Proszę o pomoc i informacje w sprawie odszkodowania.

14 Wrz 2017, 22:48

Witam.Dzięki Waszej pomocy udało mi się kupić BMW e46.Około 2 tygodni temu miałem pecha i ciężarówka stoczyła się ze wzniesienia i skasowała 5 samochodów w tym mój.Uszkodzenia mojego samochodu to klapa bagażnika na samym rancie tak że ani to lakierować ani klepać,czyli do wymiany,zderzak zdarty wraz z dziurą (rzeczoznawca wspominał coś o możliwym uszkodzeniu belki,ale będzie to wiadome dopiero gdy postawię auto),delikatne pęknięcia reflektorów których ja nie widzę.Auto postanowiłem naprawiać w serwie Kaliccy Serwis Blacharsko-Lakierniczy.Z tego co wiem,czytałem i pytałem to mają dobre opinie no i dają pojazd zastępczy prawie nowy.Dzisiaj dostałem telefon od Pana z tej firmy który zajmuje się moją sprawą.Auto zostało wycenione przez rzeczoznawcę na kwotę 10 tyś z kawałkiem (nie pamiętam dokładnie).Pan przez telefon proponuje mi następującą naprawę.Nowa klapa bagażnika,używany zderzak,reflektory.Mówił że musi zostawić jakiś zapas gdyby było coś więcej pod spodem.Nie zrozumiałem go dokładnie i dalej nie wiem o co chodzi.Może o przekroczenie wartości pojazdu?Co Waszym zdaniem mam zrobić?Żądać naprawy na wszystkich nowych i oryginalnych częściach?Pozdrawiam.
Aktualnie auto stoi w innym serwisie specjalizującym się w BMW.Jest to serwis Auto Technika.Podejrzewam u siebie uszczelkę pod głowicą.Pytam tutaj i teraz o blacharkę póki auto stoi w naprawie mam czas na zastanowienie się.
Igorr
Początkujący

Auto: Nie mam

14 Wrz 2017, 23:50

Jakbyś podrzucił zdjęcia było by prościej wycenić ale za malowanie 2 elementów i wymianę na używane części to kosmos za tą cenę to 2 razy ją całą pomalujesz. Wez go zlej toż to jakiś naciągacz, lakierowanie 2el to masz góra 1000 zł niech będzie blacharka 500
używany zderzak 150?
Lampy 500 ?bo reflektory to masz z przodu a Ty chyba mówisz o tyle prawda?
I co klapa 8 tyś ??? I tak ceny roboty naciągnąłem.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

15 Wrz 2017, 16:44

Za naprawę uszkodzeń które opisałeś to jakaś bzdurna suma. Być może dlatego, że serwis. Ale dziwne, że w serwisie proponują części używane. Pojedż do normalnego lakiernika/blacharza i zapytaj na ile ci to wyceni. Oczywiście należą ci się części nowe i oryginalne, a nie żadne używki. O cześciach nowych, nieoryginalnych można mówić jak się przekroczy budżet wartości samochodu. I dopiero na samym końcu, jak już cześci nieoryginalne nowe przewyższają ów budrzet, to się myśli o używkach.
Daj sobie spkój z serwisami - to zazwyczaj zdziercy. Chyba, że masz jakieś powody, dla których musisz naprawiać w serwisie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Wrz 2017, 12:59

Witam.Postaram się później wrzucić zdjęcia.Pewnie nie uwierzycie,ale wczoraj znów miałem wypadek tym razem jakiś pan wymusił pierwszeństwo na skrzyżowaniu i skasował mi cały bok.Uszkodzenia to:drzwi od strony kierowcy,zderzak,błotnik lewy przedni,próg lewy,strona za drzwiami kierowcy.Nie wiem czy mam jakiegoś pecha czy coś,ale mam tego dosyć.Były pytania od Was na temat tego czy tam gdzie robię poprzednią naprawę to serwis.Tak jest to serwis.
Igorr
Początkujący

16 Wrz 2017, 15:45

No to ładnie :/ teraz może być trochę problem ubezpieczeniem. Tamta szkoda była już zgłoszona czy nie????
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

16 Wrz 2017, 16:21

Dlaczego problem z ubezpieczeniem?
Igorr
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Concept X1 2008
    W przypadku BMW Concept X1 projektanci zawarli klasyczne cechy i język stylistyczny modeli BMW X w pojeździe nowej klasy. Wyrafinowanie, zwinność, wszechstronność i jakość premium – wszystko to zostało odzwierciedlone ...

16 Wrz 2017, 17:32

Nie będzie żadnego problemu z ubezpieczeniem. Jak tamta szkoda jest zgłoszona, to tewraz nalezy zgłosić tą szkodę.
Problem może się okazać teraz z sumą ubezpieczenia. Podejrzewam, że ubezpieczyciel będzie liczył ceny części nowych oryginalnych, a do tego najwyższe stawki roboczogodzin w serwisie. I się okaże, że będzie szkoda całkowita.
Ja proponuję odrzucić serwis i pogadać ze zwykłym blacharzem-lakiernikiem. A cześci nie oryginalne tylko zamienniki. Napewno będziesz musiał poszukać opcji, żeby udowodnić ubezpieczycielowi, że nie ma szkody całkowitej.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

16 Wrz 2017, 17:40

Jeżeli wcześniejszą szkoda nie była zgłoszona to będzie problem bo ubezpieczyciel obniży Ci wartość auta no bo przecież masz uszkodzenia z tyłu. Prawdopodobnie wyjdzie szkoda całkowita. Najlepiej zaprowadź do warsztatu który robi na OC i niech się wszystkim zajmie.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

17 Wrz 2017, 00:30

Podrzucam zdjęcia z sobotniego wypadku.Resztę zdjęć wrzucę dzisiaj w dzień jak wrócę z pracy.Dzięki za pomoc pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez Igorr, 17 Wrz 2017, 18:54, edytowano w sumie 1 raz
Igorr
Początkujący

17 Wrz 2017, 00:34

eee... myslalem że coś poważniejszego. Dalej nic nie mówisz o ubezpieczeniu. Policja była czy oświadczenie??? Zgłosiłeś już tamtą szkodę?
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

17 Wrz 2017, 12:30

Kao napisał(a):Tamta szkoda była już zgłoszona czy nie????

Kao napisał(a):Jeżeli wcześniejszą szkoda nie była zgłoszona to będzie problem bo ubezpieczyciel obniży Ci wartość auta no bo przecież masz uszkodzenia z tyłu.

Kao napisał(a):Zgłosiłeś już tamtą szkodę?

Kao, autor zgłosił pierwszą szkodę - napisał o tym w pierwszym poście :wink:
Igorr napisał(a):Dzisiaj dostałem telefon od Pana z tej firmy który zajmuje się moją sprawą.Auto zostało wycenione przez rzeczoznawcę na kwotę 10 tyś z kawałkiem (nie pamiętam dokładnie).

Wracając do sprawy - tak jak wspominałem, jak chcesz naprawiać w serwisie, to napewno będzie szkoda całkowita. Jak u normalnego blacharza to jest szansa, że naprawi się to normalnie, bez kombinacji z używkami.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

17 Wrz 2017, 15:03

MotoAlbercik napisał(a):Kao, autor zgłosił pierwszą szkodę - napisał o tym w pierwszym poście
a tak sorki, coś mi się ubzdurała inna historia.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

17 Wrz 2017, 18:53

Witam.Dosyłam resztę zdjęć tym razem z wypadku w którym stoczyła się ciężarówka.
Igorr
Początkujący

17 Wrz 2017, 19:14

Ja już zaproponowałem, wstawić auto do normalnego warsztatu co się zajmuje szkodami z OC, podpisujesz cesje praw i nic Cię nie obchodzi, odbierzesz auto naprawione, auto zastępcze też Ci się należy ale że to są dwie szkody to jest trochę komplikacji i popierologii.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

17 Wrz 2017, 20:17

Kao napisał(a):Ja już zaproponowałem, wstawić auto do normalnego warsztatu co się zajmuje szkodami z OC, podpisujesz cesje praw i nic Cię nie obchodzi, odbierzesz auto naprawione, auto zastępcze też Ci się należy ale że to są dwie szkody to jest trochę komplikacji i popierologii.

Amen :ok:
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika