Proszę o ocenę sytuacji kolizji

16 Cze 2012, 16:19

Miałem wczoraj kolizję, wziąłem winę na siebie, ale do końca nie jestem pewny, kto jest winny...nie było też czasu na wezwanie policji ponieważ się spieszyłem, a sytuacja jest dość specyficzna.
Ja pojazdem A wyjeżdżałem z posesji na biegu wstecznym. Kierujący pojazdem B wjechał w uliczkę osiedlową i gdy zauważył pojazd C, stwierdził, że się nie zmieści, włączył wsteczny bieg i zaczął cofać. W tym momencie cofałem również ja pojazdem A, mając całkowicie ograniczoną widoczność. Nastąpiła kolizja. Uszkodzenia w moim pojeździe A prawy tylny bok, uszkodzenia w pojeździe B lewy tylny bok ale z przesunięciem w stronę środka tylnej klapy. Uliczka jest dwukierunkowa, ale wąska tak, że dwa samochody mogą wyminąć się tylko w niektórych miejscach, więc nie ma wyspecyfikowanych pasów ruchu. Pojazd C to samochód ciężarowy sąsiada, stoi zawsze w tym miejscu i wymija się go "na lusterka" ale wiedzą o tym tylko mieszkańcy osiedla, obcy myślą, że się nie zmieszczą. Po rozmiarach uszkodzeń domniemuję, że kierowca pojazdu B jechał na wstecznym około 30 km/h, puknięcie było spore. Kto jest winny?
majkov
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 09 2005
Auto: Skoda Felicia 1,3 MPI

17 Cze 2012, 10:08

Wina przyjęta prawidłowo - nic innego policjanci by nie stwierdzili - dodatkowo mandat byś zapłacił ..
Czemu włączasz się do ruchu tyłem ?? Nie można wyjechać przodem ?? To i tak by nie zmieniło odpowiedzialności w tej kolizji, ale zawsze więcej widać ..
Jeżeli pojazd C to wielka ciężarówka zadzwoń na policję - art.49/5 PoRD ...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

17 Cze 2012, 11:29

Defakto możnaby było wyjeżdzać przodem, wjeżdzając do posesji tyłem. Jednakże w tej sytuacji i tak by to nic nie zmieniło, bo zza garażu i płotu nie widać praktycznie nic...Upatrywałem raczej szansy w tym, że cofający powinien zachować szczególną ostrożność, a kierowca pojazdu B, poprostu wbił gaz do dechy (sądząc po wielkości uszkodzeń). Miałem już stłuczki na parkingach przy wyjeździe z miejsc parkingowych i zawsze uszkodzenia przy tych małych prędkościach były na poziomie porysowanego zderzaka lub lekko wgiętych blach. Tutaj uszkodzenia pojazdu B (tył) sugerują, że to pojazd B uderzył w A a nie A w B. Na szczęście mam AC więc sobie to naprawię, ale tak na przyszłość planuję wystąpić do UM o postawienie znaku na wjeździe w uliczkę tylko dla mieszkańców i tyle....
majkov
Nowicjusz

17 Cze 2012, 11:43

1. - Mimo, że on cofając ma zachować szczególną ostrożność, Ty jako włączający się do ruchu(wyjazd z posesji) musisz mu ustąpić pierwszeństwa nawet gdyby popełniał wykroczenie ..
2. - Zamiast znaku ograniczającego wjazd(co niczego nie zmieni, bo B może być przecież mieszkańcem) napisałbym o ustawienie lustra !!!

majkov napisał(a):zza garażu i płotu nie widać praktycznie nic

PoRD wyraźnie mówi co trzeba zrobić - o pomoc osoby trzeciej się należy zwrócić ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

17 Cze 2012, 12:09

Fakt postawienie lustra będzie najlepszym rozwiązaniem...Dzięki za rozwianie wątpliwości...
majkov
Nowicjusz

01 Sty 2013, 14:26

Prosze o informacje, czy wyjezdzajac tylem z posecji na stosunkowo waska droge, ale dukierunkowa zobligowany jestem do cofania na prawa stone ( regula prawej reki), czy tez moge przeciac jezdnie i przejechac tylem w lewo na przeciwlegly pas ruchu??
robertju
Nowicjusz

Auto: bmw
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Honda NSX hybrid - 2,6 sek., 581 KM
    Legendarny, najszybszy model Hondy w wielkim stylu powrócił po ponad 10 latach przerwy, debiutując w 2015 roku na Salonie Samochodowym w Genewie. Napędza go hybryda, będąca połączeniem turbodoładowanego silnika 3.5 ...

01 Sty 2013, 14:54

Możesz wycofać gdzie chcesz, ale zgodnie z zasadami - ustępujesz wszystkim innym uczestnikom ruchu pierwszeństwa ..
Jak był jakis problem to go opisz - więcej będzie można powiedzieć...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

01 Sty 2013, 16:28

Sasiad parkujac na przeciwko wyjazdu z mojej posesji, ustawia tak samochod ze pozostaje mi niewielka przestrzen do wyjazdu tylem na lewo na przeciwlegly pas ruchu. Przy czym parkujac w ten sposob znacznie utrudnia mi wyjazd zmuszajac mnie do trudnego manewrowania
robertju
Nowicjusz

02 Sty 2013, 16:17

Jesli parkuje zgodnie z zasadami - trudno .. musisz się pomęczyć.. :no:
Ale jeśli stoi na zieleni, na chodniku a nie ma 1,5 m dla pieszych, lub na zakazie - zadzwoń po SM .. Oni tylko na to czekają.. :lol: :lol:

To może lepiej wjeżdżać na posesję tyłem, aby łatwiej było wyjechać ?? Przemyśl to ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Sty 2013, 18:12

Nie chodzi o parkowanie na chodniku czy zielenie ale o paragram 49 pkt 2 samochod parkujacy nie moze UTRUDNIAC wjazdu i wyjazdu na posesje
robertju
Nowicjusz

02 Sty 2013, 18:33

robertju napisał(a):samochod parkujacy nie moze UTRUDNIAC wjazdu i wyjazdu na posesje

To powiedz to sąsiadowi.. Chyba zrozumie..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Sty 2013, 18:44

Niestety nie rozumie. A na dodatek to facet z przeszloscia kryminalna i probuje rzadzic ulica
robertju
Nowicjusz

02 Sty 2013, 18:52

Ciężka sprawa.. Z takimi się zadziera mając konkretny argument przeciw niemu.. Albo spluwe, albo dobry hak.. No nie ??
Możesz jeszcze spróbować zaparkować na tym miejscu co on - ryzyko jest, ale kamera wycelowana w auto powinna pomóc..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Sty 2013, 20:07

robertju napisał(a):Sasiad parkujac na przeciwko wyjazdu z mojej posesji, ustawia tak samochod ze pozostaje mi niewielka przestrzen do wyjazdu tylem na lewo na przeciwlegly pas ruchu. Przy czym parkujac w ten sposob znacznie utrudnia mi wyjazd zmuszajac mnie do trudnego manewrowania

Skąd ja to znam...........mam , a raczej miałem ten sam problem i myślę że już nie będę mieć.
silvo44 napisał(a):Jesli parkuje zgodnie z zasadami - trudno .. musisz się pomęczyć.. :no:
Ja nie miałem zamiaru się męczyć , ani tym bardziej prosić sąsiada o wyrozumiałość . Po prostu nauczył się sam. Zacząłem ( podczas jego czasowej nieobecności ) czasami też parkować na ulicy wzdłuż swojej bramy wyjazdowej z garażu , co zaś jemu utrudniało życie (musiał trochę dalej stawiać swoją maszynę) . Sąsiad chyba zrozumiał bo zmienił miejsce parkowania i mi już nie wadzi. :D
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

29 Sty 2013, 17:42

ocena sytuacji przyjęta prawidłowo Ty jako włączający się do ruchu powinieneś ustąpić pierwszeństwa wszystkim uczestnikom ruchu znajdującym się na drodze i nie ważne czy tyłem czy przodem wyjeżdżałeś z posesji. przepis mówi jasno że w sytuacji w której nie masz dostatecznej widoczności powinieneś zapewnić sobie pomoc 2 osoby...
inek760
Nowicjusz

Prawo jazdy: 25 10 1989
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: HONDA Accord V
Silnik: 1,8iLS 115KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1996