coś w nim robione z prawej strony, ale nie zna szczegółów, nie posiada zdjęć. Gdzie najlepiej sprawdzić, co tam się faktycznie zadziało? W którymś z online VIN-checkerów? W lokalnym ASO Forda?

Będę wdzięczny za wszelkie rady.

Z pozdrowieniami
Daniel
mopeec
Obserwowany

08 Sie 2018, 18:39

W ubezpieczalni są jakieś uszkodzenia na tym numerze VIN.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

08 Sie 2018, 22:15

wypis z autobazy:

2017 MAJ
Szkoda: od 3500 do 4000 PLN

2018 LUTY
Szkoda: od 2000 do 2500 PLN

Dodatkowo dzisiaj uzyskałem od sprzedawcy takie oto info, że poprawiane były te 4 elementy (wraz z podaniem grubości lakieru):
- błotnik przedni prawy - 260
- drzwi tylne prawe - 950
- błotnik tylny - 450
- klapa tylna prawa - 150

Słupki, progi bez uszkodzeń. Czyli były dwa zdarzenia - w których to wnioskując po grubości lakieru na drzwiach, to właśnie drzwi najbardziej ucierpiały.
mopeec
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nagroda "Design Trophy" dla Audi A3 i A1 Sportback
    W plebiscycie "Auto Trophy 2013", dwa modele marki Audi bezkonkurencyjnie pokonały rywali. Prawie 31 procent, spośród ponad 24 tysięcy biorących w nim udział czytelników niemieckiego magazynu Auto Zeitung, w ...
    Masz problem z kodem do radia to pisz
    Rozkoduję prawie każde radio. Warunek to muszę znać numer seryjny , najlepiej przysłać wszystkie oznaczenia, znajdujące się na bocznej ściance twojego radia.