Prośba w wyborze auta dla przedstawiciela do 6000 zł

21 Sie 2014, 15:55

xszy napisał(a):A jeżeli mielibyśmy się skupić na aucie oszczędnym i wizualnie atrakcyjnym a wyśrednionymi kosztami eksploatacji.

No to właśnie 45 w dieselku, spalanie w mieście nie przekroczy 6 litrów, na trasie mniej. Części tanie.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

21 Sie 2014, 16:01

kirin88 napisał(a):Miałem wątpliwą przyjemność pojeździć trochę 206

Bardzo ładnie rozpisałeś zalety 206 ale to dokładnie tak samo jak ja rozpisałem zalety astry f jeszcze większego szmelca niż ten 206...
Raczej w przypadku śmieciowozów skupiłbym się na ekonomii bo dla mnie jest dziwne że ktoś ma 6k i godzi się na ryzyko kupienia czegoś co ma wadliwe jakieś ustrojstwo a naprawa tego kosztuje 20% ogólnej wartości auta.
A gdzie jeszcze reszta podzespołów których jakość jest na poziomie 0,0.

Tak właściwie dla mnie cały temat jest dziwny jako że używam auta właśnie w pracy do tłuczenia kilometrów i priorytetem jest taniość i wygoda a tu autor tematu zastanawia się nad motoryzacyjnymi śmieciami przy których nigdy nie zarobi kaski.

Kup sobie autko przejściowe dzięki któremu zaoszczędzisz kasę na to co Ci się podoba i będzie miało w miarę wygląd oraz będzie w miarę oszczędnie jechać. Przy pugu206 nie masz tej szansy.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

21 Sie 2014, 16:43

Najpierw podziękuje za opowiedzi.

Temat owszem jest dziwny tak jak sytuacja w której ja jestem. W firmie pracuje od niedawna. Zdeklarowałem się jeździć własnym autem ponieważ lepiej na tym wyjde jak na służbowym, gdzie po pracy zmuszony jestem odstawić auto na bazę a swoim wracać do domu. Tak to płacą mi za paliwo gdzie też zawsze zostaje dla mnie jak oszczędnie jeżdże no i jeszcze mam płatną eksploatację auta.

Auto muszę mieć reprezentatywne ponieważ podjeżdżam do klientów którzy powierzają mi dość duże pieniądze, a jak ma rozmawiać ktoś ze mną kiedy widzi mnie wysiadającego z mojego golfa który aż świeci epoką lat 90'

Przed momentem spotkałem sąsiada który jeździ Citroenem C5 z 2001. Ma go od 3 lat a doinwestował go raptem na 1000 zł i to niespełna. Jest bardzo zadowolony.

Kolega z pracy który niedawno sprzedał swój warsztat samochodowy mówi żeby definitywnie brać Alfe 147 w dieslu 1.9 jtd mówiąc dbasz ? to się odwdzięczy. Tak kupiła sobie koleżanka z pracy rok temu takie cudo - do dnia dzisiejszego nie dołożyła nic.

Skąd te rozbieżności w opiniach ? Jeden z użytkowników który ma taką alfę, odradził mi ją.

Dobra nie rozpisując się znowu. Napiszcie mi czy Peugeot 406 w wersji coupe jest ładna podoba mi się ale czy silnik 2.0 benzyna jest oszczędny ? Wadliwy ? Mam myśleć nad zwykłym sedanem w silniku diesla ? Czy znajde coupe w dieslu ?

Aha proszę was zamknijmy temat 206stki zdecydowanie jestem na NIE.
xszy
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 04 2007
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: golf III
Silnik: 1.6
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1994

21 Sie 2014, 16:49

xszy napisał(a):Alfe 147 w dieslu 1.9 jtd mówiąc dbasz ? to się odwdzięczy.

Jak już mówiłem alfa to auto dla fanatyka i jest dość drogie w codziennej eksploatacji. Silnik 1,9 jtd to bardzo dobry silnik ale i tak to auto nie nadaje się do codziennej eksploatacji.
Ostatnio edytowany przez Krzychu, 21 Sie 2014, 17:08, edytowano w sumie 1 raz
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010

21 Sie 2014, 17:01

Czyli mam rozmieć że wszyscy, zgodnie - Rover 45 ?
xszy
Nowicjusz

21 Sie 2014, 17:13

xszy napisał(a):Jeden z użytkowników który ma taką alfę, odradził mi ją.
Bo nie jest bajkopisarzem tylko mówi otwarcie co i jak.
xszy napisał(a):Peugeot 406 w wersji coupe

Zacznijmy od tego że Cię na niego nie stać.
xszy napisał(a):Rover 45

W sedanie.
Może jakiś Merc W202? Na pewno jest reprezentatywny.
Ewentualnie to Scorpio Mk2, reprezentatywne na pewno tylko nie wie czy Ci sie podoba.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Opel ADAM IntelliLink - teraz z funkcją Siri Eyes Free
    ADAM to najbardziej zindywidualizowany i "kontaktowy" samochód miejski Opla w segmencie A. System informacyjno-rozrywkowy IntelliLink jest kompatybilny ze wszystkimi smartfonami pracującymi w systemie operacyjnym Android ...

21 Sie 2014, 17:18

OK Alfa odpada Scorpio też. Merc zje mnie finansowo.

A podpowie mi ktoś dlaczego złym wyborem jest Citroen C5 ? Bo jakoś ciężko mi uzyskać odpowiedź.
xszy
Nowicjusz

21 Sie 2014, 17:25

Nie jest najgorszy ale zapomnij o nim w tym budżecie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

21 Sie 2014, 17:28

W tej cenie to będzie parch jeżeli w ogóle kupisz, no i dołożysz na starcie z minimum 10 000 zł na kompleksowy remont zawieszenia hydraulicznego. Nawet za 10 kawałków bałbym się wpakować w ten samochód bez pewnej historii serwisowej.
Ja jestem za Roverem.
EDIT: Barol, byłeś pierwszy :ok:
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2006

21 Sie 2014, 17:33

Na pewno ?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

czy silnik 2.2 Hdi nie są za dobre ? Aha zawieszenie ...
xszy
Nowicjusz

21 Sie 2014, 17:44

W tym pierwszym zderzak jest bossssko spasowany :mrgreen:
A zawieszenie hydro jest dobre, pod warunkiem regularnej kontroli jego stanu i wykonywania wszystkich napraw profesjonalnie i na bieżąco. Na co w przypadku takiego złomu za parę tysięcy liczyć nie można.
W Mercedesie CL/W220 z systemem ABC trzeba było regularnie wymieniać płyn hydrauliczny, choć w serwisie zarzekają się, że to zbędne. Nie wiem, czy w Citroenie nie było podobnej konieczności, ekspertem od francuzów nie jestem.
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2006

21 Sie 2014, 17:46

Ten pierwszy od handlarza za 4500zł to ile on za niego dał? Ładny złom musi być..
To że są w ogloszeniach nie znaczy że możesz dobrego kupić,jedz obejrzyj pare sztuk,wróc i wtedy pogadamy a będziesz wiedział o co chodzi.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

21 Sie 2014, 17:56

No tu Barol masz rację trzeba troche pojeździć pooglądać. W sobotę pewnie wyruszę na oględziny. Nie jestem pewien ale chyba kolega ma rovera tylko nie wiem czy 45 czy 75 ale przedzwonie i popytam.

Nie ukrywam że Cytrynka C5 była by fajna ale właśnie ceny trochę mnie dziwią.

No nic. Aby nie kumulować zbędnych postów, podziękuje wszystkim którzy brali udział w dyskusji.

I chyba poproszę o zamknięcie tematu bo wybór między konretnymi modelami to już chyba w nowym temacie założę.

Pozdrawiam wszystkich! :D
xszy
Nowicjusz

21 Sie 2014, 17:59

xszy napisał(a):Merc zje mnie finansowo.
A C5 po zaniżonej cenie od handlarza już nie?

Nie zakładaj nowego temat tylko pisz w tym.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

21 Sie 2014, 18:06

Ok będę pisał tutaj. W niedziele mam jeszcze giełdę w Rzeszowie także też wstane z rana i zobaczę co tam pozjeżdża.
xszy
Nowicjusz