Prosze o pomoc, jestem laikiem.

23 Gru 2007, 13:38

Witam.
Jestem laikiem w dziedzinie przepisów Komunikacyjnych w naszym kraju. Jest taka sytuacja:
Chcę kupić Fiata 126p (polisa kończy się pod koniec tego miesiąca) od rodziny, ale jednak nie chcę aby był zarjstrowany, potrzebuje go jako dawcę do kitcar`a. W związku z tym, chciałbym zakończyć polisę, tak aby NIC JUŻ NIE BULIĆ, silnik i parę rzeczy wyjąć do przeszczepu, a karoserię oddać na złom. Co musze zrobić?? Spisać jakąś fikcyjną umowę??
Prosze o pomoc.
Za wszelkie rady BARDZO DZIĘKUJE!
kucin
Nowicjusz

23 Gru 2007, 17:01

Jak kupisz samochód to masz obowiązek go zarejestrować w ciągu 30 dni od daty zakupu.Jak go zarejestrujesz to masz obowiązek go ubezpieczyć w tym samym dniu.Nie możesz go kupić i nie zarejestrowac.Możesz natomiast go kupić,zarejestrować i oddać na złom,gdzie otrzymasz stosowny dokument,żeby go wyrejestrowac.Na złom możesz go oddać nawet bez silnika,ale wtedy bedziesz musiał dopłacić jakąs sumę,za wyjete elementy.U mnie na złomie,brak każdej części jest ceniony do sumy 10 zł.I nie jest to wymysł własciciela złomu,tylko naszego rządu,bo wg przepisów na złom musisz oddać samochód kompletny.
A jak chcesz to pominąc,to sam już sobie odpowiedziałes na to pytanie.Tyle tylko,że niepotrzebnie bedziesz go kupował ty.Jak się dogadasz z właścicielem,to nie musi on sprzedawać w umowie go tobie tylko np. panu Zbysiowi z masarni.Mam nadzieję,że wiesz o co chodzi.Podobny temat już był niedawno na forum.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

23 Gru 2007, 20:12

Acha dzięki. Tak też myślałem, czyli trzeba poszukać jakiegoś żulka z pod sklepu i postawić mu jakiegoś winiasza...
Dzięki wielkie.
kucin
Nowicjusz