Prostownik - fakty i mity

20 Wrz 2010, 21:14

Życie mnie nauczyło wierzyć.
Chcesz zrozumieć elektrykę, elektronikę itd? Musisz niestety się tego nauczyć. Inaczej nigdy nie zrozumiesz. To nie jest tak jak z nauką obsługi telewizora.
Możesz mi wierzyć, aczkolwiek nie bezgranicznie.... :grin:
Pozdrawiam i proponuje zakończyć na forum tą dyskusję. Temat jest całkiem inny.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Paź 2010, 23:31

Tak dla informacji:
Wybrałem prostownik Stef-pol http://www.stef-pol.civ.pl/produkt.php?idproduktu=46, ze zmienionym fabrycznie limiterem napięcia na 14,4V.
Frathis
Nowicjusz

Miejscowość: Zduńska Wola

11 Paź 2010, 09:05

Cóż,wycelowałeś i trafiłeś w sam środek tarczy!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

05 Sty 2011, 12:36

MotoAlbercik napisał(a):Ja mogę ci polecić np. taki - [link do oferty na Allegro wygasł]
Jest to prostownik impulsowy i służy do ładowania akumulatorów zarówno kwasowych jak i żelowych. I wierz mi, że lepszego ci nie trzeba.

MotoAlbercik jesteś pewny, że to jest prostownik impulsowy? Wygląda jak zwykły transformatorowy. Impulsowe (przynajmniej te dostępne na allegro) wyglądają nieco inaczej, mają mniejszy prąd ładowania (3,5A) i są troszkę droższe.
Chcę sobie sprawić prostownik i już nie wiem sam jaki? Akumulator mam 80Ah i nie chciałbym, żeby ładował się 2 dni... Do tego fajnie jakby nie trzeba było pilnować stanu naładowania. Byłem zdecydowany na Telto 8A ale doczytałem, że właśnie nie mają zabezpieczenia przed przeładowaniem :(
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

06 Sty 2011, 19:02

N 100% jest to prostownik impulsowy. Oczywiście ma trafo. Każdy prostownik do samochodu musi mieć trafo... Bo jak zrobisz z 230V 12V?
Jak masz 80Ah to ten ci w zupełności wystarczy.
Co do tego EST - miałem kiedyś 516 ( ten jest jak dobrze widzę 511 ). W 516 co chwila siadały tyrystory. Za żadną cholerę nie mozna było sprawdzić, czy jest on dobry, bo po podłaczeniu jakiejkolwiek żarówki pod krokodylki, nawet przy sprawnym prostowniku żadna żarówka się nie zaświecała. A powodem tego jest to, że ma on zabezpieczenie przed zwarciem i nawet jak krokodylki się ze sobą łączyło, to nie iskrzyły. Miał on też sygnalizację odwrotnie podłączonych krokodylków. Ale niestety co chwila się psuł. A co najgorsze, bardzo ciężko dostać do niego te tyrystory. Póki był na gwarancji, to wysyłałem całą płytkę do producenta i przysyłali mi nową. Póxniej po gwarancji kupiłem tylko raz i jak znaowu się zepsuł, to wywaliłem go z salonu przez ojkna na podjazd. Kupiłem ten co mam i jest ok.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

06 Sty 2011, 21:24

Dobra, kupiłem ten HB1206S, który polecasz. Pewnie się sprawdzi bo w sumie czemu miałby się nie sprawdzić?
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Koncepcyjny Opel ADAM ROCKS - miejski mini crossover
    Opel ADAM, który oferuje 61 000 wariantów wyposażenia nadwozia i prawie 82 000 opcji wyposażenia wnętrza oraz supernowoczesny system informacyjno-rozrywkowy IntelliLink, jest nie tylko prawdziwym mistrzem personalizacji, ...

06 Sty 2011, 22:39

No ja jestem zadowolony. Zobaczymy jakie ty będziesz miał wrażenia. Drogie to nie jest, więc jak ci nie będzie pasowało, to kupisz sobie inny, droższy i może lepszy.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

06 Sty 2011, 22:48

Czemu miałby mi nie pasować? W końcu to ma tylko ładować akumulator raz do roku ;) Jednak nie jestem do końca przekonany o tym czy on jest full automat i do tego impulsowy. Co aukcja to inny opis :(
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

07 Sty 2011, 11:06

Czy full automat - nie wiem co masz na myśli, ale napewno jak naładuje, to ma podtrzymanie - prąd ładowania sie wyłącza. Jak sprawność akumulatora spadnie, to włącza się ponownie. Zasada ładowania jest taka, ze jak akumulator podłącza się pod prostownik, to prostownik dobiera prąd w zależności od poziomu naładowania akumulatora i ładuje go na piczątku największym prądem ( np. 4,5A ) i w trakcie ładowania jest kontrolowany stan naładowania akumulatora i prąd ładowania robi się coraz mniejszy. Można to łatwo sprawdzić podłączając amperomierz lub potwierdza to sam fakt, że jak podłaczysz aku pod prostownik, to na samym początku zaświecą ci się wszystkie diody i po chwili zaczną gasnąć w takiej ilości jaka odpowiada stanowi naladowania. Jest też zabezpieczenie przed zwarciem.
Sprawdz co pisze ci w instrukcji - czxy też pisze, że jest to prostownik impulsowy. Ja kupowałem akurat nie na allegro, tylko w sklepie z prostownikami i akumulatorami w Katowicach i nawet z tyłu prostownika jest naklejka na nim jaki to prostownik ( numer, seria, napięcia, prąd na jakie akumulatory, na jaką pojemność oraz pisze, że jest to prostownik impulsowy. Nie wiem, czy ty też masz taką naklejkę. Ale z kolei to samo pisze w instrukcji obsługi na pierwszej i trzeciej stronie.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

07 Sty 2011, 19:35

MotoAlbercik napisał(a):N 100% jest to prostownik impulsowy. Oczywiście ma trafo. Każdy prostownik do samochodu musi mieć trafo... Bo jak zrobisz z 230V 12V?

Czy jest to prostownik impulsowy ? Hmnnnn ..... przeglądam tak sobie oferty takowych urządzeń i zastanawiam się na ile one są impulsowe . Nie znam się za bardzo na tym ale w prostowniku impulsowy, tak mi się wydaje, nie ma typowego trafo . Rozmiar ich obudowy nie pozwala na umieszczenie takowego transformatora . Dla przykładu - http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl ... _15823.htm lub [link do oferty na Allegro wygasł] . Wyjaśnijcie mi o co chodzi z tą impulsowością ?
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

07 Sty 2011, 21:16

MotoAlbercik napisał(a):to samo pisze w instrukcji obsługi na pierwszej i trzeciej stronie.

No skoro w instrukcji tak stoi to OK. Dopiero wczoraj zamówiłem więc na razie nie sprawdzę ale kupiłem dokładnie taki jak zalinkowałeś - HB1206S. Najbardziej mi zależało na podtrzymaniu i zabezpieczeniu przeciw przeciążeniowym a co aukcja na allegro to inny opis do tego samego prostownika :)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

08 Sty 2011, 13:35

bonifacy - za dużo piasnia aby ci to wyjaśnic. No i forum jest samochodowe a nie elektroniczne :wink:
Ale poczytaj może to i może [url=http://komputery.katalogi.pl/Czemy_zasilacze_s±_impulsowe_a_nie_stałe__-t57495.html]to[/url] , aczkolwiek jest tu o zasilaczu do PC ale zasada działania ta sama.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

08 Sty 2011, 21:23

MotoAlbercik napisał(a):bonifacy - za dużo piasnia aby ci to wyjaśnic. No i forum jest samochodowe a nie elektroniczne :wink:
Ale poczytaj może to i może [url=http://komputery.katalogi.pl/Czemy_zasilacze_s±_impulsowe_a_nie_stałe__-t57495.html]to[/url] , aczkolwiek jest tu o zasilaczu do PC ale zasada działania ta sama.

A no cóż ..... linki przeczytałem pobieżnie , tak na szybko . To że jest to forum samochodowe to nie przeszkadza w niczym aby podyskutować na tematy elektroniczne. Jakby nie patrzeć owa elektronika , elektryka jest obecna w motoryzacji i to bardzo . Nie ma co chować głowy w piasek i wywyjać kota ogonem . Co do zachwalanego Przez Ciebie prostownika impulsowego to trzeba by było spojrzeć na jego schemat . Nie znalazłem takowego , ale mam wrażenie że jest to zwykły układ z transformatorem i jakąś tam automatyką na tyrystorach . Czyli pseudo impulsowy . Pozdrawiam ....................
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

09 Sty 2011, 11:46

To że jest to forum samochodowe to nie przeszkadza w niczym aby podyskutować na tematy elektroniczne. Jakby nie patrzeć owa elektronika , elektryka jest obecna w motoryzacji i to bardzo . Nie ma co chować głowy w piasek i wywyjać kota ogonem .

Tu masz w sumie rację. Podyskutujmy więc o tych prostownikach. Z tego co czytam, to wydaje mi się, że masz o tym jakieś tam pojęcie. Przyjmijmy, że nie znam się wogóle na elektryce ani elektronice i nie mam o tym pojęcia. Jestem zwykłym kierowcą, mam samochód i jak prawie każdy kierowca chcę kupić prostownik. Dowiedziałem, się, że nie jest to jednak taka prosta sprawa ( jak zauważył również autor tematu ) i proszę o poradę. W związku z tym mam takie pytania ( podejrzewam, że większość naszych forumowiczów również ) :

1. Co to jest prąd impulsowy?
2. Jak sprawdzić, że prostownik jest impulsowy?
3. Co to jest prostownik impulsowy i z czego się składa? Mile widziany schemat z opisem
4. Jak działa prostownik impulsowy?
5. Jaka jest różnica między prostownikiem zwykłym, a impulsowym?
6. Czym się kierować przy wyborze prostownika?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

12 Sty 2011, 13:45

No i przyszedł do mnie prostownik. Mam mieszane uczucia bo ma trochę inne parametry niż Twój MotoAlbercie, do tego nie ma słowa o impulsowości a i automatyka wydaje mi się dziwna. Doładowywałem wczoraj mój akumulator i na koniec (zgasła dioda 100%) prostownik podawał 15,66 V. Nie wiem czy powinienem poczekać aż zgaśnie dioda MAX i wtedy prostownik przeszedłby w tryb podtrzymania? Bałem się sprawdzić przez te prawie 16 V bo już jeden bezobsługowy akumulator ugotowałem w ten sposób :( Instrukcja też jest uboższa od Twojej i ogranicza się do 1 strony A4... Poniżej fotki tego co kupiłem.

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika