Prośba w wyborze auta dla przedstawiciela do 6000 zł

20 Sie 2014, 20:51

Witam wszystkich tych którzy mogą pomóc.

Mam do was prośbę przy nietypowym wyborze auta. Jestem przedstawicielem handlowym który porusza się własnym środkiem transportu - golfem III z 94 roku o dość bogatym jak na tamte czasy wyposażeniem ale z jednym minusem które w dzisiejszych czasach jak i w mojej sytuacji jest niedopuszczalne czyli z brakiem klimatyzacji. Dużo jeżdżę a przy kliencie rozmowa kilku minutowa a czasem kilkugodzinna nie jest komfortowa będąc całym spoconym. Po za tym mimo że doinwestowałem ją bardzo.. ale to bardzo mocno.. dalej coś się dzieje. Po prostu mam już dość.. Auto daje bratu niech sobie go porobi i będzie jeździł.

Uzbierałem sobie około 6 tys. To mi pozwala już na jakieś auto z rocznika co najmniej 2000r no i klimatyzacją - a to już dużo :) Ale że chciał bym żeby auto przed klientem też jakoś się prezentowało to wygląd chciał bym żeby jednak miał bardziej reprezentatywny niż golfik z 94r ( chodź mój na sportowym zawieszeniu prezencje moim zdaniem ma ładną )... No i ważna kwestia to wyprzedzanie bo jak wiecie handlowcom sie zawsze spieszy - auto musi wyprzedzać - po to auto ma licznik powyżej 130km/h. Kwsetia eksploatacji - musi być tani aby mi się opłacało jeździć własnym autem jako handlowiec, pracując dla kogoś.

Powiedźcie mi co sądzicie o :
Alfa Romeo 147 - rocznikowo 2000 - 2002/3 - wygląd, dynamika ale czy tani w eksploatacji ?
Renault Clio 2 - rocznikowo jak wyżej - gorszy wygląd od Alfy ale mało pali, tylko nie wiem jaki silnik aby był dynamiczny i zarazem ekonomiczny.
Peugeot 206 - dla mnie po prostu Peugeot - nie robi wrażenia ale dopuszczam
Ford Focus - ładnie się prezentuje ale ponoć wadliwy i to mocno
Jest też Lancia Lybra - kurde ładna ale ...

Może wy macie propozycje ?

Przez to że się trochę rozpisałem z czego dziękuje za to że dotarliście aż tutaj, pogrubiłem czcionką to na czym mi zależy i to co mi się podoba tak aby ułatwić wam wasze porady za które również bardzo mocno dziękuje.

W skrócie - Pozdrawiam :D
Ostatnio edytowany przez xszy 20 Sie 2014, 21:16, edytowano w sumie 7 razy
xszy
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 04 2007
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: golf III
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1994

20 Sie 2014, 20:57

xszy napisał(a):Alfa Romeo - rocznikowo 2000 - 2002/3 - wygląd, dynamika ale czy tani w eksploatacji ?

Jak masz zamiar dużo jeździć to odpuść sobie alfę romeo bo to auto dla fanatyka który będzie ją dopieszczał w garażu a nie jeździł nią na co dzień.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010

20 Sie 2014, 21:09

Co masz na myśli pisząc " dopieszczał " i dlaczego nie można nim jeździć na codzień ? Przepraszam ale muszę znać powód aby zniechęcić się do mojego wyboru albo przeciwnie muszę znać powód abym wybrał konkretny model.

Dziękuję za odpowiedź. :D
xszy
Nowicjusz

20 Sie 2014, 21:28

Alfa jest nie najtańsza w serwisowaniu a wymaga go dość często .
Dodatkowo zawieszenie na naszych " autostradach " nie wytrzymuje długo .
Według mnie auto dla przedstawiciela musi być przede wszystkim niezawodne np co powiesz na toyotę corolle e11 ?
Z lepszym wyposażeniem to można rozejrzeć się za renault laguna , megane które będę też wygodniejsze w trasie niż np clio .
kamil1201202
Początkujący

Auto: Alfa Romeo
Rok produkcji: 2002

20 Sie 2014, 22:14

No, nie ukrywam że laguna II mi się podoba. A co sądzicie o Citroenie C5 jak już mówimy o francuzach ??

Dziękuje ! :D
xszy
Nowicjusz

20 Sie 2014, 22:36

Twoje typy jednak wskazują na to że w PL PH bardzo dużo zarabiają. :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Niebezpieczny wschód słońca
    Nisko położone słońce w okresie jesiennym może oślepiać kierowców i powodować niebezpieczne sytuacje na drodze. Szczególnie niebezpieczne jest pierwsze 15-45 minut po wschodzie słońca. Ryzyko oślepienia wzrasta ...

20 Sie 2014, 22:40

Alfa, lybra i 206 to typowe niewypały motoryzacyjne, których lepiej unikać jak ognia :D
Na focusa zbyt skromny budżet.

Zamiast kombinować z dziwnymi wynalazkami typu alfa tu masz porządny, prosty i tani w utrzymaniu samochód:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Do tego dobrze wyposażony z nienaganną prezencją.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

20 Sie 2014, 23:38

Focus nie ten budżet. Pa się prezentować? To zobacz na proponowanego Rovera 45 w sedanie. A wszelkie puszki typu Clio i 206 odpuść na takie trasy.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

21 Sie 2014, 05:20

Mając Alfe bijesz pione z mechanikiem :naughty: Laguna II tak samo,przecież to królowa lawet..
Z mojej strony Peugeot 406 oraz Daewoo Leganza.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

21 Sie 2014, 05:56

Dzieki z gory Panowie.
Propozycje sa wporzadku ale z tych propozycji chuba tylko rover mi sie podoba chodz nie ukrywam ze mialem z jednym kilka lat temu do czynienia. Padl w nim immobilajzer czy jak to sie tam pisze i powiem wam ze naprawa tego nie dosc ze droga to jeszcze problem ze znalezieniem odpowiedniej elekteoniki..

Zalezy mi ma tym aby auto nie mialo wygladu 90 rocznika a peugeut takowy ma a znowu daewoo tez jakos tak mi nie zabardzo podchodzi.

Moze cos z nowoczesniejszej lini da sie znalesc ?

Dziekuje ! :D
xszy
Nowicjusz

21 Sie 2014, 07:42

Mondeo Mk2 rocznik około 97 lub Vectra B. Tu będzie rocznik 98/99 :ok: Albo Carisma tylko nie GDI
A jak Cię stać na utrzymanie to segment wyżej.. Scorpio Mk2? Wygląd kontrowersyjny ale rzucający sie w oczy. Z resztą za 6k nie znajdziesz nic bardzije eleganciego niż Rover
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

21 Sie 2014, 12:27

kirin88 napisał(a):Alfa, lybra i 206 to typowe niewypały motoryzacyjne

No z tą 206 to trochę przesadzasz, nie jest takim złym autem, poza tylnym zawieszeniem.

Koniu napisał(a):Z resztą za 6k nie znajdziesz nic bardzije eleganciego niż Rover

No nie powiedziałbym. Za tyle kasy to znajdzie same te "Civicopodobne" twory. A to że jest angielski to nie znaczy że jest naj... i kwintesencją luksusu.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

21 Sie 2014, 12:53

czyli opiewając wokół waszych wypowiedzi wypada na to że do wyboru mam tylko Daewoo i Rovera który zreszta ponoć jest civica w innej budzie.

A jeżeli mielibyśmy się skupić na aucie oszczędnym i wizualnie atrakcyjnym a wyśrednionymi kosztami eksploatacji. W koncu każe auto w pewnym momencie czeka jakas usterka.
xszy
Nowicjusz

21 Sie 2014, 13:06

Moim faworytem jest 406. Zadbany egzemplarz w kombi może może być elegancki,praktyczny,dobrze wyposażony,szybki,wygodny,trwały i może jeździć na lpg w perspektywie oraz rzadko rdzewieje!
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM

21 Sie 2014, 15:44

krikus napisał(a):No z tą 206 to trochę przesadzasz, nie jest takim złym autem, poza tylnym zawieszeniem.

Miałem wątpliwą przyjemność pojeździć trochę 206 i mogę wymienić szereg wad, właściwie same wady bo z niczym innym ten samochód mi się nie kojarzy:
- drogie części czy to aso czy zamienniki
- marna widoczność przy manewrach a wydawało by się, że manewrowanie takim małym bzykiem to czysta przyjemność
- ciasnota wnętrza, czułem się jak sardynka w puszce
- mała komora silnika, wszystko tak skompresowane, że przy ewentualnej nawet niewielkiej kolizji pod maską robi się niezła demolka.
- jeżeli ktoś lubi ciepełko we wnętrzu samochodu to zimą poczuje je nie wcześniej niż po 20 minutach a dmuchawa na wyższych obrotach hałasuje jak kosiarka :mrgreen:
- wymiana koła bywa bardzo upierdliwa a to za sprawą niefortunnego umiejscowienia koła zapasowego pod podwoziem ( nie życzę nikomu złapania gumy w deszczowy/ śnieżny dzień)
- skrzynia biegów to jakaś porażka!!! pojęcie precyzyjności nie istnieje... jedynka i wsteczny... :/
- tylna belka.... a łożyska tak niskiej jakości, że lepiej kupić więcej na zapas zamawiając na allegro, zaoszczędzi się na wysyłce
- ogólnie zawieszenie nie wytrzymujące polskich dróg
- problematyczna elektryka, często zdycha prędkościomierz a o osławionych przełącznikach zespolonych nie będę się rozpisywał, kto doświadczył awarii ten wie..
- plastiki.. jazda po nierownym podłożu dostarczy nam mnóstwo wrażeń akustycznych dla ucha bardzo nieprzyjemnych w postaci wszelkiej maści zgrzytów i trzasków...
Czasem myślę, że niemcy albo żółtki przekupili jakiegoś żabojada aby zaprojektował 206 :mrgreen:
Po świetnym samochodzie jakim była 205 powstało coś takiego :lol: :lol: :lol: :lol:

krikus napisał(a):No nie powiedziałbym. Za tyle kasy to znajdzie same te "Civicopodobne" twory. A to że jest angielski to nie znaczy że jest naj... i kwintesencją luksusu.

45 nie jest samochodem luksusowym ale dającym namiastkę elegancji i dobre wyposażenie w naprawdę śmiesznej cenie.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995