Proszę o interpretację prawa:)

31 Paź 2008, 00:27

Otóż mam taki problem, że chciałbym kupic auto (powodem jest okazyjna cena), ale nie chciałbym go ubezpieczac ani robic przeglądu (obie rzeczy się skończyły tydzień temu...). Czy jest możliwośc kupna go, a dopiero powiedzmy za pół roku ubezpieczenia jego i zrobienia przeglądu? Auto oczywiście nie byłoby używane do tego czasu...

Jestem młody i nie stac mnie na wydanie tak dużej kasy na auto, jak ubezpieczenie i przegląd...

Z góry dziękuję za podpowiedzi

Pozdrawiam
andrewix
Nowicjusz

31 Paź 2008, 11:43

Pierwsza rzecz - nie ma dobrych samochodów po okazyjnych cenach.Jeżeli widzisz samochód po okazyjnej cenie,to z całąpewnością jest z nim coś nie tak.Bo dlaczego ktoś miałby sprzedać samochód z zaniżoną ceną?Jak ktoś chce sprzedać auto,to albo daje ogłoszenie albo jedzie na giełdę i wystawia normalną cenę.A najczęściej jest tak,że jak cena jest okazyjna,to sprzedawca tłumaczy się tym,że zalezy mu na szybkiej sprzedaży,ponieważ np. pilnie potrzebuje kasy,albo musi pilnie wyjechać itd.Wówczas trzeba to autko obejrzeć bardzo dokładnie a dodatkowo trzeba zadbać,żeby w umowie był zapis,że samochód jest całkowicie sprawny technicznie oraz nie posiada ukrytych wad i że jest bezwypadkowy.A jak sprzedający nie będzie chciał tak sformułować umowy,to już wiadomo dlaczego.
Druga rzecz - przepis mówi,że jak kupisz samochód,to masz obowiącek go przerejestrować w ciągu 30 dni od daty zakupu.Tak samo z ubezpieczeniem.Ale jeżeli tego nie zrobisz w ciągu 30 dni,to nie mka za to wyznaczonej żadnej kary - kolejny martwy polski przepis.Problem możesz mieć ewentualnie na drodze podczas kontroli.Ale jak nie będziesz nim jeździł,to może stać na podwórku nawet i rok bez przerejestrowania i ubezpieczenia.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

31 Paź 2008, 13:15

tylko takie stanie o jakim mowa dobrze nie wpływa na samochód.... i mniej więcej raz w tygodniu należało by go uruchomić.
Na twoim miejscu kupił bym coś na co naprawdę mnie stać i normalnie tego używał bo w końcu po to są samochody. Nigdy nie wiesz kiedy złapie cie policja a może to być tylko rutynowa kontrol, a szkoda by było prawo jazdy stracić...tak czy inaczej tak jak kolega mówi okazji nie ma! są tylko ściemy.Zawsze lepiej wydać więcej kasy i mieć pewne auto niż takie co jest zespawane z 5 innych( przynajmniej ja tak wole 8) )
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

31 Paź 2008, 19:35

chodzi o lancię y10 z silnikiem 1.1 z 1994 roku z fajnym wyposażeniem (jasny welur, elektryka), dodatkowo nie ma rdzy i wygląda na niezniszczone... a cena 500zł nie jest jakaś wielka, a wręcz okazyjna, bo takie auto można sprzedac potem jeszcze drożej:P

prawko będę robic dopiero za pół roku i wtedy będę mógł go używac... do tego czasu stałoby na moim podwórku nieużywane. chodzi mi głównie o to, czy opłaca się mi kupowac to auto, jako pierwsze autko do nauki jazdy? mało pali, jet niewielkie do miasta i jest tańsze od poczciwego bąka...
andrewix
Nowicjusz

31 Paź 2008, 20:39

Czy to jest taka okazja to ja bym się kłócił :P

Za 5000zł za pół roku ( optymistycznie - bo pewnie zdasz za 2, 3 razem, więc dolicz z 2, 3 miesiące ) dostaniesz ładną ibize w dieslu bądź gazie, roczniki 95, 96 bez problemu.

Za tą cene to mozna mieć Astrę F, Ibizkę, Golfa III i kilka innych autek, które napewno będą się lepiej sprawować niż taka Lancia, do której części będzie napewno ciężko dostać.
worldwar
Początkujący

Miejscowość: Leszno/Wro

31 Paź 2008, 21:03

Jasne, że na okazje trzeba uważać, ale obecnie jest tyle aut na rynku, że kupić auto łatwo, ale sprzedać zdecydowanie trudniej. Nie dziwią mnie więc przeceny samochodów.

Sformułowanie umowy w ten sposób, że obecny właściciel zaświadcza, że auto jest bezawaryjne mija się z celem. Jeżeli jest to osoba fizyczna, to nie musi się ona znać na motoryzacji i mechanice pojazdowej. Auto może mieć jakiś feler, który wylezie po tygodniu, ale obecny właściciel jest laikiem motoryzacyjnym i może nie być tego świadom.

Mimo takie umowy zabezpieczającej sprawa przed sądem jest z góry przegrana.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

31 Paź 2008, 23:07

worldwar napisał(a):Czy to jest taka okazja to ja bym się kłócił :P

Za 5000zł za pół roku ( optymistycznie - bo pewnie zdasz za 2, 3 razem, więc dolicz z 2, 3 miesiące ) dostaniesz ładną ibize w dieslu bądź gazie, roczniki 95, 96 bez problemu.

Za tą cene to mozna mieć Astrę F, Ibizkę, Golfa III i kilka innych autek, które napewno będą się lepiej sprawować niż taka Lancia, do której części będzie napewno ciężko dostać.

tia ale on napisał 500zł a nie 5000.
Baqś

01 Lis 2008, 12:06

Taaa,napisał że za 500 zł chce kupić(ta okazyjna cena),ale chce sprzedać za więcej.Pozostaje pytanie - dlaczego tylko za 500 zł?No i dlaczego nie ma przeglądu technicznego?Napewno by nie przeszedł z jakiegoś powodu i to drogiego powodu,skoro właściciel chce sprzedać za taką cenę.Ale odpowiedz będzie pewnie taka,że zapomniał o przeglądzie albo coś podobnego.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Lis 2008, 12:23

MotoAlbercik napisał(a):Taaa,napisał że za 500 zł chce kupić(ta okazyjna cena),ale chce sprzedać za więcej.Pozostaje pytanie - dlaczego tylko za 500 zł?No i dlaczego nie ma przeglądu technicznego?Napewno by nie przeszedł z jakiegoś powodu i to drogiego powodu,skoro właściciel chce sprzedać za taką cenę.Ale odpowiedz będzie pewnie taka,że zapomniał o przeglądzie albo coś podobnego.

Na allegro są 2 takie samochody, 1 ma cene 740zł kup teraz, drugi 1000zł, więc 500 zł nie wydaje się czyms super tanim bo rozbieznosc w cenach maluchów są zdecydowanie większe od 100 do 2000zł.
Baqś

01 Lis 2008, 19:50

ale po pół roku jak samochód gdzieś stoi nie używany, z zwłaszcza taki stary to lubi się posypać... ja Ci radzę zacząć normalnie a nie od dupy strony tzn zdaj prawko a potem zacznij kminić nad autem i nigdy nie kupuj szmelcu z tabliczką okazja albo bez przeglądu...
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

05 Lis 2008, 11:57

kolega nie pytał czy warto takie auto kupić czy nie, jemu chodzi o to czy jak auto będzie stało nieużywane przez pół roku czy będzie trzeba je zarejestrować i ubezpieczyć
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

14 Lis 2008, 00:02

jak chodzi o OC to od tego może być trudno się wymigać a kara jest dotkliwa ok 2000 zł

Problem w tym, że sprzedawca na pewno powiadomi swojego ubezpieczyciela o tym, że już sprzedał samochód i nie będzie więcej płacił.
Robi się przesyłając umowę kupna. Dzięki temu ubezpieczyciel wie kto kupił samochód.

Teraz umowa OC przechodzi na kupującego chyba, że:
1. pisemnie ją wypowie przy kupnie
2. wypowie ją do 30 dni od daty zakupu i zmieni na inną firmę
3. wypowie ją przed jej wygaśnięciem i zmieni na inną firmę

Podsumowując

1. Nie trzeba mieć ważnych badań technicznych - pod warunkiem, że pojazd nie jeździ
2. trzeba mieć ważne OC obojętnie co się dzieje z pojazdem

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

12 Lut 2009, 16:15

Podsumowując

1. Nie trzeba mieć ważnych badań technicznych - pod warunkiem, że pojazd nie jeździ
2. trzeba mieć ważne OC obojętnie co się dzieje z pojazdem

Właśnie. Dlaczego takie prawo jeszcze istnieje?? Ten kto to ustanowił powinien ponieś tego konsekwencje!!
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia