Prosze o konkretną poradę...

15 Gru 2010, 01:03

ens - widzę, że następny ogarnięty na forum jest, to dobrze... czasem się czuję taki samotny w przeprawach z trolami

Dzięki za miłe słowa, a z trolowaniem nie jest aż tak źle na tym forum, bywało gorzej :smile:
Na 6. biegu zwiększanie prędkości od 80 do 120 km/h trwa zaledwie 10,4 s - to rekord w klasie mocnych diesli.

No bez żartów, jaki z tego mocny diesel :???: Do mocnych diesli to mu dużo brakuje, zresztą ja wole zmienić bieg niż męczyć się przy 80 na szóstce.
ens
Początkujący

Miejscowość: Kraków
Auto: Audi TT 1.8T 259KM

15 Gru 2010, 14:30

ens napisał(a):No bez żartów, jaki z tego mocny diesel :???: Do mocnych diesli to mu dużo brakuje, zresztą ja wole zmienić bieg niż męczyć się przy 80 na szóstce.

Cytat godny laika. Akurat dla takiego diesla jazda na szóstce przy 80 km/h to nie jest " męczenie " się, ale Ty nie jeździłeś takim dieslem więc wolisz zmieniać bieg w swojej benzynie. Po drugie 0,6 sekundy przy pułapie 8-9 sekund do setki i pułapie 14-15 sekund do setki to tyle samo - przykro mi ale żaden pułap nie zrobi z 0,6 sekundy ani mniej ani więcej. Vmax ? Kto będzie piłował samochód do Vmaxa ? Na autostradzie i tak wystarcza te 150 km/h, na niemieckich powiedzmy 180 . Żaden komfort jechać z vmaxem non stop więc kolejna bzdura z Waszej strony z tym przechwalaniem się. I na koniec autor sobie wybierze co woli - bezpieczeństwo i stylistyke Volvo czy lepsze właściwości jezdne BMW, każde z tych aut jest dobre a gadki, które lepsze to jak rozmowa o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad innymi.
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

15 Gru 2010, 15:25

Cytat godny laika. Akurat dla takiego diesla jazda na szóstce przy 80 km/h to nie jest " męczenie " się, ale Ty nie jeździłeś takim dieslem więc wolisz zmieniać bieg w swojej benzynie

jeździłem i napisałem że nie diesel się męczy, tylko ja. Wole zmienić bieg i szybciej przyśpieszyć, nie lubie po prostu takiej jazdy szóstką przy 80 :roll:
Po drugie 0,6 sekundy przy pułapie 8-9 sekund do setki i pułapie 14-15 sekund do setki to tyle samo - przykro mi ale żaden pułap nie zrobi z 0,6 sekundy ani mniej ani więcej.

Im mniej do 100 różnica każdej setnej sekundy jest bardziej wyczuwalna, oraz trudniejsza do osiągnięcia. Zresztą 0.6 sekundy do 100 przekłada się na jeszcze większą różnice przy wyższych prędkościach.
ens
Początkujący

15 Gru 2010, 15:40

Widze ze niezle pole walki sie zrobilo :razz: Wy sie sprzeczacie a ja nie mam konkretnej podpowiedzi:)Wy tu o dieslach a ja chce tylko benzyne wiec diesel mnie wogle nie interesuje,wiec prosze jeszcze raz tylko o konkretne podpowiedzi,jak chgcecie sie klocic to zalozcie osobny watek :mrgreen: pozdrawiam wszystkich zainteresowanych
koval76
Nowicjusz

Miejscowość: ostrowiec sw

15 Gru 2010, 15:54

musisz przebrnac przez klotnie, bo gdyby nie one nie padlaby na tym forum propozycja inna niz e36/e46/e39 :mrgreen:
do niektorych naprawde nie dociera ze ulamki sekund czy idealny rozklad mas sa jedynym kryterium wyboru auta rodzinnego, moze dlatego ze wlasnej rodziny jeszcze nie posiadaja :wink:
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

15 Gru 2010, 16:02

do niektorych naprawde nie dociera ze ulamki sekund czy idealny rozklad mas sa jedynym kryterium wyboru auta rodzinnego, moze dlatego ze wlasnej rodziny jeszcze nie posiadaja

ty już się taki dojrzały nie rób... Po prostu zrobił się ,,lekki"offtopic, czasem się zdarza na forum :wink:
ens
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uwaga - dziury na drodze!
    Powoli nadchodzi wiosna i w wielu miastach trwa naprawianie nawierzchni uszkodzonej m.in. pod wpływem zimowych temperatur oraz działania soli drogowej. Czym może skończyć się dla kierowcy wpadnięcie w dziurę i jak jeździć ...

15 Gru 2010, 16:36

ens napisał(a):
do niektorych naprawde nie dociera ze ulamki sekund czy idealny rozklad mas sa jedynym kryterium wyboru auta rodzinnego, moze dlatego ze wlasnej rodziny jeszcze nie posiadaja

ty już się taki dojrzały nie rób... Po prostu zrobił się ,,lekki"offtopic, czasem się zdarza na forum :wink:

ja bym powiedzial ze praktycznie wkazdym :lol:
JerzyB333
Stały forumowicz

15 Gru 2010, 17:45

A ja bym powiedział, że tak by nie było jakby coponiektórzy nie mieli tutaj kompleksów i nie byli nienawistnie nastawieni do marki BMW.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

15 Gru 2010, 17:54

nie rob z siebie ofiary...
zalozmy ze napisalbys jakis tam model bmw,
a AreBie(zalozmy :lol: ) bez zbednych komentarzy napisalby np. jakas Honde- to od razu skomentowalbys BMW lepsze i Honda to zlom itd itd bo (...) i zabawa sie zaczyna :roll:
wiec to jak wyglada sytuacja w kazdym z tematow jest tez po czesci Twoja wina. szkoda ze tego nie dostrzegasz... wielokrotnie przesadzasz i naprawde smiesznie musi wygladac Twoje zycie- nie znasz chyba slowa kompromis :lol:
a ja uwazam np. ze
A ja bym powiedział, że tak by nie było jakby coponiektórzy nie mieli tutaj kompleksów i nie byli nienawistnie nastawieni do marek INNYCH NIZ BMW

Twojej nienawisci :wink:

gdyby Twoja zona(masz? chyba nie) zrobila Ci na obiad pomidorowa, a Twoja ulubiona zupa jest rosol. To tez nazwyalbys ja ignorantem? argumentowal to statystykami ulubionych zup, wykresami ktorych nie chce Ci szukac? to smieszne, naprawde troche luzu nikomu nie zaszkodzi. Bo rosol jesz codziennie, bo fakty przemawiaja za rosolem, bo rosol gosci w naszych domach od pokolen, bo rosol to najlepsza z zup. paranoja jakas.
a i im mniej ludzi bedzie mialo bmw tym bardziej eliatarny bedziesz, nawet nie wiesz jak zazdroszcze fury :wink: nie szanujesz zdania innych i to wywoluje frustracje, a nie awersja do marki BMW.
peace!
JerzyB333
Stały forumowicz

15 Gru 2010, 18:38

Częściowo masz rację. Mnie po prostu irytuje fakt, że takie BMW czy MB kosztują w salonie 2x więcej od aut marek budżetowych tej samej wielkości i niektórzy tutaj na forum próbują wykazać, że nie jest to NICZYM podyktowane, tak jakby to było po prostu ubranie, jedno takie samo, a drugie z metką Versace i różnica tylko za markę. (Do tego dochodzi brak wiedzy u wielu osób albo pojęcia tak naprawdę jakie są różnice w budowie aut poszczególnych klas, co to daje i ile to kosztuje.) W samochodach tak nie jest, za ceną coś też idzie jednak. Wiadomo, że stosunek jakość/cena im dalej w las tym wydaje się gorszy, ale takie są prawa rynku WSZĘDZIE i we wszystkich dziedzinach. To tak samo jak sobie zobaczysz ile mocy więcej trzeba mieć aby przyspieszać lepiej do setki, czy osiągać wysokie vmax. Przykładowo na pułapie małego auta 17s do setki... jak dodasz mu 20km to będzie miał 14s do setk. Jak dodasz w aucie, które ma 6s do setki 20km to będzie miało ile? 5.8s do setki? 5.9? 5.7 może? :mrgreen: To samo się tyczy vmax. To wynika z praw fizyki, bo wszystko tym steruje i tym jak auto będzie dobre. Przykładowo - hamulce do matiza będą 10x tańsze niż do M3, a różnica w drodze hamowania ile będzie razy lepsza? Max 20%, czyli 0,2 raza przy 10krotnej przebitce cenowej.

Pozdrawiam również, wcale nie jestem nienawistny do innych marek i niczego nie idealizuję, jak ktoś mnie zapyta o wady jakiegoś modelu BMW to chętnie też o tym napiszę (to, co wiem), miałem auta innej marki i doceniałem je np. za to, że kosztowały znacznie mniej w utrzymaniu albo miały jakieś inne zalety, to co uważam za tandetę to nie ma nic wspólnego z BMW, bo auta na "f" już od dawna mnie nie przekonują. Komu fury zazdrościsz i czemu? Bo nie rozumiem tego fragmentu.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

15 Gru 2010, 20:46

Jest to czymś podyktowane.
Zastanawiałeś się kiedyś jednak czy te różnice na korzyść marek premium uzasadniałem tak wysoką różnice w cenie?
ja tak i moim zdaniem ta różnica jest nieuzasadniona.
Skoro np. w cenie podstawowej benzyny w C-klasie lub 3er mogę mieć 200 konną Insignię ze stałym AWD która będzie szybsza, będzie się również bardzo dobrze prowadziła i będzie miała wykończenie które może nie będzie tak dobre ale na moim zdaniem w zupełności wystarczające to nie wiem po co przepłacać.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2000

15 Gru 2010, 21:44

Jasiek90 napisał(a): to nie wiem po co przepłacać.

Po co kupujesz papier toaletowy? Przecież dupę może wytrzeć gazetą- też przejdzie.

Insignia jest pięknym i dobrym samochodem, ale wybrać Insignię niż BMW...
robert7
Początkujący

Miejscowość: mazowieckie

15 Gru 2010, 21:44

To wszystko już właśnie wyjaśniłem, że stosunek jakość/cena jest gorszy im dalej w las. Z drugiej strony ja na przykład nie dałbym tyle kasy za Opla. Oprócz tego co wymieniłeś to jednak są jeszcze inne sprawy jak blachy i ogólna trwałość.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

15 Gru 2010, 21:47

Blachy w obydwóch są ocynkowane.
Ogólna trwałość? nie zamierzam tym samochodem jeździć do końca życia, po pewnym czasie i tak się znudzi a parę lat powinna przejeździć bezawaryjnie.
co do roberta7 to pozostawię to bez komentarza :roll:
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2000

15 Gru 2010, 21:49

No tak, ale jest ocynk i "ocynk". :wink: Ogólnie dyskusja akademicka, wiadomo, że jeden woli lepsze auto w gorszej wersji, drugi gorsze, ale nadrabiające wypasem/wersją itp.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika